Kihagyhatatlan látnivalók és programok Gyerekkel a Velencei-tónál

szerző Ada 7 8980

A Velencei-tó hazánk harmadik legnagyobb tava. A tó északi és nyugati oldalán a természeti értékek kerülnek előtérbe, míg a déli és a keleti parton a nyaralók által jobban látogatott üdülővárosok húzódnak. A „Napfény tavát” évente 2050 órában süti a nap, átlagmélysége 1,5 méter, így Európa egyik legmelegebb édesvizű tava. A Velencei-tó jelentősebb települései Agárd, Gárdony és Velence.
Sekély vize biztonságos fürdőzést nyújt a kisgyermekes családoknak.

Három kiváló gyermekbarát strandja

1. Napsugár Strand, Agárd

Az agárdi Napsugár Strand tényleg valódi gyerekbirodalom lassan mélyülő homokos parttal, játszótérrel és sok árnyékkal nemcsak a parton, de a tó fölé kifeszített napvitorláknak köszönhetően a vízben is. A tényleg bokaszinttől induló vízmélység a bébiknek is biztonságos, ráadásul a két mini vízi csúszdáért a legtöbb korosztály odavan.

Velencei-tó, Napsugár Strand – Agárd Fotó: velencei-to.hu

 

 

2. Velence Korzó- és Szabadstrand, Velence

A Velence Korzó igazi csemege a tengerparti hangulat és a homokvárépítés rajongóinak, a víz lassan mélyül, így a “minikkel” is élvezhető a strand. Amennyiben írtózunk a tömegtől, akkor ez nem a mi strandunk, ugyanis egy-egy hétvégén komoly embertömeg gyűlik össze, ezért ha tehetjük, menjünk hétköznap.

Velence Korzó (Fotó: velencei-to.hu)
3. Velencei Vízi Vár, Velence

Öthektáros tóparti területen sétatér, rendezett zöldfelület, homokos családi terasz, 2db füvesített 20X40 méteres focipálya, 1db homokos focipálya, 3 db homokos szabvány méretű strandröplabda pálya, 2 streetball palánk, 1 petanque pálya és egy óriáscsúszda teszi élménnyé az aktív kikapcsolódást. Gyermekes családoknak ajánljuk a tengerparti érzést kölcsönző homokos partot, ahol a feltöltésnek köszönhetően lassan mélyülő vízben teljes nyugalommal engedhetik gyermekeiket pancsolni. Aktív pihenésre vágyóknak ajánljuk a terület adta sportolási lehetőségeken felül a kotrással kialakított mélyvízi részt, ahol háborítatlanul úszhatnak hosszabb távokat is. Vízi bicikli, értékmegőrző, napozóágy és napernyő kölcsönzési lehetőség teszi komfortosabbá a kikapcsolódást. A pihenni érkezőket büféseink hideg-meleg ételekkel és a hagyományos sült hallal, lángossal várják!

Belépőjegy árak: megtekintéshez kattints ide!

 

———————————————————————————————————————————————————————-

———————————————————————————————————————————————————————-

PROGRAMOK, LÁTNIVALÓK GYEREKKEL

Gárdonyi Rönkvár

Az egri vár kicsinyített mása Gáronyi Géza szülőháza mellett épült fel, és az egri vitézek életével ismerteti meg a gyerekeket. A várkapitány végigkalauzolja őket a váron és a kazamatarendszeren, közben izgalmas feladatokon keresztül ismerkednek meg a korral és a hősök életével.


Kép: Gárdonyi Rönkvár / Facebook

Bence-hegyi Kilátó

A kilátó a Bence-hegyen, Velence városközpontjától 5 km-re található. Csodálatos körpanorámát nyújt a környező hegyekről, sőt, szép időben akár még a budapesti tűzijáték is látható róla.


Kép: Bence-hegyi kilátó – Velence

 

Madárdal Tanösvény

Nádi énekesmadarak, gázlómadarak, récefélék és őshonos háziállatok figyelhetőek meg a három választható túrán. Az ösvény szabadon látogatható, de esős időben bizonyos részei nehezen járhatóak.

Indexkép: Napsugár strand / Facebook

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

A vadasparkban testközelből figyelhetőek meg az olyan nagyvadak, mint a dámszarvas, gímszarvas, vaddisznó, és lehetőség van madarak és vízi élőlények megfigyelésére is. A tanösvény mellett található 15 méter magas kilátóból gyönyörködhetünk a Velencei-hegység látványában. A tájmúzeumban megismerhetjük a vidék történetét, és még tűz melletti sütögetésre is van lehetőség.

A fedett tájmúzeum 2020-ban a járványügyi helyzet miatt nem látogatható!

Pákozdi Katonai Emlékpark

A mai formájában 2010-ben nyílt emlékpart a magyar hadtörténelem főbb eseményein kalauzolja át a családot 1848-tól napjainkig. Az interaktív elemekkel bővített kiállítások mellett lehetőség van digitális tárlatvezetésre, plusz díj ellenében pedig kalandpark és animációs foglalkozások várják a gyermekeket.

Velencei-tavi Madárrezervátum

A tó délnyugati részén található nádasok hihetetlenül gazdag madárállománnyal rendelkeznek, így ez a terület 1958 óta védett. Számtalan madárfajt találhatunk itt a gémektől kezdve egészen a búbosvöcsökig, de ragadozómadarak nem igazán találhatóak errefelé. Mindenképpen érdemes egy kis időd szánnunk arra, hogy felfedezzük ezt a különleges területet.

További információ: velenceitonal.hu

 


Gárdonyi Géza Emlékház

Agárdon találhatjuk az író szülőházát. A múzeummá alakított épületben megtekinthetjük az író életének legfontosabb állomásait, valamint a személyes használati tárgyai mellett az író naplóját is megnézhetjük. Az épületet 2007-ben újították fel, amelyben egy korabeli berendezésekkel díszített konyha is kialakításra került.

További információ: gardonykultura.hu


Pákozdi ingókövek

A Velencei-hegységben található területen az eróziónak ellenálló gránittömbök ma már egymásra halmozódott sziklacsoportokat alkatnak, így egészen érdekes látványt nyújtanak az arra kirándulóknak. Egyes csoportok ugyanis olyan érzést keltenek, mintha az éppen ingadozó kőtömböket valaki egyszerűbb megoldásként egymásra dobálta volna. A területet ráadásul nem csak gyalogosan, hanem akár kerékpárral is bejárhatjuk.

További információ: velenceito.info

Fotók:static.orszagalbum.hu,dinp.nemzetipark.gov.hu,utazzitthon.hu,monstone.hu

Kerékpár túrák a Velencei tónál

Ha nincs kerékpárunk vagy csak nem akarjuk magunkkal cipelni, akkor az egyik legjobb ár-értékarányú bringakölcsönző agárdon található, a Gesztenye bringakölcsönző. Van náluk utánfutó, gyereküléses bringa és a bringához kapcsolható kisbringás adapter, sőt most már kutyautánfutó is. Jó állapotú bringáik vannak és ha bajba kerülünk, azonnal jönnek segíteni.

Kerékpártúra a Velencei-tó körül (33 km)
A Velencei-tó körül jól kiépített kerékpáros infrastruktúra és számos, könnyen megközelíthető természeti és kulturális látnivaló található, így ideális a kerékpárral túrázók számára. Nagyobb gyerekekkel is könnyen teljesíthető, a kiindulási pont pedig vonattal is jól megközelíthető.

A tavat megkerülő túra az óramutató járásával ellentétes irányban halad és a Velencei Korzótól indul, ami csupán pár száz méterre van a vasúti megállóhelytől. A kitérőket nem számolva 30 km-t kell kerékpároznunk a tó körül, hogy visszaérkezzünk a kiindulópontra. Mivel az útvonal nem túl hosszú, így néhány kitérővel is viszonylag rövid idő alatt kényelmesen teljesíthetjük a távot.

Játszóterek/helyek a Velencei-tónál

AGÁRD:
Parkerdő
:
2484 Agárd, Széchenyi u.
– erdei futópálya, teniszpálya,futball pályák, játszótér.

Rönk -Vár:

2484 Agárd, Sigray u.
Az egri vár belső udvarának kicsinyített mása, mászható alagúttal.Igény esetén szervezett programokkal.

Gyógyfürdő:
Agárd, Fürdő tér.
Óriás szabadtéri játszóhely a gyermekeknek a fürdőn belüli területen. A wellness részlegben gyermek fürdő.

GÁRDONY:
Játszótér, Szabadság u.14-16.
Játszótér, Posta u.

VELENCE:
Játszótér, Babák rózsakertje,
Játszótér, Körforgalomnál Tópart u.

SUKORÓ:
Kalandpark játszótér:

Fehérvári út, Gémeskút Étteremnél, a kis tó partjánál.
Játszótér: Sukoró Fő út

Pákozd-Sukorói Arborétum:
Pákozd, Mészeg-hegy, belső tó
Játszótér, fa játékokkal, füves sportpályák.
Akár piknikezhetünk is közben, tűzrakó hely áll rendelkezésre. Belépő díjas.

PÁKOZD:
Ady Ender u. 11.

Falusi Park, állat simogatási, etetési lehetőséggel.
Játékok használata.

VEREB:
Forráspark, játszó hely.

A cikk fotója
Készítő: Biro Tamas 
Szerzői jog: www.birotamas.com
———————————————————————————————————————————————————————-

BANNER_tb
BANNER_tb