Hová menj, ha esik? – Időszakos szenzációs természeti jelenségek!

szerző kislolli 4 4030

Minden szürke és szomorkás, a cipőnk beázik, térdig minden sáros, onnantól meg minden vizes.. Ilyen egy esős nap.. Pontosabban így is lehet nézni egy esős napot.
De aki igazán jól csinálja, az előnyére tud fordítani mindent, még az esőt is!

Itt az ideje, hogy megtörjük azt a tévhitet, miszerint az esős idő nem tökéletes a kiránduláshoz.. mert valójában az. Sőt! Ideálisabb nem is lehetne!
Forrásokat és vízeséseket legfőképpen ezekben az esős időszakokban érdemes látogatni, hiszen ilyenkor a legszebbek. Az időszakos karsztforrások pedig kizárólag ilyenkor törnek fel, így ezeket egyenesen a csapadékos időjárásnak köszönhetjük. Túrabakancsot elő, nehogy lemaradj róla!

Ha csodaszép időszakosan feltörő karsztforrást szeretnél látni, vedd az irányt a Bükk felé. Az Imó-kői-, Fekete-leni-, Vöröskői-alsó-, Vöröskői-felső-források jellemzően ilyenkor a legaktívabbak, aktivitásukat a karsztvíz emelkedése és csökkenése befolyásolja. A csapadék egy része leszivárog a a mészkő résrendszerén és helyenként újra felszínre tör, sokszor szinte gejzírszerű jelenség formájában, robajló hanggal nagy vízhozammal. Ehhez pedig feltétlenül szükség van a nagy csapadék mennyiségre: Tehát örülünk az esőnek!

Nagy vízhozam esetén még az egyik legritkábban működő karsztforrás, az Imó-forrás is életre kel. Ritka működése annak köszönhető, hogy az Imó-kő alatt egy forrásbarlang található. A kristálytiszta víz pedig csak azután tud nagy zubogással a felszínre törni, miután a barlangját már teljesen feltöltötte.

Valamivel gyakrabban figyelhető meg a Vöröskői-alsó-forrás működése, bár ez egy kicsit a mesterséges alakításnak is köszönhető. A forrást a ’70-es évek végén úgy alakították, hogy a víz csak egyetlen szűk nyíláson át távozhasson a felszínen. Így az erős, felfelé irányuló vízsugár valóban egy gejzírre emlékeztet. Persze csak nagy esőzések, vagy tavaszi hóolvadás idején.

A Vöröskői-forrást a Vöröskő-völgyön át a vízfolyást követve találhatod meg, az Imó-forrás Tamás-kúti buszmegállótól vagy a Hereg-rét felől induló turistaúton át tudod legkönnyebben megközelíteni.

Ugye, hogy még az esős idő is tökéletes az utazgatáshoz, kiránduláshoz? Mi megmondtuk! 🙂

Ha valódi élményekre vágysz, látogass el a www.travelbooggie.hu weboldalra és válogass kedvedre a naponta frissülő utazási és szabadidős ajánlatokból!

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb