Havasu – türkiz csodafolyó a kanyonban

szerző kislolli 299 9220

Vöröses mészkő hegyek között kanyargó kékes-zöld patak, bár talán a türkiz még találóbb szó rá. Ha ez még nem lenne elegendő a tátott szájjal, döbbenten bámuláshoz, a természet még megfejelte egy-két meglepően csodálatos vízeséssel. Megdöbbentő, micsoda receptjei vannak a lenyűgözéshez.. egy ilyen receptjét használhatta Föld anyánk a Havasu patak megalkotásakor is..

A Havasu egy apró kis szivárgásként indul és gyűjti össze a kanyon falon az esővizet, végig kanyarog a síkságon, kb. 80 km hosszan, míg el nem éri a Vízesés kanyont. Innen nem messze a Havasu Springs-be ér, ahol egy földalatti folyó fut belé és duzzasztja a patakot egész nagyra.

Fotó: 4Tibes.org

A víz kékes-zöldes színű és jellegzetes mészkő képződmények veszik körül, ráadásul egész évben megőrzi legalább 21 fokos hőmérsékletét. A mészkő képződmények a víz nagy mennyiségű kalcium-karbonát tartalmának köszönhetően alakulnak ki és a mésztartalom tehet arról is, hogy ilyen páratlan szépségben tükrözi vissza a színeket a folyó – ennek, és a vízáramlásnak köszönhetően pedig a színe folyamatosan változó.

Játssz és nyerj a Travelbooggie-val >>>>>

Így aki teheti évről évre érdemes ellátogatni Havasu patakhoz, hiszen évről évre mindig más arcát mutatja, soha nem néz ki úgy, mint korábban, a változó áramlatok és változó ásványi anyag tartalom mindig új varázslatos megjelenést kölcsönöz neki.

Fotó: Shutterstock.com
Fotó: Shutterstock.com

2008-ban komoly árvíz sújtotta a térséget, előtte viszont a legcsodásabb vízesések egyikét, a Navajo-t is a Havasu folyónak köszönhette a kanyon. Nevét Supai falu -melyen keresztül folyik a patak- egyik régi törzsfőnökéről kapta. Supai-tól a vízesés kis ösvényen át volt elérhető, a folyón hidacska vezetett át, és a medence alkalmas volt az úszkálásra, kikapcsolódásra is – összefonódni a természetnek ezzel a csodájával. A környéken található vízesések néhol elérik a 21 méteres magasságot is, onnan ömlenek le a kanyon hegyein, valóban varázslatos élmény. Sziklaugrásra is találhattunk alkalmas pontokat, de ezzel rendkívül óvatosnak kellett lenni – nagyon baleset veszélyes volt. Az árvíz óta a Navajo vízesés nincs többé – a hatalmas hullámok földcsuszamlást indítottak el, ami eltörölte a vízesést.

Fotó: Vacationautoreply.blogspot.com
Fotó: Vacationautoreply.blogspot.com

A jelenlegi legmagasabb New Navajo Vízesés kb. 15 méteres magasságból zúdul le a sziklás medencébe és hasonlóan varázslatos élményt nyújt azoknak a szerencséseknek, akik a környékre utaznak, tehát 2008 után sem jön hiába senki, aki a Havasu Creek gyönyörű vízeséseire kíváncsi.

Egy halom apró vízesés

A Beaver vízesés egy kicsit a mi Fátyol vízesésünkre hasonlít, bár a vízhozama jelentősen nagyobb és a környező flóra és fauna is jelentősen eltér. Hosszabban elterülő több aprócska esésből összeálló lépcsősorról van ugyanis szó, amit egy kis patak táplál.

HavasuFlickrCom

 

Játssz és nyerj a Travelbooggie-val >>>>>

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb