Belize a világ legszebb szigete

szerző Ada 173 0630

Egy nemrégiben készült felmérés szerint a közép-amerikai Ambergris Caye (Belize) a világ legszebb szigete. A különleges természeti képződményről készült felvételeket nézegetve az előbbi kijelentés egyáltalán nem tűnik túlzásnak.

Nagy Kék Lyuk
Nagy Kék Lyuk

A sziget leghíresebb látványosságai – és egyben a búvárok Édenkertje – a Belize Korallzátony és Nagy Kék Lyuk.
A Belize Korallzátonyról még Charles Darwin is említést tett egyik művében: 1842-ben még „Nyugat-India legfigyelemreméltóbb korallzátonya” néven írt róla. Ez az egybefüggő zátonyrendszer a Yucatán-félsziget északkeleti csücskén fekvő Cancúntól a Maya-folyón keresztül egészen Hondurasig húzódik, így a második legnagyobb korallzátony-rendszer az ausztrál Nagy-korallzátony után.

Ambergris Caye (Belize)5

A Belize Korallzátony rendkívül gazdag növény- és állatvilág otthona, a világ egyik legváltozatosabb ökoszisztémája. Becslések szerint a korallzátonyon élő fajoknak eddig még csak 10 százalékát fedezték fel. A Belize Korallzátony 1996-ban lett a Világörökség része.

Belize1

A sziget másik látványossága az úgynevezett Nagy Kék Lyuk, amely valójában egy hatalmas víznyelő.
Több mint 10 ezer évvel ezelőtt mészkő barlangrendszerek alakultak ki a mai lyuk helyén. Az évezredek során azonban megemelkedett a tenger szintje, a barlangokat víz árasztotta el, tetejük beomlott. A Nagy Kék Lyuk egyébként saját nemének legnagyobb jelensége.

Belize-nek nagyon kellemes a klímája. Az évi átlaghőmérséklet 28-29 fok körül van. Még a legmelegebb nyári hónapokban is enyhítik a hőséget a parti tengeri szelek és a dzsungelek, esőerdők felől jövő kellemes, hűs levegő. tehát soha nincs túl meleg, vagy túl hideg.

Ambergris Caye (Belize)7

Miért érdemes meglátogatni? Mert érdekes, hogy földrajzilag közép-amerikai ország, viszont jellegében, kultúrájában sokkal inkább karibi. A természetet még nem rontották el, Belize-ben igazán érintetlen. Szuperek a dzsungeltúrák, a vízesések, a maja romok és a barlangok. A Karibi térségben itt vannak a legjobb búvárkodási terepek. Itt húzódik partjaihoz közel a világ második legnagyobb korallzátonya! A karib-tengeri területein vulkanikus sziklás terepen lehet búvárkodni. A Belize-i korallzátonynál elképesztően gazdag, látványos és színes a tengeralatti élővilág. Szóval Belize a karibi térségben az egyik legjelentősebb búvárkodós, sznorkelezős célország.

Ambergris Caye (Belize)2

Forrás: Utikritika

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb