A legjobb kirándulóhelyek Budapesten és környékén

szerző Ada 5 5340

Ősszel is érdemes jó sok időt tölteni a természetben. A fák sárgás-vörösessé váló lombja, az őszi fények; a nap már nem éget, de a hideg, deres őszi reggeleken még mindig melenget. A ködös őszi táj különös hangulata, és az avarban gázolás feldobja az őszi napokat, feledteti a nyár vége miatt érzett szomorúságunkat.

Összegyűjtöttünk pár úticélt, reméljük, mindenki talál kedvére valót!

Alcsúti Arborétum – Alcsútdoboz

Az ország egyik legeredetibb és legrégibb angolpark jellegű kertje bőséges kikapcsolódási lehetőséget nyújt minden évszakban. Az arborétum magját József nádor egykori kastélyának parkja képezi. Hazánk egyik legértékesebb élőfa gyűjteménye található az 1825-től kezdve telepített Alcsúti Arborétum természetvédelmi területén, 40 hektáron 540 fajban gyönyörködhetünk. Az itt található növények közt nem csak hazai fajokat, de számos érdekességet és ritkaságot is megcsodálhatunk. Az ország legértékesebb élőfagyűjteményeinek egyikeként van számon tartva. A 40 hektáron található természetvédelmi terület természetbarátok, kirándulók, túrázók, családok és csoportok kedvelt célpontja.

Sas-hegyi Látogatóközpont

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület, számos különlegességnek, védett növény- és állatfajnak ad menedéket, melyeket tanösvénytúrákon fedezhetünk fel, miközben a város egyik legteljesebb panorámájának látványa tárul elénk. A Láto­ga­tó­köz­pont­ban egy szer­ve­zett túrán és állat­be­mu­ta­tón is részt vehetünk, interaktív kiállítás nyújt információkat a Sas-hegyről. Az emeleti panorámateraszról pazar budapesti kilátás tárul elénk, sőt webkameránk segítségével a környék ragadozó madarainak szemszögéből is pásztázhatjuk a tájat. Két szabadtéri terráriumban természetes élőhelyükön mutatják be a pannon gyíkot és a zöld gyíkot. Tavasztól őszig rendszeresen tartanak kisemlős-bemutatót borzzal, nyesttel, görénnyel és más, városokban élő kisállatokkal. Megfigyelhetik az állatok viselkedését, mozgását, táplálkozását, külső jellegzetességeit.

Veresegyházi Medveotthon

Az ország harmadik legkedveltebb állatkertje, Közép-Európa egyetlen Medveotthona. Összesen 42 barnamedve és 29 farkas él itt a hatalmas körbezárt területen. Egy mesterséges tó, barlang és közel másfél hektáros erdős terület biztosítja a természetes élőhelyükhöz hasonló körülményeket. Minden hétvégén farkasbemutató, látványetetés, kisvonatozás, ill. nyitvatartási időben BarátkoZOO (állatsimogató), medveetetés hosszú fakanalakkal, macilift (a magasból az egész medvefarm belátható) várja a látogatókat. A gyerekek kipróbálhatják az ugrá­ló­vár, ját­szó­teret, kézmű­ves fog­lal­ko­zást.

Szemlő-hegyi-barlang

A jelenleg 2200 méter hosszban feltárt, fokozottan védett barlang Budapest egyik legértékesebb természeti kincse, mely több, tágas folyosóból áll. Látványos formakincsű, ásványkiválásokkal gazdagon díszített. A túraútvonal mintegy 360 méter hosszúságú, melyet a látogatók kényelmes betonjárdákon és lépcsőkön járhatnak be. A barlangjáratok arculatát és képződményeit érzékeltető hatásvilágítás mellet ismerhetjük meg a falakat gazdagon borító, Európában ritkaságnak számító borsókő-kiválásokat és gipszkristályokat. A barlang tiszta, pormentes levegője lehetővé teszi asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelését a barlangban. A fogadóépületben ajándékbolt és interaktív kiállítás látható. A parkban játszótér és egy geológiai tanösvény várja a látogatókat.
Cím: 1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

Budakeszi Vadaspark

A budai hegyek közt, Budapest és Budakeszi határában található. A Budakeszi Vadaspark elsődleges feladata a hazánkban és Európában őshonos vadfajok erdei környezetben való bemutatása.  A családbarát vadasparkban medvék, őzek, szarvasok, muflon, farkasok, bölények, vaddisznók és más nagyvadakat élnek természetes élőhelyükön, erdei környezetben. A park egész éven át érdekes és tartalmas programokat kínál, pl. lát­vány­ete­tés­sel és állati tré­nin­gek­kel vár­ják az érdeklődő­ket. A vadaspark látványosságait biztonságos turistautakon járhatjuk végig, a tanösvényeken hatalmas sétákat tehetünk az év minden szakaszában, játszótér és piknikező helyet is találunk a közelben. A vadas­park szom­széd­já­ban kaland­park is talál­ható, ahol kisebbeknek és nagyobbaknak is építettek pályát.

Emese Park – Középkori múzeumfalu

Az Emese Park egy Szent István-kori falut elevenít meg a főváros közelében, Szigethalmon. A középkori Várispánság célja, hogy hiteles és szórakoztató formában mutassa be a kora Árpád-kor tárgyi és szellemi hagyatékát, az akkori magyarságot és a korabeli Európát alkotó népeket. A 12 hektárnyi területen “a Várispánság népe” korhű eszközökkel és viseletben végzi mindennapi tevékenységét, a kézművességtől, az állattartáson, a növénytermesztésen és a halászaton át, a fegyveres harc gyakorlásáig. A programokba és a park életébe minden látogató aktívan bekapcsolódhat.
Cím: 2315 Szigethalom, Rákóczi út 147.

Szigethalmi vadaspark és állatsimogató

A Családi csodaparkban” játszóterekkel, kisállatsimogatóval, halastóval, pónilovaglási lehetőséggel, állatetetéssel, piknikezési lehetőséggel várják a látogatókat. Itt lakik Gizi az őzsuta, Saci a papagáj, a három kis róka Szmöre, Lili és Vadóc, Turcsi a vadmalac, dámpár Yoda és Leila, és Su, az ormányos medvelány.

Gödöllői Királyi Kastély

Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya, történelmi és műemléki szempontból is kiemelkedő az értéke. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején, Erzsébet királyné (Sisi) kedvelt pihenőhelyeként szolgált a kastély. Történetének korszakait a kastély múzeumának állandó kiállítása mutatja be (barokk időszak, a királyi család gödöllői tartózkodása, a Gizella-szárny lakosztálya pedig a legutóbbi időkig követi a kastélyhoz fűződő eseményeket). A közelmúltban új látnivalók sorával gazdagodott (megújult a kastélykert, újjáépült az Erzsébet-veranda, látogatható a Horthy-bunker, elkészült a lovarda és a barokk istálló, megnyílt a 3D vetítő, valamint új állandó kiállítás, a Királyi és Főúri Lovaskultúra). Megújult a barokk színház és a Királydombi pavilon is. Széleskörű múzeumpedagógiai kínálatuk az élményszerű tanulást segíti elő. A kastélyban kávéház is működik. A kastélyparkot mindenki ingyenesen látogathatja.


MÉG TÖBB szállás, utazás, étterem, program a www.travelbooggie.hu portálon!


További izgalmas témák:

Gyerekkel: Múzeumi szünetelő az őszi szünetben
Baba- és gyermekparadicsom Noszvajon 
A szüret és a szüreti mulatság hagyományai

 

BANNER_tb
BANNER_tb