Ismerkedés a holland ABC-vel: B, mint Bonaire

szerző Ada 94 3690

Aruba, Bonaire, Curaçao. Ez a három hollandiához tartozó kis karib-tengeri korallsziget alkotja az ABC-szigeteket. Most a búvárok paradicsoma, Bonaire lesz úticélunk.

Arubát elhagyva folytassuk karib-tengeri felfedezőutunkat a Holland Antillákon, és kössünk ki következő úticélunkon, Bonaire-en.

Bonaire

A Holland Királyság következő – egy nagyobb és egy kisebb szigetből álló – szigetcsoportja hajdan szintén a korona gyarmata volt. A mintegy 294 km² területű korallzátonyon napjainkban kb. 12 000-en élnek. Az állandó lakosság egy része a hajdani rabszolgák leszármazottja, ereikben az afrikai feketék és az indiánok vérének keveréke folyik. Az ősöket meglehetősen kemény rabszolgamunkára hozták a szigetre, és kegyetlen körülmények között az értékes só lepárlását és hajóra pakolását végezték, vagy az aloé vera ültetvényeken végeztek igen kemény munkát. Bonaire-en a rabszolgaság korának emlékeit bemutatófarmon vagy a nemzeti park múzeumában tekinthetjük meg.

Sóhegyek
Sóhegyek

A sziget növény- és állatvilága nem túl változatos, de annál egzotikusabb és bájosabb. A leguánok valósággal hemzsegnek az autóutakon, a betelepített, és ma már jobbára szabadon élő szamarak pedig az út széléről gyanakvóan tartják szemmel a túristákat. A bozótosok körül apró kolibrik rajai repkednek. Az akár 10 méteresre megnövő óriáskaktuszokból a helyiek kerítéseket készítenek, hogy kíváncsi és éhes szamarakat távol tartsák gondozott kertjeiktől.

Leguánok
Leguánok

Ha jobban megnézzük a sziget autóinak rendszámát, észrevesszük, hogy mindegyiken szerepel: Divers paradise. Nem véletlenül hirdeti a sziget szlogenje, hogy Bonaire a búvárok paradicsoma, hiszen a kivételes adottságokkal rendelkező, változatos és igen gazdag tengeri élővilággal rendelkező szigorúan védett korallzátony rengeteg látnivalót és búvárkalandot tartogat a merülés szerelmeseinek.

Bonaire - elsőbbségadás kötelező a búvároknak

A nagytestű ragadozóhalaktól a teknősökön, rájákon át a zöld murénáig szinte miden érdekes vízi élőlénnyel találkozhatunk, látványos nyíltvízi akváriumi élményben lehet részünk a felszín alatt, sőt, még az elsüllyedt Hilma Hooker hajó roncsán is kalandozhatunk kedvünkre. A szigeten eltöltött pár hét után garantáltan másképpen tekintünk majd rohanó nyugati világunkra.

Játssz és nyerj a Travelbooggie-val >>>>>

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb