Számold ki saját ökológiai lábnyomod!

szerző Ada 179 7100

A Föld minden lakója hagy valami nyomot maga után. A dinoszauruszok és az ősemberek a csontjaikat, a fák a megkövült törzseiket vagy a mocsarak a széntelepeket.

Vannak azonban szellemi nyomok is. Ilyen például a görög dráma, a híres régi zeneművek, a rovásírás, festmények és szobrok.

Vajon mi is hagyunk maradandó nyomokat magunk után? Most nem a feltalálók dokumentumaira, a patinás házakra, vagy a találmányokra gondolunk. Nyomot hagy a Földön az a müzli, amit megeszünk, az, hogy elutazunk családunkkal nyaralni, a kedvenc együttesünk dvd-je, a kekszünk tasakja, a kutyusunk konzerves doboza, vagy az, ha éjfélig nézzük este a TV-t.

Ezek a nyomok persze szinte soha nem láthatók, sokszor csak a következményeit tapasztalhatjuk. Mi a szüleink, nagyszüleink nyomaiban lépkedünk, de közben mi is hagyunk nyomokat magunk után. Ezek a nyomok úgy viselkednek, mint a friss hóban hagyott nyomaink, ha elkezd melegedni az idő. Egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek, a végén már azt gondolhatjuk, hogy óriás járt a kertünkben. Azokat a „lábnyomokat” amiket a földi környezetünkön hagyunk, mostanában úgy nevezik, hogy ökológiai lábnyom.

Ökológiai lábnyom / Pinterest
Ökológiai lábnyom / Pinterest

Ilyen ökológiai lábnyomot hagysz te is magad után, de van lábnyoma a családodnak, az iskolai osztályodnak, a városodnak, és a Föld összes lakójának is.

Az ökológiai lábnyom olyan számítási módszer, amellyel kiszámolhatjuk és megérthetjük, hogy a természet forrásainak (a természetnek) mekkora részét használjuk, és azt, hogy mennyi természeti forrás áll a rendelkezésünkre. Ha ismerjük az ökológiai lábnyomunk méretét, akkor egy kis odafigyeléssel csökkenteni is tudjuk azt.

Számold ki saját ökológiai lábnyomod >>>

Ökofalvak hazánkban, ahová mindenképpen érdemes ellátogatnod:

Gyűrűfű, Baranya Biodiverzitas Fővárosa volt az első magyar ökofalu, amelynek lakói a „csökkentsük minél kisebbre az ökológiai lábnyomunkat” alapelvet követve élnek, ebből következően életfeltételeiket lehető legtermészetesebben és legkevesebb energia felhasználásával biztosítják.
Egészséges, vegyszermentes zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket fogyasztanak, tiszta vizet isznak, és rengeteg időt töltenek a szabadban.

Gyűrűfű
Gyűrűfű

Visnyeszéplak – egy aprócska település Somogy megyében, a Zselicség dél-nyugati peremén. Itt nincs ipari létesítmény, a forgalmas utak távol esnek. Földművelésből, állattartásból, kézműves mesterségekből élnek az itt élő emberek. Kivételes természeti adottságokkal rendelkező helyről van szó, amelyet az infrastrukturális hiányosságok (szilárd útburkolat, vezetékes víz, orvos, busz, posta stb. hiánya) miatt lassacskán elhagyott a lakosság. A kilencvenes évek elejére a kb. 600 lakosból alig 30-an maradtak. Ekkor azonban megváltozott a helyzet. Olyan emberek találtak rá erre a csen¬des helyre, akik egy emberközpontú, hagyományokra épülő életmódra vágytak. Az önfenntartó falu és általában a falu legfontosabb jellemzőjének a helyi közösség összetartó erejét tartják. A látszat ellenére nem távolodtak el a mai világtól, egyszerűen megpróbálnak néhány dolgot másképpen csinálni, mint a többség és hiszik, hogy ez a többség javára is válik majd.

Visnyeszéplak
Visnyeszéplak

Gömörszőlős – A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Gömörszőlőst ma népszerű „ökofaluként” emlegetik itthon, sőt határainkon túl is. A fenntarthatóság jegyében olyan fejlesztési programot valósítanak meg, melynek segítségével példaértékűen őrzik meg népi értékeinket.

Megkapó szépségű vidék, ahol olyan növényritkaságok is megtalálhatóak, mint például a magyar nőszirom, az örménygyökér, vagy számos orchideafaj. A változatos élőhelyeken (vízfolyások, erdők, száraz gyepek) az állatvilág is igen változatos: hüllők, gazdag rovarvilág, sokféle madár (néhány közülük fokozottan védett) él a település környezetében, mint pl. rozsdás csaláncsúcs, réti tücsökmadár, békászó sas, gatyás ölyv, vándorsólyom és az uráli bagoly. A természeti szépségeken túl, a kulturális értékek megőrzésére hatalmas erőfeszítéseket tett a falu, így az idelátogatók néprajzi gyűjteményekben, szabadtéri bemutató kertben ismerkedhetnek meg például a hagyományos gazdálkodás, a gyapjúfeldolgozás és a famegmunkálás eszközeivel.

Gömörszőlős / Forrás: okoklikk
Gömörszőlős / Forrás: okoklikk

Máriahalom (biofalu) a Gerecse keleti oldalán található. Az itt élők önellátó gondolkodásmódja igen híres az országban. 1999-ben alapították meg azzal a céllal, hogy természetre épülő életformát valósítsanak meg.

A sok kapcsolódó témát felsorolni is nehéz, de nézzünk párat:
Bio vendégházak, bio ételek és italok, elektromos és média szmog mentes pihenés, környezetbarát cselekedetek, környezetvédelem, kerékpáros túrák, hegymászás.

Mitől “bio” a Biofalu? A máriahalmi Biofalu szerint:
“Olyan hely, amely az életet tiszteli, a maga változásában, minden-mindenki egyediségében és a mélyben való egységben. Beletartoznak az emberek, az állatok, a növények.
Mind a három élővilág meg kell hogy kapja a lehetőséget a fejlődésre, a földi élet megtapasztalására, a szabadságra, kreativitásra.

Az Őrségi Nemzeti Parkban található az Őrség Vendégház,  ahol  a virágos mezők szénaillata, a csillagos ég mélysége és hihetetlen csendje, környezetbarát panzió, eredeti parasztháza, apartmanjai, stúdiói és étterme várja a természet szerelmeseit.

Az Öko-Park Panzió, Egertől 6 km-re a Bükk szívében, Szarvaskőn található. Allergénmentes, akadálymentes és gyermekbarát szobákkal, izgalmas programokkal várja a hegyek és a kristálytiszta levegő szerelmeseit.

Kalandra és egészséges életmódra fel!

Remélem, hogy sokan kedvet kaptak egy valódi ökokalandozásra és már idén tavasszal  elindulnak a természettel még inkább összhangban lévő kirándulásra, vagy akár egy élménygazdag belföldi túrára.

Forrás: MKNE

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb