Variációk egy témára – Szilveszter világszerte

szerző Lolli 575 5730

 

Ahány táj, annyi szokás – alakíthatnánk át a közismert mondást a Szilveszterre vonatkozóan, hiszen a különböző kultúrák fényében igen csak változatosan csillog a Új Év eljövetelének napja, vagy épp az előző év búcsúztatása.

Nem is gondolnánk, de kontinensen belül is meglepően nagy eltérések vannak a Szilveszter ünneplésének tekintetében. A nagy különbségeket pedig finoman megfűszerezik a hagyományok, aprócska, kizárólag az adott térségre, országra jellemző szokások. Ha megtehetjük, érdemes szilveszterkor (is) világot látni!

Legjobb Szilveszteri ajánlatainkért kattints ide!

Kép: utazom.com

Nem akarod, hogy véget érjen a karácsony? Irány Oroszország!

Oroszországban a zömében keleti Ortodox vallású népességből kifolyólag a szokások is némiképp eltérnek az Európában megszokottól. A karácsonyt január hetedikén ünneplik, azonban a karácsonyfa állítás és egymás ajándékozása az év legfontosabb ünnepére, Új Év napjára esik. Gyed Moroz Szilveszter éjjel ajándékokat rejt a fa alá, a családtagok pedig együtt ülnek vacsorához az ilyenkor szokásos sózott heringet, hagymával céklával elfogyasztani. A családi dínom-dánomot utcabál követi, így a meghitt hangulat után jöhet a bulizás!

Kép: Lastcall.com

Az olaszok és az éves rendrakás

Persze ilyenkor év vége felé illik rendet tenni, magunkban és magunk körül egyaránt. Ám az olaszok nem aprózzák el ezt a hagyományt. Ők ugyanis hagyományosan ilyenkor lomtalanítanak, ami nem ritkán jelent ablakból kiröppenő lim-lomot is. Éjfélkor 12 szőlőszem, Szilveszter napján pedig piros bugyógó hoz szerencsét az eljövendő évre.

India, az olaszokkal szemben

A fentiekkel ellentétben Indiában kifejezetten rosszat jelent az Új Év napján bármit kidobni, még a szemetet sem szokás ilyenkor kivinni a házból. Ha gondosan nem-vittük-ki a szemetet, már csak egy dolgunk van: tavaszi, vidám virágokkal díszíteni a ruházatunkat. Máris passzolunk az indiai Szilveszteri miliőbe.

Kép: Utazom.com

Bulgária, és az éjféli csókok

Talán az egyik legromantikusabb Szilveszterezés Bulgáriához köthető, hiszen ha éjfélt üt az óra, a villanyokat pár percre lekapcsolják. Na, nem az áram számla spórolással kezdik az évet, csupán teret adnak a szerelmes csókok elcsattanásának. Ezt követően tortát esznek, mely szerencsét hozhat: pénzérmét rejt, és ha a saját szeletedben találod, gazdagság vár az eljövendő évben.

 

Japán és a fegyelem

Szilveszterkor a harangok 108-at konganak. A japánok ugyanis azt tartják, hogy hat fő bűn van és minden fő bűnnek 18 árnyalata, így alaposan elkongatják a bűnöket.

Legjobb ajánlataink, legérdekesebb cikkeink jövőre a postaládádban! Iratkozz fel hírlevelünkre!

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb