Lángos – Gyorsétel, Hungarikum

szerző kislolli 4 7290

Egy sajtos tejfölöset? Fokhagymát rá? – Na, mire gondoltunk? Naná, hogy a legmagyarabb gyorsételre, a lángosra!

Nincs egyértelmű adat, hogy a lángos az ókori éhes római hasaknak köszönhető, vagy a török megszállás alatt került a magyar gasztronómia kincsei közé, az viszont biztos, hogy már igen régóta örvend töretlen népszerűségnek kis hazánkban. Dolgos háziasszonyok, strandok és piaci gyorsbüfék egyaránt hosszú-hosszú évek óta sütögetik a éhes emberek nagy örömére a kenyértésztából készült csodát.
A neve mindenesetre árulkodik valamicskét az eredetéről: a láng szóból ered és arra utal, hogy a kemence első részében sütötték kenyér sütéses napokon. Mikor az otthoni kenyérsütés kiment a divatból, a lángos készítés új formát öltött: azóta olajban, zsírban szokás kisütni.

Klasszikus ízesítés szerint fokhagymával, tejföllel és sajttal szokás kínálni, azonban szinte bármilyen feltéttel fellelhető hazánkban. A padlizsánostól kezdve a lekvároson át akár a rántottás vagy chilisbabos verzióig bármilyen lángosból lakmározhatunk. Békéscsabán például jellemző a juhtúrós formája, amit szintén érdemes kipróbálni!



Nem kell hozzá Michelin-csillag

Jó lángost csinálni nem nehéz. 1 dl langyos tejben kevés cukorral futtass fel 3 dkg élesztőt. 50 dkg lisztet keverj el egy kk. sóval, két ek. olajjal, 1 dl tejjel, fél dl vízzel és végül add hozzá az élesztőt is. Dolgozd össze lágy tésztává és hagyd kelni fél órát. Olajos kézzel készíts belőle tészta gömböket, és ismét letakarva hagyd pihenni, míg szép nagyra kelnek.
Ha kész, egy -egy gömböt húzogass olajos kézzel szép lángos méretűre, és felforrósított olajban süsd ki. Ha mindkét oldala szép aranybarna színt kapott, papírtörlőre helyezve csöpögtetheted le róla felesleges zsiradékot és már fogyasztható is.
A fokhagymás öntetről se feledkezz meg! Egy kisebb pohárba reszelj le fokhagyma gerezdeket, sózd meg és addig töltsd vízzel, amíg ellepi a hagymapépet. Sózd meg és hagyd érni az ízeket.

Távoli rokon

Venezuelában van egy egészen hasonló hagyományos étel, az Arepas. Kukoricadarából készül, kerek, lapos, és olajban sütik ki. Sonkával, sajttal, hússal fogyasztják általában szendvicsként megtöltve, mégis egészen hasonló a mi lángosunkhoz.

Naponta frissülő utazási-, gasztronómiai- és szabadidős ajánlatok a www.travelbooggie.hu portálon!

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb