Gyerekkel Csehországban: Látogass el Rumcájsz valódi otthonába, a Cseh Paradicsomba

szerző Ada 3 4200

Ha eddig azt gondoltad, hogy a híres Rumcájsz otthona csak a mesékben létezik, akkor nagyot tévedsz! A híres mesehős és családjának otthona a jičíni erdőben található és igazán népszerű a családok körében.
A mesebeli kisváros Prágától mindössze 93 km-re, 276 méter tengerszint feletti magasságban a Cseh Paradicsomban helyezkedik el. Az egész város műemlékvédelem alatt áll, fő látványossága a főtéren lévő reneszánsz eredetű barokk kastély – benne járási múzeum, képtár és egy információs iroda működik. Utóbbiban sokféle Rumcájsz tárgyak vásárolhatók.

A vidék tavasztól őszig többnapos kellemes kirándulásra ad lehetőséget különleges kincseket rejtő változatos tájával, történeti emlékeivel és finom ételeivel, söreivel. Alkalmas arra is, hogy egy prágai kirándulás kiindulási pontjának használjuk, hiszen a cseh főváros innen alig 93 kilométerre található dél-nyugati irányban.

A kisvárost igazán Václav Čtvrtek író tette híressé, aki megalkotta Rumcájsz, Manka és Cipísek mesehősöket. A 39 részes mesesorozatban Rumcájsz, a korábbi jicsini suszterből igazságos erdőlakó zsivány lett, aki megvédi például az erdei szarvasokat a jičíni uraság pusztító vadászszenvedélyétől vagy megóvja az erdő fáit a kapzsi főerdész túlkapásaitól. A zsivány Rumcájsz tudta hol vannak gyönyörű vadregényes tájak és a csodálatos Jicini sziklarengetegébe költözött családjával a kanyonok földjére a Cseh Paradicsomba, ahol egy elhagyatott barlangba a varázslatos Jicini Erdőbe rendezkedett be az erdő állataival, tündéreivel és manóival. A mese most folytatódhat, ha a bacsmegye.hu utazási tippje alapján Rumcájsz nyomába indulunk a képzeletet felülmúló, Észak-Csehország hegyei közé, ahol lépten-nyomon szédületes erdei hidak, hajmeresztő sziklafalak, hatalmas kanyonok, csodálatos kilátóhelyek, dermesztő sziklaformák, mély völgyek, mesebeli tavak és vízesések kerülnek utunkba.

A kanyargós jól kiépített, – legtöbb esetben Mankával és Csibészkével, azaz családdal is – biztonságosan járható ösvények Európa legszebb túrázó helyei közé tartoznak. Ha szereted és tiszteled a természetet, szeretnél tündérekkel találkozni és Rumcájsz cipészműhelyét megnézni, szeretnél csodálatos élményt szerezni magadnak, családodnak és barátaidnak, akkor irány a Cseh Paradicsom! A mesék  földjére ha ellátogatsz mielőtt visszaindulnál, minden bizonnyal akkora mulatságot csapsz, hogy három napon és éjszakán keresztül arról fognak beszélni Jicinben.


Gyerekkel vagy? Kövesd a Gyerekkel.hu Facebook oldalunkat vagy csatlakozz a Gyerekkel.hu zárt Facebook csoportunkhoz!


Naponta frissülő utazási-, gasztronómiai- és szabadidős ötletek a www.travelbooggie.hu portálon!Adrspach skály

Az Adrspach skály nem egy szikla, nem egy szurdokvölgy nem egy sziklaváros, hanem maga a geológiai és természeti csoda rabul ejtő kanyonokkal, zegzugos, labirintusszerű, jól kiépített és kitáblázott turista ösvényekkel, tavakkal, ahol időnként szédületes magasságból az égi vándorok szemszögéből, időnként pedig gyönyörűen karbantartott hegyi utakról a csobogó patakok mély völgyeinek perspektívájából csodálhatjuk meg a dermesztő fejünk felé vagy éppen alattunk ágaskodó hajmeresztő sziklákat.

Akár egy-két napot is úgy barangolhatunk a kiválóan kiépített még tériszonyos embereknek is jól járható lépcsőkön és padlókon, ahol időnként mi tekingetünk le az alattunk lévő mesebeli kanyonok földjére, időnkét pedig a meghökkentő sziklák bámulnak le ránk, hogy észre sem vesszük az idő múlását.

A tavakkal és patakokkal tűzdelt táj annyira lélegzet elállító, hogy innen nem vágyunk vissza a civilizációba, nem keresünk egy bevásárlóközpontot, hogy elüssük az unalmunkat, nem gondolunk arra, hogy milyen souvenirt kellene venni magunknak vagy ismerőseinknek, esetleg csak arra, hogy a nyári melegben egy-egy turista helyett egy-egy korsó hideg csapolt sör jöhetne szemben velünk.

Prachovské skály

A Jicinhez közeli Prachov kicsinyke faluja mellett a táj annyira bizarr és mesés, hogy híre hetedhét országon túlra a császárhoz is eljutott. A hír hallatára útra kelt I Ferenc Német-Római Császár is, aki annyira beleszeretett a Szudétákhoz közeli vidékbe, hogy a Prahovi sziklák közti legszebb járat ma is a császárok útja nevet viseli. A Porladó Sziklák korábban csak a sziklamászók paradicsoma volt, akiket sokszor csodálattal szemlélünk, hogy rémisztő magasságokból bátorságuk jutalmául bámulatos perspektívából szemlélhetik a tájat.

Rumcájsz vadonját mára biztonságosan kiépített ösvények sokasága szeli át, így ha nem rendelkeznénk sziklamászói gyakorlattal, akkor is a félelmetes sziklák és fenyőkkel borított tájon biztonságos létrákon, lépcsőkön a bátrak nyomdokaiba eredhetünk. Akik útra kelnek a lélegzetelállító ösvényeken, azok időnként lentről a homokkő tornyok tövéből figyelhetik az észveszejtő magasságban járó csodálkozó embereket, meghökkenve hogyan jutottak fel egy-egy szédítően magas szikla tetejére, időnként pedig ugyanazon erdei ösvényen haladva vérfagyasztó magasságból egy sziklatorony tetejéről kandikálhatnak le az alattuk lévő miniatűr alakokra és az ámulatba ejtő bizarr, zegzugos sziklalabirintusra.


Gyerekkel vagy? Kövesd a Gyerekkel.hu Facebook oldalunkat vagy csatlakozz a Gyerekkel.hu zárt Facebook csoportunkhoz!


Naponta frissülő utazási-, gasztronómiai- és szabadidős ötletek a www.travelbooggie.hu portálon!


Hrubá skála

A szépséges Jicin és a kevésbé szép Turnov között  majdnem félúton találkozhatnak a pompás geológiai vadon újabb látványos sziklaerdejével és az ijesztő sziklaormon épült mesébe illő, szemet gyönyörködtető kastéllyal.

Lombhullató, örökzöld óriás erdők és lélegzetelállító sziklák veszik körbe az erődöt, miközben az erdei vándorok és az erdő lakói szikla felhőkarcolók tetejéről szellőztethetik ki a fejünket és tüdejüket. Amíg a mesébe illő kirándulás alatt, nyugalom és béke lopózik a szívünkbe és amíg a tömény faggyú illat a karácsonyi aroma terápia emlékeit idézi fel bennünk, addig a csodás erdő lehullott leveleiből számunkra leterített puha varázsszőnyegén lépdelhetünk tovább a fák gyönyörűséges lombkoronái alatt.

Malá skála

Frydstein várától és Mala Skála településről könnyen megközelíthetjük a Jizera folyóvölgyére néző lenyűgöző panorámával rendelkező tündérkertet. Utunk közben a szédületes mélység felett rábukkanunk egy sziklakápolnára, ahonnan káprázatos kilátásban lesz részünk. A kis templomocskától, ha tovább indulunk apró hidakon és keskeny ösvényeken keresztül eljutunk egy félelmetes sziklaoromhoz, ahonnan csak a korlátban erősen kapaszkodva merünk letekinteni az alattunk tátongó iszonytató mélységbe. Innen a tájat és a függőlegesen alattunk kígyózó folyót és betonutat illetve az azon elhaladó hatalmas országúti vasparipákat játék terepasztalnak látjuk.

Visszaúton, ha Frydstein csodálatos vára felé vezető erdei ösvényen figyelmesen tesszük meg az utat és elég csendben haladunk, akkor meghallhatjuk a vadon suttogása mellett a tündérek és manók időnként távolból felcsendülő ámulatba ejtő halk énekét.

Forrás: www.bacsmegye.hu


Gyerekkel vagy? Kövesd a Gyerekkel.hu Facebook oldalunkat vagy csatlakozz a Gyerekkel.hu zárt Facebook csoportunkhoz!


Naponta frissülő utazási-, gasztronómiai- és szabadidős ötletek a www.travelbooggie.hu portálon!


BANNER_tb
BANNER_tb