Nyári gyerekek a Balaton parton..- Romantika, művészet, Balaton!

szerző Lolli 2 0210

Nincs is kellemesebb nyári időtöltés, mint a Balaton valamelyik partján az naplemente fényében egy hűs pohár Balaton környéki bor társaságában olvasni valami szívig hatolót. Vagy írni. Témának pedig? Ott maga a Balaton. Ugyanis nem csak a kortárs zenészeket ihlette meg a magyar tenger..

A “magyar tenger” elnevezés már önmagában is a magyar irodalomhoz köti a Balatont, hiszen ezt a magasztos jelzőt Kazinczy Ferenctől kapta a tó. De nem ez az egyetlen irodalmi vonatkozás, hiszen mint az egyik leginkább közkedvelt  nyári és téli pihenő hely, számos boldog órának adott helyt. Tehát szerelmek születtek a déli part sekély vize, az északi parti naplemente és a Badacsony ölelésében. Szerelmekből múzsák, a múzsákhoz páratlan költemények. Sokszor pedig ,maga a tó volt a múzsa.

*Balaton,szerelem, kultúra, irodalom, isteni borok? Irány a Rózsakő Fesztivál*


Az egyik, talán leginkább egyedi és jellegzetes ,a legendás tihanyi vízhang által megihletett Csokonai Vitéz Mihály, bús magányos, szomorú-szép költeménye, mely A tihanyi echóhoz címmel készült és a versszakok utolsó sora vízhangként ismétlődik benne. Kreatív elme csodája ez és bizony kellett hozzá a gondolatot adó tó.

Szabó Lőrincnek egész életét ölelte át a Balatonnál kezdődő tiltott romantikus viszonya, hiszen majd’ 25 évig tartott a viszony, amire felesége egy versből jött rá. A viszony tovább folytatódott, a Balaton és ez a titkos szerelem pedig újabb verseket ihletett; A földvári mólon is egy ezek közül.

Ám volt olyan is, akinek tenger sok műve szólt a Balatonról, igazi szívből jövő szerelemmel megtöltve. Garay János versei mellé, szavak sem kellenek, íme egy részlet a Balaton című versének első szakasza:

Megteremté isten
A kerek világot,
Közepébe tette
Szép Magyarországot.

Bérczekkel, folyókkal
Feldiszesitette,
A malaszt tömlőjét
Kiönté felette.

S a mi szép s dicső volt
A kerek világon,
Kis tükörben együtt
Lőn Magyarországon.

És a mint lenézett
Csodaszép müvére,
Kéje érzetében
Köny tolúlt szemére.

A könyű lecseppent
A legszebb vidéken;
A föld meg nem itta,
Megtartotta épen.

Tükre lőn az égnek,
S szép Magyarországnak…
Nevezik e könyet
Balaton tavának.

Ez pedig még bőven nem a sor vége, hiszen Kisfaludy, Berzsenyi, Kosztolyányi, Nagy László, József Attila és számos más kiemelkedő magyar költő vette tollára a Balatont  és környékét. Örök emléket állítva neki, ápolva és építve a Balaton jelenségét.

Lásd egyben, lásd csodának, lásd a magasból! Ahány költő, ahány ember, annyi nézőpont. Újat mutatunk; lásd a magasból! 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb