Mindig van újdonság az égen – Űrturizmus mindenkinek!

szerző Ila 32 3510

Ereszd el fantáziád és repülj képzeletben egészen a csillagokig. Ebben lesz segítségre a Bakonybéli csillagászati központ.

Magyarország első számú, komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma vár Rád! A Pannon Csillagda a Bakonybélben egy modern távcsőpark, 3D-s planetáriumi show, interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítás egyben!

A 800 m2-es látogatóközpont folyamatosan megújul, ennek köszönhetően újra és újra friss élményekkel tölti fel az érdeklődőket.

A látogatóközpont egy összetett élményt kínál mindazoknak, akiket érdekel a világűr, a csillagászat. Ennek részeként részt vehetünk egy planetárium jellegű filmvetítésén, megtekinthetjük a csillagászattörténeti kiállítást és az épület legfelső szintjére felérve pillantást vethetünk a napra.

A látogatást érdemes a planetárium felkeresésével megkezdeni –kiváltképp, ha kerek órához közel érkezünk a látogatóközpontba, mert a közel félórás vetítés minden kerek órában kezdődik. Az „Óázis az űrben” címet viselő film ideális ráhangolódást nyújt a későbbi látnivalókra. A nyolc méter átmérőjű, félgömb alakú kupolára a HD minőségű képeknél kétszer nagyobb felbontású film miközben lenyűgöző látványt nyújtva elrepít minket a Naprendszer legkülönbözőbb tájaira, közben átfogó ismertetést nyújt a bolygókról.


Naponta frissülő utazási és szabadidős tippek a Travelbooggie-n!


Felix Baumgartner „űrugrását” itt fordítva tesszük meg: pillanatok alatt kint járunk a világűrbe, hogy aztán a Naprendszerünk bolygóit bejárva, azok tulajdonságait megismerve érkezzünk vissza a Földre.

A mozi élmény után pedig még fokozottabb érdeklődéssel fordul a látogató a kiállított tárgyak felé, melyek segítségével a csillagászat és az űrkutatás történetét ismerhetjük meg. A jeles személyek élettörténete mellett láthatunk itt meteoritot is, amely Afrikai kies tájára „repít” el minket, a középkorban használt eszközöktől pedig egészen a holdra szállás tárgyi emlékeiig csodálhatják meg a legkülönbözőbb eszközöket a látogatók.

Az épület legfelső szintjére érve pedig feltárul a legjobban várt rész, a kupolában lévő Obszervatórium. Az itt elhelyezett tudományos igényeket is kielégítő távcsőpark legizgalmasabb eleme –számunkra legalább is- az a speciális H-alpha látcső volt, mellyel felhőtlen időjárás esetén lehetőség van a napba nézésre. A távcsőbe pillantva úgy látjuk a napot, mintha éppen csak itt lenne a település végében, a napkitörések lenyűgöző formáit pedig sokáig el tudnánk csodálni, de muszáj átadni a helyünket, mert mások is kíváncsiak a látványra (a kupolából mellesleg nagyszerű kilátás nyílik a kolostor épületére).

Egy csillagvizsgáló „igazi terepe” az éjszakai égbolt, így bár a látogatóközpont este 18 órakkor bezár, éjszakai távcsöves bemutatókra előzetes egyeztetés alapján lehetőség van.

Fotó: Pannon Csillagda

Felhasznált források: Pannon Csillagda, Szép Magyarország

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb