Tudod mi a különbség a bajai és a szegedi halászlé között?
szerző 2017-04-04 11:29 40 4590

Magyarország déli régiójának mennyei és egyben legjellegzetesebb eledele a halászlé. Ami néhány éve már Hungarikum is. Nem csoda, hiszen régen becsatlakozott már a “tipikus magyar étkek” közé a marhagulyás mellett. De melyik az igazi.. ? A bajai halászlé vagy a szegedi halászlé? Ezt szerencsére nem tisztünk eldönteni és ízlésről vitatkozni azt mondják, nem okos dolog. Viszont a különbségeket örömmel bemutatjuk és használja ki-ki ízlése szerint a szívének -gyomrának- kedves variációt.
Bajai halászlé
Szegedi halászlé pártiak se érezzék magukat mellőzve, csupán az ABC okán foglalkozunk előbb a Baja környéki receptúrával. 2015-ben elsőként kapta meg a Hungarikum címet a bajai halászlé a halászlevek között, valószínűleg hamarabb indult érte. Legfőbb jellegzetessége az elmaradhatatlan gyufatészta, amely az első látásra leglátványosabb különbség a két halleves között. Hasonlóan a paradicsomleveshez ragaszkodó betűtésztához, nem jellemző, hogy ez tészta típus bármilyen más ételben szembejönne velünk, bár elviekben köretnek is kiváló.
A levest elkészítés során többnyire pontyból készítik, időnként csukával, süllővel emelve az ízélményen. Hagymával főzik, majd a végén kerül hozzá a már említett gyufatészta, a passzírozás azonban fő bűnnek számít, ezt meghagyják a konkurens szegedi szakácsoknak és háziasszonyoknak.
Évente megrendezik viszont a Halászlé Főző Fesztivált, ahol a büszke bajaiak megmérkőznek egymással halászlé főző tehetségük tekintetében. Jó hangulatban, kortól függetlenül készít elő, főz és lakmározik a bajai város főterén több tucat halkedvelő, ez a program pedig még akkor is jó szórakozási lehetőség, ha a szegedi halászlevet szeretjük jobban.
Szegedi halászlé
Szegeden nem egyszerűsítik le ennyire a hal leves elkészítését, hiszen először alaplevet készítenek, hagyma, paprika és halaprólék hozzáadásával. Ezt átpasszírozzák, ami legjellegzetesebb megkülönbözető vonása a szegedi halászlének. Ebben főzik meg a ponty szeletek, így az egész leves sűrűbb, krémesebb, testesebb állagot kap, mint bajai változata. Azonban a szegediek épp úgy vannak a tésztával, mint a bajaiak a passzírozással: nem – nem, soha. Többségében ragaszkodnak a kizárólag pontyból készült levesükhöz, de mostanság felmerülnek már csak harcsából vagy harcsa- ponty vegyes válogatottból álló halászlevek is.
Mindössze száz kilométer van a két város között, így következetesen azt tudjuk ajánlani, aki egyébként szereti a pocakját és még a halászlevet is, az kóstolja meg bátran mindkettőt! A bajaiaknak pedig szívből ajánljuk, hogy tegyék félre a megszokást és a lokálpatriotizmust a gasztronómia élvezeteiért és próbálják ki a konkurencia levesét is. A szegedieknek éppen ugyan ezt ajánljuk. Hiszen, az egész mégiscsak halból, vízből, sóból, őrölt paprikából és hagymából indult.. Rossz nem lehet!