Íme, Európa ma is működő legöregebb éttermei

szerző Ada 29 3070

Néhány száz évvel ezelőtt alapították Európa legrégebbi éttermeit és még ma is üzemelnek. Mindegyik rendkívül büszke a hagyományaira, patinás berendezésük és híres ételeik vonzzák a helyieket és a turistákat.
Ha egy étterem akár több száz évig képes üzemelni, akkor valljuk be őszintén valamit nagyon tudnak, hiszen ez nagyon ritka a vendéglátásban, mert az éttermek nem hosszú életűek. A nagyobbik része 5 éven belül bezár.

Utazásaink során igyekszünk felkeresni a város legjobb éttermeit, ahol a finom ételek mellett egyedülálló élményekkel is gazdagodhatunk.
Elhoztuk hát Európa 5 legrégebbi éttermét, melyeket utazásaitok során semmiképpen ne hagyjatok ki:

1.) Botín – Madrid, Spanyolország. Nyitva 1725 óta!
Jean Botín 1725-ben érkezett Madridba, majd nyitotta meg Ernest Hemingway kedvenc éttermét. Bár a tulajdonosi kör többször változott, a Botín név azonban mégis maradt, és most már Madrid határait is átlépte. Az étterem eredetileg kocsmaként nyitott meg 1725-ben a francia Jean Botín és felesége jóvoltából. A kemencéjüket azóta sem rakták újra, ami közel 300 éves, ahogy maga az épület is. A jelenleg a González család tulajdonában lévő étterem négyszintesre bővült, klasszikus spanyol hangulatot áraszt, és olyan termek várják a vendégeket, mint  a Castilla, és a IV. Fülöp. A hely legismertebb ételei a régi kemencében sütött malac, illetve bárány.

Sobrino de Botín / Forrás: Pinterest
Sobrino de Botín / Forrás: Pinterest

2.) Zur Letzten Instanz – Németország, Berlin. Nyitva 1621 óta!

Ez a történelmi étterem 1621-ben épült, Berlinben, mely  otthont adott olyan híres történelmi méltóságoknak, mint Beethoven és Napóleon, de Gorbacsov és Jacques Chirac is felkereste már. A háború után 1963-ban újra kellett építeni. Ezt az éttermet akkor ajánljuk, ha szereted a nagy adag hagyományos német ételek. Tisztes adagok, vicces ételnevek, egyszerű, de finom Bulette, vagyis húsgombóc.

ZUR LETZTEN INSTANZ / Fotó: Pinterest
ZUR LETZTEN INSTANZ / Fotó: Pinterest

 

3.) La Tour d’Argent – Franciaország, Párizs. Nyitva 1582 óta!

La Tour d’Argent azt jelenti: Ezüsttorony. 1582-ben építették és egyik leghíresebb vendégei voltak: IV. Henrik, Richelieu bíboros és XIV. Lajos. A La Tour d’Argent boros pincéjében 450 ezer palack bort őriznek, köztük olyan különlegességek, mint amilyen egy 1871-es Chateau d’Yquem. Az eredeti étterem Párizs 5. kerületében található egy reneszánsz stílusú toronyépületben, ahonnan pazar kilátás nyílik a Szajnára. Ha Párizsban jársz és igazi csúcsgasztronómiai élvezetekre vágysz ne hagyd ki  La Tour d’Argent éttermet. Az étterem specialitása a préselt kacsa.

La Tour D'argent / Fotó: Pinterest
La Tour D’argent / Fotó: Pinterest

 

4.) Zum Franziskaner – Svédország, Stockholm. Nyitva 1432 óta!

Az épület díszítésével megbízott mester barátnőjét elszerette egy másik mester, ezért ő volt barátnője legintimebb testrészének másolatával gazdagította a homlokzat díszítését. Az épület a Ferencesek idejében épült. Egy igazi legendás hely az oda látogató turisták szemében. A finom ételek mellett népszerű sör technikájuk, melyet az alapítás óta őriznek. A Zum Franziskaner kocsma és egy magas színvonalú étterem egyben, ahol a turisták találkozhatnak a legemlékezetesebb gasztronómiai élménnyel. Ha Stockholmban jársz, térj be a Zum Franziskaner-be és igyál egy Isteni édes-főzött sört.

 

 

Zum Franziskaner / Fotó. Pinterest
Zum Franziskaner / Fotó. Pinterest

 

5.) Stiftskeller – Ausztria, Salzburg. Nyitva 803 óta!

A világ legrégebbi éttermeinek tízeres listáján első helyen szerepel az-az osztrák étterem, amelyet egy Alcuin nevű francia szerzetes alapított 803-ban, Salzburgban, legalábbis erről vannak írásos emlékek az étterem birtokában. Ezzel az osztrák barokk stílusú Stiftskeller nevű étterem, amely a salzburgi Szent Péter templomban működik, a világ egyben legrégebben üzemelő étterme is.
Erősen javasoljuk, hogy vedd fel a Bakancslistádra a Stiftskeller-t és egy kóstold meg Mozart vacsoráját, ígérjük, hogy felejthetetlen ízutazásban lesz részed!

Stiftskeller St. Peter St. Peter Stiftskeller / Fotó: Pinterest

Ha megéheztetek, válogassatok kedvetekre a Travelbooggie legfrissebb gasztronómiai különlegességei közül!

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb