TOP: 13 tuti gyerekkönyv karácsonyra

szerző Ada 9 4200

Bár mindenhonnan azt halljuk, hogy nem olvasnak a gyerekek, ez szerencsére nem teljesen igaz, a könyvespiac mintegy 30 százalékát teszik ki a gyermek- és ifjúsági könyvek, és még ma is az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék gyerekek számára a könyv. A kiadók épp ezért el is árasztják ilyenkor a boltokat a köteteikkel, a bőséges választékból válogattunk ki tíz könyvet, amelyeket jó szívvel ajánlunk a fa alá.

 

Dudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője

Ki ne szeretne (még felnőtt fejjel is) rejtélyes képeken eldugott tárgyak után kutatni? Az internet tele van a furfangosabbnál furfangosabb gyűjteményekkel, de könyv alakban is átélhetnek ilyen kalandokat a gyerekek. A legkisebbek abszolút kedvencei már évek óta Rotraut Susanne Berner évszakos böngészői, és Chihiro Maruyama Pierre labirintusnyomozó sorozata (mellyel órákat lehetett hason fekve a szőnyegen feküdni és titkok után kutatni).

© libri.hu

 

Most pedig itt van Mackó karácsonyi böngészője. Dudás Gergelyt onnan ismerhetik a szemfülesebbek, hogy ő rajzolta meg 2015 utolsó heteinek legtöbb embert megmozgató játékát, a „Keresd a pandát!” (a hóemberek között). Ebben a könyvben 23 rajz teszi próbára kicsik és nagyok ügyességét. Nekünk még mindig nincs meg a toboz a süncsapatban, de reméljük, a gyerekek kiszúrják.

A böngésző műfaja már a legkisebbeket is lenyűgözi, ezt a kötetet a trükkös képek miatt 5 éves kortól ajánljuk az alsós korosztálynak – de nem lennénk meglepve, ha fektetés után a család felnőtt tagjai is folytatják a böngészést.

NHK Naphegy Könyvkiadó, 2990 Ft

 

 

 


Benedek Elek: Gyémánt mesekönyv

© libri.hu

 

A Scolar Kiadó válogatása Benedek Elek 25 meséjét szerkesztette egy kötetbe, az író születésének 160. és halálának 90. évfordulója alkalmából. Azokat az emblematikus műveket, amelyek ma már klasszikussá nemesedtek, s nemzedékek meseélményének lettek meghatározó darabjaivá. Az biztos, hogy mi is ezeket olvastuk (vagy olvastattuk fel) gyerekkorunkban, és szüleink, nagyszüleink, dédszüleink is ezeken nőttek fel.

Úgyhogy bizton állíthatjuk, nem hibázunk, ha ezt a könyvet ajándékozzuk most is a gyerekeknek. Külön öröm, hogy Horváth Ildikó illusztrálta a könyvet, mert így olyan családi mesegyűjteményt tartunk majd kezünkben, amely a legkisebbektől (akik még szeretik a mesehallgatás közben a képeket böngészni) a nagyobbakig mindenki kedvence lehet – akár generációkon át.

Scolar Kiadó, 3999 Ft

 

 

 


Naponta frissülő utazási- és szabadidős ajánlatok a www.travelbooggie.hu portálon!


Molnár Krisztina Rita – Bogdán Viktória: Sálmese

© libri.hu

 

A történetek, az írásmód, az illusztrációk és a nyomtatás minősége miatt az utóbbi évek legizgalmasabb meglepetései voltak a gyerekkönyvpiacon Molnár Krisztina Rita Maléna kertje-kötetei. Kevés olyan történet van, amely ennyire összebújós, családi meseként funkcionál, mint a Maléna, ezért hatalmas elvárások előzték meg a Sálmesét.

Nem kellett csalódnunk, ismét egy nagyon érzékenyen megírt mese született a Nagyi és a Nagypapi fiatalságáról (ami szinte elképzelhetetlen az unokáknak, hiszen a nagyszülők már ősz hajjal születnek, ugyebár). A legtöbbünk alapélménye, amikor a hosszabb családi összejöveteleken hatalmas örömmel és kíváncsisággal hallgattuk végig a szülők, nagyszülők gyerekkori történeteit az iskolai csínyekről, első szerelmekről, a katonaságról. Molnár Krisztina Rita meséjének hangulata szinte adja az ötletet, hogy a könyvet kiegészítsük néhány családi fotóval, és így kerüljön a fa alá. És aztán a karácsonyi fogások között indulhat a saját mesénk is.

Scolar Kiadó, 2975 Ft

 

 


Berg Judit: Rumini Tükörszigeten

© libri.hu

 

Ez az a kötet, amelyet kisgyerekes szülőknek valószínűleg nem kell bemutatni. Elég, ha annyit mondunk, „Hahó, új Rumini-kalandok a láthatáron!”, és nem kérdés, hogy be kell szerezni. Kisebbek követelik, hogy olvassák fel nekik, nagyobbak pedig ezen tanulnak meg olvasni. Az állandóan bajba kerülő kisegér és társai kalandjai a kortárs magyar gyerekirodalom legnépszerűbb meséi. Ha jól számoljuk (és ha a spin-off Galléros Fecó naplóját is hozzávesszük), akkor ez a sikeres sorozat kilencedik része.

Ebben a legendás hajó, a Szélkirálynő legénysége megpihen a Gyöngy-lagúnában, és azt gondolja, hogy végre nyugi van, nem kell megküzdeniük senkivel és semmivel. De persze minden gyerek és szülő tudja, hogy ilyen Rumini-könyv nem létezhet. Itt épp higanyhidrák okozzák a problémát, amit a kalandor egérnek kell megoldania.

Pozsonyi Pagony, 3490 Ft

 

 

 

 


Kertész Erzsi: Állati Vállalat

© libri.hu

Czigány Zoltán Csoda és Kósza című, két lóról szóló sajátos humorú mesekönyve szintén egészen új színfolt volt anno a gyerekirodalmi palettán. A történetekből az Örkény Színház nagyszerű darabot rakott össze, amely szerencsére még mindig repertoáron van. Ezt a humort, nyelvi ötletparádét élveztük Kertész Erzsi két antilopról szóló Állat KávéZoo-kötetében is, melynek a folytatása szintén kiváló ajándék lehet az általános iskolás korosztálynak. Az Állati Vállalat/VirágZoo Hanga Réka illusztrációival ugyanis garantálja a nevetést, szállítja a humorbonbonokat a szaloncukrok mellé.

 

 

 

 

 

 

 


Dödölle – Gyermekirodalmi és hagyományőrző kalendárium ünnepi receptekkel

© cerkabella.hu

A Cerkabella Kiadó viszonylag ritkán hallat magáról, de minden általa kiadott könyv, gyűjtemény a könyvespolc kincse. Évek óta a legőszintébb, leghitelesebb válogatásként forgatták sokan az adventi időszakban az Elfelejtett lények boltja kötetet. És itt a méltó folytatás. A Lovász Andrea által szerkesztett Dödölle gyönyörű és visszafogott illusztrációkkal, receptekkel és remek történetekkel kísérik végig az esztendő jeles napjait, ünnepeit.

Cerkabella Kiadó, 3990 Ft

 

 

 

 

 

 


Nyomozás a kémiai elemek után

© libri.hu

Mit kezdjünk azokkal a lurkókkal, akik nem igazán rajonganak a betűkért? Az év elején nagy siker volt A Periódusos rendszer című igen látványos, és a már kémiát tanuló általános iskolások számára jól használható könyv. A kőzeteket lelkesen gyűjtő alsósok pedig szinte naponta cipelték be az iskolába a kötetet és böngészték végig az osztálytársakkal (és íme a „trükk”: mivel a könyv igen látványos képeket tartalmaz, a srácok lelkesen olvassák végig a magyarázatokat). Ez a lelkesedés övezheti a Nyomozás a kémiai elemek után című kiadványt is. A képregényes ismeretterjesztést imádni fogják a gyerekek!

Scolar Kiadó, 4699 Ft

 

 

 

 


Elképesztő trükkök hétköznapi tárgyakkal

© libri.hu

Ki nem maradhat a listáról Hajnóczy Soma és Kelle Botond bűvészkönyve. A 10-15 éves korosztály rajong a bűvészkedésért, a könyvben 50 trükköt (tényleg hétköznapi kellékekkel) mutatnak be részletesen a szerzők, a kicsit nehezebbeket videós segítséggel is el lehet sajátítani. A gyerekek akár már szenteste be tudnak mutatni néhány trükköt a családnak, később a barátoknak a könyv alapján. Ideális ajándék a bűvészkedésre hajlamos gyerekeknek.

HVG Könyvek, 4500 Ft

 

 

 

 

 

 


Katherine Applegate: Kívánságfa

© libri.hu

Az írónő az Iván, az egyetlen című könyvével vált sokak kedvencévé, amely egy fogságban tartott gorilla (valós) történetét meséli el. A most a Delfin könyvek sorozatban megjelent Kívánságfa is könnyen a 8-12 éves korosztály szívébe zárhatja magát: a rövid, jól átlátható fejezetekben egy 216 esztendős vörös tölgy (idősebb bármely embernél) mesél a vele szemközt álló két ház a lakóiról.

Az öreg fa a környék „kívánságfája” is: az itt lakók vágyaikat, kéréseiket egy anyagdarabra írva kötözik rá a fa ágaira, törzsére, hogy azok beteljesüljenek. Az egyik házba most egy muszlim család költözik, akik hamarosan kénytelenek szembesülni a közösség rideg fogadtatásával. A tölgyet pedig a másik szomszéd ki akarja vágatni.

Maxim Könyvkiadó, 2599 Ft

 

 

 

 

 


Katherine Arden: A medve és a csalogány

© libri.hu

A fantasyt és a tündérmeséket ötvöző könyvek szerelmeseinek tökéletes választás lehet Katherine Arden regénye. Az orosz mítoszok és népmesék varázslatos világába viszi az olvasót, ahol a csodák mindennaposak, a démonok és manók jelenléte megszokott, ahol ember és természet olyan összhangban élhet együtt, ahogy csak a legendákban lehetséges.

Főhőse, Vaszilisza egy zöld szemű, vadóc kislány, aki dadája régi időkről szóló meséire alszik el, napközben pedig lovagol, fára mászik, az erdőket járja; ott érzi igazán otthon magát, az állatok és növények között. Rájön, hogy az ő születésekor meghalt édesanyja különleges tudást adott neki, olyat, amely megváltoztathatja egész népe sorsát.

Alexandra Könyvesház, 3999 Ft

 

 

 

 

 

 


Leiner Laura: Mindig karácsony

© libri.hu

Hogy mennyire bonyolult téma a „nem olvasnak a mai fiatalok” kérdéskör arra például a Leiner Laura-jelenség mutat rá. A fiatal szerző új könyveiért hosszú sorok kígyóznak mindig az utcán, több ezer tini (főleg lány) képes órákat várakozni, hogy dedikáltasson a szerzővel. Ők nyilván már rég tudják, hogy megjelent a Mindig karácsony.

Aki esetleg még nem tudja, mit vegyen a kamaszlányának karácsonyra, ezzel biztos nem hibázhat. Ezúttal még a téma is karácsonyi: egy pláza hirtelen megálló mozgólépcsőjén sodorja egymás mellé a három főszereplőt, három lányt, akiknek látszólag semmi közük egymáshoz, sorsukat mégis ezernyi láthatatlan szál köti össze.

L&L Kiadó, 3699 Ft

 

 

 

 

 

 


Véronique Petit: Abel szava

© libri.hu

A történet olyan társadalomban élő fiatalokról szól, ahol a gyerekek 12 éves kora körül kiderül, mi az a szó, ami irányítja az életüket. Elvileg mindenki szava titkos, de mi van, ha mégis mindenki számára nyilvánvalóvá válik? Főleg, ha ez a szó nem pozitív tulajdonságra utal?

Az Abel szava Gulli-díjas regény, ezt az elismerést olyan könyveknek ítélik oda, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatalok megszeressék az olvasást.

Könyvmolyképző Kiadó, 2299 Ft

 

 

 

 

 

 


Valentina Giannella: Greta vagyok

“Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre. Ha cselekszünk, csak akkor reménykedhetünk újra” – mondta Greta Thunberg, akit nemrég a Time magazin az év emberének választott. Tetszik vagy sem, ez a 16 éves diáklány lett a környezetvédelem új arca és a klímaváltozással járó feladatok szószólója. Ezzel együtt, mikor az ember először meglátja a Móra Kiadó Greta vagyok című kiadványát, önkéntelenül felmerülhet benne a kérdés: vajon mekkora üzletet lehet csinálni a klímaváltozásból. Valószínűleg elég nagyot, de ez nem biztos, hogy minden vetületében probléma. A Greta vagyok például egy egészen korrekt alapkönyvnek bizonyul, amely elsősorban a kamaszoknak szól, de valójában tízéves kor fölött bármelyik korosztály kézbe veheti, és tanulhat belőle.

© libri.hu

A kötet ugyanis 17+1 fejezetben közérthetően magyarázza el az éghajlatváltozással és a környezetvédelemmel kapcsolatos olyan gyakran emlegetett jelenségeket és kihívásokat, mint például a biodiverzitás, a fosszilis tüzelőanyagok, a tiszta energia vagy az ivóvíz és a műanyagszennyezés kérdései. A könyv végén egy hasznos linkgyűjteményt is találunk, valamint egy miniszótárt, amely a kulcsfogalmakat definiálja. “Greta vagyok” – állt az egyik tüntető tábláján a március 15-i globális klímasztrájk során, jelezve, hogy nincs B opció, mint beleállni a munkába és cselekedni.

Móra Kiadó, 2499 Ft

 

 

 

 

 


Forrás: HVG Kultúra

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb