TB__

Gasztro: Így készíts tökéletes szilvás gombócot!

szerző Ada 6390

Sokan azt gondolják, hogy az igazán tökéletes szilvás gombócot csak a tapasztalt nagymamák tudják jól elkészíteni – pedig ez nem így van!
Gyere és gombócoljunk együtt!

Első és legfontosabb dolog a jó alapanyag kiválasztása!

Burgonya: válasszunk magas keményítőtartalmú burgonyát! Ezek általában a sárga héjú és húsúak, az előrecsomagoltak közül a C betűvel jelzettek – ezek a legalkalmasabbak a gombóc készítéséhez.
Szilva: ez adja a lelkét-ízét a gombócnak, ezért válasszunk érett apróbb szemű szilvát!
Zsemlemorzsa: ha csak lehet válasszunk száraz kenyeret vagy zsömlét, amelyet reszeljünk le, majd szitáljunk át.

Hozzávalók

80 dkg burgonya

30 dkg liszt
2 ek barnacukor
1 db tojás
20 szem szilva
1 ek fahéj
1 teáskanál vaj vagy zsír

A bundához: 10 dkg zsemlemorzsa, porcukor, 2 ek étolaj


Naponta frissülő utazási, gasztronómiai és szabadidős tippek a Travelbooggie-n!


Elkészítés lépésről-lépésre

A burgonyát sós vízben főzzük puhára, ha kihűlt – de még melegen – óvatosan távolítsuk el a héját. A meghámozott meleg burgonyát törjük össze vagy nyomjuk át krumplinyomóval. Ezután hagyjuk kihűlni! Ez alatt magozzuk ki a szilvát és a mag helyére tegyünk fahéjas-cukros keveréket.

Amikor a krumpli teljesen kihűlt mielőtt a tészta elkészítéséhez neki látnák, tegyünk fel egy nagyobb fazékban csipet sóval vizet forrni. A burgonyához adjuk hozzá a tojást, egy púpos evőkanál zsiradékot, egy csipet sót és a lisztet. Ha a liszttől nem áll össze a tészta, érdemes pótolni. Jól gyúrjuk össze a tésztát, formáljunk belőle cipót és tegyük egy lisztezett nyújtódeszkára, majd nyújtófával nyújtsuk körülbelül egy ujjnyi vastagra – időnként lisztezzünk alá, mert a tészta könnyen letapad.

A kinyújtott tésztát 8-10 cm négyzetekre vágjuk és a tészta közepére helyezzünk egy szem szilvát, majd a tészta négy sarkát fogjuk össze és egy csípéssel úgy zárjuk össze, hogy ne maradjon rajta rés. Lisztezzük be a tenyerünket, majd formázzunk belőle kerek gombócot és dobjuk bele a lassan lobogó vízbe. Ügyeljünk közben arra, hogy ne ragadjon le a fazék aljára.  Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, hagyjuk még 2-3 percig a vízben, majd egy szűrő segítségével horgásszuk ki és hagyjuk lecsöpögni. Ha ezzel megvagyunk, mehetnek a gombócok az olajon vagy vajon aranyszínűre pirított zsemlemorzsára és jöhet a porcukor.

Ha sokszor kerül az asztalra szilvás gombóc, hogy ne legyen unalmas, többféle köntösbe is bugyolálhatjuk – porcukros mákba vagy dióba forgatva is isteni finom. Az ínyencek a szilvás gombócot még meglocsolják egy kis olvasztott vajjal és pár percre sütőbe teszik, majd ráadásul túrókrémmel tálalják.

Ha minden előzetes fogadalmunk ellenére esetleg degeszre esszük magunkat szilvás gombóccal, egy cseppet se legyen lelkiismeret-furdalásunk, mert ahogy a szólás is tartja: gombócból nem árt meg a sok.


BANNER_tb
BANNER_tb