TB__

Eger – A váron túl! 5 ok, amiért érdemes ide ellátogatnod!

szerző kislolli 10 9860

Eger kifejezetten közkedvelt turista központ, nem csak magán utazások, de osztálykirándulások, munkahelyi csapatépítő túrák helyszínének is gyakran választják, de legtöbbször nem jutnak tovább az Egri várnál, a Szépasszony völgyénél és esetleg nyáron a Török fürdőnél. Pedig van még látnivaló bőven!

A sárga tEnGER alatt járó

Tavaly tavasszal nyitotta meg kapuit az Egri Road, Kelet-Közép Európa egyetlen Beatles múzeuma. Eger óvárosában egy hotel pince helységében nyitotta két barát, tisztelegve a halhatatlan zenekarnak és hódolva közös szenvedélyüknek.
A tárlat interaktív, az elején egy kisfilmet tekinthettek meg, ezután pedig kronológiai sorban kísérhetitek végig a zenekar alakulását multimédiás falak segítségével, régi interjúk, rádió felvételek és persze zenék, koncertfelvételek kíséretében.

Fotó: Pocketfullofliberty.com / The Beatles legendás képe
Fotó: Pocketfullofliberty.com / The Beatles

Kiállításra kerültek az együtteshez kapcsolódó relikviák is; ruhadarabok, fali grafikák, a zenekar hangszereinek pontos mása, és még számtalan érdekesség. Ha eddig is Beatles rajongó voltál, egyértelműen Neked találták ki, ha eddig még nem, akkor főleg. Ez után biztosan az leszel!

Íz és látvány

Kopcsik Lajos - Marcipántorta
Kopcsik Lajos – Marcipántorta

Hedonisták, gyülekező! Mert bár Eger egyébként is jó hely, ha az ember kiadósan szeretné élvezni az életet, azonban azt kevesen tudják, hogy különleges desszertekre is lelhetnek a város szívében.

Kopcsik Lajos Oscar-díjas, Guiness rekorder, olimpia- és világbajnok mestercukrász életműve kerül kiállításra. Életre kelt például számos mesefigurát, de egyéb marcipánból készült remekművekben is gyönyörködhettek, ha ellátogattok Kopcsik Marcipániába.

Egri csillagok

De tényleg..! A varázstoronyban található a Specula Csillagvizsgáló, ahol -tiszta időben- elénk tárja az univerzum megannyi kincsét, amelyet szervezett bemutató keretében távcsővel csodálhatunk meg. A 18. századból fennmaradt csillagvizsgáló műszereket is láthatjuk kiállítva, egyik kiemelt érdekesség a Camera Obscura amely egy még mindig működő periszkóp.

Templom-túra

Ha valahol igazán sokszínű a vallási jelenlét, akkor Egerben bizonyosan az! Az évszázadok során számos építészeti műremek épült Egerben egyházi célokra. Kezdve a legmonumentálisabbal, az Egri Bazilikával, folytatva például a Szeplőtelen Fogantatás Nagyboldogasszony Ferences templommal, ami az 1755-ben készült el.
De itt van például a Szent Bernát Ciszterci Borgia Szent Ferenc templom, aminek nem csak a neve, de a története is érdekes, hiszen eredetileg a helyén egy mohamedán mecset állt, a templomot pedig csak 1699-ben kezdték el építeni a jezsuiták.
Szintén nagyon különleges a Szent Miklós Görögkeleti Szerb Templom, belső falát bécsi festő által megfestett ikonosztázion díszíti, 60 táblaképével.
Minaret 14 szögű alaprajzával és 40 méteres magasságával, a Kis Zsinagóga kortárs művészeti galériájával, a Dobó téri Minorita Páduai Szent Antal templom impozáns megjelenésével szintén izgalmas látnivaló.

Fotó: Eger.varosom.hu / Az Egri Bazilika
Fotó: Eger.varosom.hu / Az Egri Bazilika

Eger patak az Érsekkertben

Ligetes-fás, pihentető, nyugis és gyönyörű francia kert vár egy sétára. Nyaranta könnyű- és komolyzenei koncertek is megrendezésre kerülnek a parkban, ezekről érdemes az utazás előtt tájékozódni.

A közelben

Egerszalók két jellegzetessége a sódomb és a 410 m mélyről feltörő hétvíz forrás. Utóbbi 65-68 °C-os, kénes jellegű gyógyvíz forrása, ami bőrproblémákra, ízületi- és izomfájdalmakra kiváló természetes kezelési lehetőségeket nyújt. A domboldalon lefolyó víz 1200 négyzetméteren elterülő, Európában egyedülálló, látványos mészkőlerakódást épített. A sódomb kiemelt védelem alatt áll, azonban a szalóki fürdő kiépített séta útján megközelíthető!

Fotó: Környezetblog.weebly.com / Európában egyedülálló szépség az egerszalóki Sódomb
Fotó: Környezetblog.weebly.com / Európában egyedülálló szépség az egerszalóki Sódomb

Kb. negyedórányi távolságra Egertől meglátogathatjátok a Parádfürdői állatkertet is. Elsősorban a környék élővilágával ismerkedhetünk itt meg, illetve haszon állatokkal, amik a városi gyerekeknek szintén izgalmas élményt jelenthetnek. Az állatok mellett rengeteg gyönyörű fát és növényi ritkaságot is fellelhetünk a parkban, például japánból származó alma- és szilvafákat. A belépés pedig díjtalan!


Nézd meg az Eger és környéke legjobb utazási és szabadidős ajánlatait a Travelbooggie weboldalon!


 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb