Eger gyerekkel – A váron túl! 10 ok, amiért érdemes ide ellátogatnod!

szerző kislolli 54 4880

Eger kifejezetten közkedvelt úti cél családi kiruccanásokhoz, de legtöbbször nem jutunk tovább az Egri várnál, a Szépasszony völgyénél és esetleg nyáron a Török fürdőnél. Pedig van még látnivaló bőven!


A 7 magyar csoda egyike: Város a Város alatt

A török megszállást követően az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akart a Várban lakni. Inkább a polgári városban vásárolt két telket és a palota építéséhez szükséges tufa köveket a mögöttes dombból kezdték kitermelni. Ez remek ötletnek bizonyult: egyrészt megépült a püspök palotája, másrészt létrejött a város alatt egy hatalmas pincerendszer, amely kiváló mikroklímával rendelkezett a borok tárolására, s így az egyház számára bor formában befolyt adót, a dézsmát, itt kezdik el tárolni. A pincerendszer a Hatvani-kaputól a Rác-kapuig 3 kilométer hosszan nyúlt el a város alatt. A mai pince legszebb része az Oszlopos terem, ahol 7 x 7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret.

Program gyerekeknek

Lézerharc (6 főtől): 3 500 Ft/fő/60-90 perc játék
Csokikeresés és időutazás: 2 700 Ft/fő
Szenzációs számháború (csapatoknak 18 éves korig): 2 000 Ft/fő

Íz és látvány

Hedonisták, gyülekező! Mert bár Eger egyébként is jó hely, ha az ember kiadósan szeretné élvezni az életet, azonban azt kevesen tudják, hogy különleges desszertekre is lelhetnek a város szívében.

Kopcsik Lajos Oscar-díjas, Guiness rekorder, olimpia- és világbajnok mestercukrász életműve kerül kiállításra. Életre kelt például számos mesefigurát, de egyéb marcipánból készült remekművekben is gyönyörködhettek! Aki csak egyszer is betéved ide, nem tud szabadulni a látványtól. Hihetetlen precizitással kidolgozott remekműveket láthat ott marcipánból és ez utóbbi tény még fokozza a bűvöletet, mert megszólalásig hű és finoman kimunkáltak a darabok.


A legújabb nagyszabású művészi munka a “barokk szoba” is elkészült, amit 2008. augusztusában avattak fel a Kopcsik Marcipánia Múzeumban.
Elérhetőségek: Eger, Harangöntő u. 4.


Egri csillagok

De tényleg..! A varázstoronyban található a Specula Csillagvizsgáló, a Varázstorony, ahol -tiszta időben- elénk tárja az univerzum megannyi kincsét, amelyet szervezett bemutató keretében távcsővel csodálhatunk meg. A 18. századból fennmaradt csillagvizsgáló műszereket is láthatjuk kiállítva, egyik kiemelt érdekesség a Camera Obscura amely egy még mindig működő periszkóp.
Májustól-júniusig a tudományos játszóházban családi matinékkal (Harry Potter iskola, Csillagmesék, Játsszunk fizikát, stb…) várják a gyerekeket.
A Travelbooggie egri programjai >>>


Templom-túra

Ha valahol igazán sokszínű a vallási jelenlét, akkor Egerben bizonyosan az! Az évszázadok során számos építészeti műremek épült Egerben egyházi célokra. Kezdve a legmonumentálisabbal, az Egri Bazilikával, folytatva például a Szeplőtelen Fogantatás Nagyboldogasszony Ferences templommal, ami az 1755-ben készült el.
De itt van például a Szent Bernát Ciszterci Borgia Szent Ferenc templom, aminek nem csak a neve, de a története is érdekes, hiszen eredetileg a helyén egy mohamedán mecset állt, a templomot pedig csak 1699-ben kezdték el építeni a jezsuiták.
Szintén nagyon különleges a Szent Miklós Görögkeleti Szerb Templom, belső falát bécsi festő által megfestett ikonosztázion díszíti, 60 táblaképével.
Minaret 14 szögű alaprajzával és 40 méteres magasságával, a Kis Zsinagóga kortárs művészeti galériájával, a Dobó téri Minorita Páduai Szent Antal templom impozáns megjelenésével szintén izgalmas látnivaló.

Fotó: Eger.varosom.hu / Az Egri Bazilika


A sárga tEnGER alatt járó

2015. májusban nyitotta meg kapuit az Egri Road, Kelet-Közép Európa egyetlen Beatles múzeuma. Eger óvárosában egy hotel pince helységében nyitotta két barát, tisztelegve a halhatatlan zenekarnak és hódolva közös szenvedélyüknek.
A tárlat interaktív, az elején egy kisfilmet tekinthettek meg, ezután pedig kronológiai sorban kísérhetitek végig a zenekar alakulását multimédiás falak segítségével, régi interjúk, rádió felvételek és persze zenék, koncertfelvételek kíséretében.

Kiállításra kerültek az együtteshez kapcsolódó relikviák is; ruhadarabok, fali grafikák, a zenekar hangszereinek pontos mása, és még számtalan érdekesség. Ha eddig is Beatles rajongó voltál, egyértelműen Neked találták ki, ha eddig még nem, akkor főleg. Ez után biztosan az leszel!

Eger, Csiky Sándor 30. szám alatt található
Felnőtteknek: 2 500 Ft,


Eger patak az Érsekkertben

Ligetes-fás, pihentető, nyugis és gyönyörű francia kert vár egy sétára. Nyaranta könnyű- és komolyzenei koncertek is megrendezésre kerülnek a parkban, ezekről érdemes az utazás előtt tájékozódni.


Tűzoltómúzeum

Srácok, ide el kell jönnötök! Persze csak, ha szeretnétek megnézni és kipróbálni, milyen is tűzoltónak lenni! Még egy tűzoltóautóba is beülhettek! A múzeum országos szinten is egyedülálló történeti, kulturális-turisztikai attrakcióival élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Pont így nézett ki a múlt század első felében egy tűzoltószertár. Sok érdekes régi tűzoltóautót gyűjtöttek össze, hogy bepillanthassatok egy picit a múltba is. Sőt, egy kisfilmen azt is megnézhetitek, hogyan szerelték össze ezeket a járműveket! A múzeum hátsó részében kialakított játszótér kellemes kikapcsolódást nyújt a gyermekeknek, amíg a környező padok kiváló lehetőséget nyújtanak pihenésre és piknikezésre egyaránt. A játszóházban a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, de akár tűzoltóként is kipróbálhatják magukat a játékok során.

Hogy az EGRI VÁRRÓL is szót ejtsünk

Az egri várban minden nyáron megrendezik a végvári vigasságokat, ahol fegyver- és haditorna bemutatók, történelmi életképek, vitézi próbák, játszóházak, családi és kézműves foglalkozások várják a látogatókat. Nemcsak ekkor, hanem az év többi napján is érdemes ide ellátogatni, hiszen ezen a helyen óriási csatában győztük le a törököket. A magyar várvédők csupán kétezren voltak, ellenük pedig százszor ennyi török harcos küzdött, azonban a várat ennek ellenére s sikerült megtartani. Sétáljatok fel a várba, járjátok be minden zeg-zugát és ne felejtsétek, hogy a köveken, ahol lépkedtek, egykor Dobó István várkapitány lépkedett bátor katonáival. A Dobó István Múzeum kiállításán saját szemetekkel láthatjátok a fegyvereket, a ruhákat és sok más érdekes dolgot a csatáról. Kellemes kalandozást!

A Várban – Panoptikum

Tudjátok, mi az a panoptikum? Egy olyan kiállítás, ahol életnagyságú viaszból készült embereket láthattok (a viasz olyan anyag, amiből gyertyák is készülnek). Ezek a mesterművek nagyon izgalmas dolgokat mutatnak be. Itt, Egerben például a török világot. Majdnem 500 évvel ezelőtt 1552-ben az Európa ellen indult óriási török sereg az egri várat készült bevenni. 200 ezer török 2000 magyar várvédő ellen harcolt. Európa ámulatára a csatában a várvédők győzedelmeskedtek. Az izgalmas török világot és a csatát írja le az Egri Csillagokban Gárdonyi Géza. Az országos szavazáson ez a regény nyerte el a Magyar olvasók kedvence címet. A panoptikumban az események eredeti helyszínén a regény szereplői idézik fel az eseményeket, és a XVI. századot. A Panoptikumban járva közös fényképet készíthetnek Dobó István 1552-es várkapitánnyal.

#Gyerekkel

– Érsekkerti játszótér: Az Érsekkert Eger legnagyobb kiterjedésű parkja. Apró tavával, szép szökőkútjával ma sokak kedvence, jó időben kiváló hely a piknikezésre, sétára, de foglalhatunk helyet a salakos teniszpályára is. Kisgyerekkel mindenképpen próbáljuk ki a hatalmas gesztenyefák árnyékában található játszóteret: hinta, homokozó, mászókák, körbekerített kosárpálya várja az aktív családokat. Ha megéhezünk, ebédelhetünk egyet a kert közepén található Excalibur étteremben, ahol a középkori millieu-höz illően az ételeket fa tálakban kapjuk, és ha kedvünk tartja kézzel is ehetünk. Már csak azt kell eldöntenünk, hogy kardon sült csirkére, vagy cipóban tálalt vadmalac levesre vágyunk inkább. Igazi kalandos élmény gyereknek, felnőttnek egyaránt.

– Egri Termál és Strandfürdő: A belvárostól néhány percre található fedett-nyitott vízi élménysziget 12 medencével, csúszdákkal, sportpályákkal, játszótérrel. A kicsik számára a nagy „vízi csaták” helyszínéül szolgáló vízi váras medence kínál feledhetetlen élményeket. A nagyobbak az óriás csúzdákról csobbanhatnak, vagy úszhatnak az 50m hosszú versenymedencében és lubickolhatnak a különböző hőmérsékletű élménymedencékben. http://egertermal.hu/telephelelyink/termalfurdo


Állandó egri programok

 • Egri Tavaszi Fesztivál (március vége, április eleje)
 • Agria Nyári Játékok (egész nyáron)
 • Erlau Táncfesztivál (július vége, augusztus eleje)
 • Az Egri Bikavér Ünnepe (július közepe)
 • Középkori Piactér (július vége)
 • Végvári vigasságok (július vége)
 • Fesztivál a barokk Egerben (július-augusztus)
 • Szépasszonyvölgyi Fesztivál (augusztus közepe)
 • Bormustra az egri Piacz-on (augusztus közepe)
 • Slow Film Festival /2007-ig Filmművészeti Nyári Egyetem/ (augusztus)
 • Agria Nemzetközi Néptánctalálkozó (augusztus vége)
 • Eger Ünnepe (szeptember közepe) – civil fesztivál
 • Egri Vár Napja (október 17.) – a vár összes múzeuma ingyenesen látogatható

Éttermek: Macok Bisztró; Manooka Kávézó


Nézd meg az Eger és környéke aktuális szálláskínálatát és eseményeit a Travelbooggie weboldalon!


BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb