VIVA ESPANA – Harapj bele Spanyolországba
szerző 2016-07-27 06:00 4 6011

A spanyol konyha meglehetősen egyszerű, de erőteljes; nem sokat ad a kifinomult, bonyolult ízvarázslatokra. Lényege, hogy kiváló minőségű összetevőkből – friss halakból, gondosan érlelt sonkából, csodás, napon nevelt paradicsomból – némi keleti és kerti fűszer felhasználásával igazán jóízű, izgalmas ételek készüljenek.
Ha Spanyolországban jársz, akkor vétek kihagyni:
…a finom étvágygerjesztő falatokat, a tapast
…a hűsítő gazpacho-t
…a számtalan váltpzatban készülő paellát
…a churrost és a finom spanyol pudingot
…a sangriát és a finom spanyol borokat
Ha nem jársz Spanyolországban, akkor készítsd el magad!

Spanyol rizs – Paella (ejtsd: paéjja)
Ki ne hallott volna e méltán híres spanyol nemzeti ételről?
A paella egytálétel, amit fedő nélkül készítenek széles, lapos, kétfülű serpenyőben, amit keleten paellának, másutt paellerának neveznek. Az étel tulajdonképpen erről az edényről kapta a nevét. A rizst a La Mancha vidékén termesztett sáfránnyal színezik sárgára. A többi hozzávaló között lehet szárított édespaprika, olívaolaj és friss zöldségek, valamint a helyben termesztett citrom leve és egy kevés száraz fehér bor. A főzés során a rizst nem szabad keverni.
A Paella nem való egy hétköznapi vacsorának, mivel akkor lesz igazán finom, ha nagy adagban készíted el, ezért inkább tartogasd egy olyan alkalomra, amikor vendégeket hívsz a házhoz. A Paella alapjaiban ugyanolyan, de hogy milyen húsokkal készíted, az már igazán rajtad múlik. Fogyasztását illetően – hagyományosan a serpenyőből fogyasztották, ki-ki a saját kanalával. Spanyolországban ma ünnepi eledel, fogyasztása családi vagy baráti összejövetelek fénypontja.
Töltsd le a legfinomabb paella receptet >>>

Spanyol krumplis tojás – Tortilla de patatas
A tapasok királynője, a spanyol baráti és családi összejövetelek legkedveltebb eledele. A bárok büszkesége, a gyerekek kedvence. A nagy Ő, amire mindenkinek egyedi receptje van, sőt sokan külön serpenyőt tartanak fenn, kizárólag a tortilla sütéséhez.

Gazpacho – a nyár slágerlevese
A legegyszerűbb definícióval meghatározva: paradicsom alapú zöldségleves. Ráadásul egy olyan leves, melyhez nem szükségeltetik főzőtudomány sem. Mert főzni, azt nem kell! A spanyol (andalúziai) konyha remeke, melyet hidegen illik tálalni. Az egyik legtökéletesebb étel kánikula idején. Az elkészítésekor felhasznált alapanyagok az ahány ház, annyi szokás elv alapján nagyon sokfélék lehetnek, ám a következő négy kihagyhatatlan: kenyér, ecet, olaj és só.
Klasszikus andalúziai gazpacho – recept letöltése!
Hozzászólás (1)