Forralt borban az egészség! – recepttel!

szerző Ila 5 6420

A téli időszakkal megérkeztek a nagy hidegek, és újra előkerülhetnek a testet-lelket melengető forró italokkal telt bögrék.

A forralt bort mindenki kedvére ízesítheti és számos borfajtából elkészítheti, így nem véletlenül az egyik legnépszerűbb téli ital.

4 íz receptúrája

Klasszikus változatok:
1, Hozzávalók: 750 ml száraz vörös bor, 6 evőkanál cukor, 6 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 narancs héja.

2, Hozzávalók: 1 liter vörös vagy fehér bor, 8 dkg cukor, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 2 szegfűbors, ½ citrom karikára vágva.

Fehérbor alappal:
Hozzávalók: 750 ml száraz fehér bor, 7 evőkanál méz, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 citrom héja, 1ek. citrom lé, 1ek. gyömbér, reszelve.

Vörösborból plusz alkohollal:
Hozzávalók: 750 ml testes, száraz vörösbor, 10ek. barnacukor, 2 dl víz, 2dl brandy, 8 szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 babérlevél, 1tk. őrölt szerecsendió, 3 db szemes bors, 1 db narancs leve és héja.

Pikáns ízesítéssel:
Hozzávalók: 1 liter vörösbor, 8 dkg cukorral megegyező mennyiségű méz, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, tetszés szerint: vagy 1 db cseresznye paprika (kettévágva), vagy chili, vagy 1tk. Erős Pista.

Rövidítések jelentése: ek=evőkanál, tk=teáskanál

A hideg téli napokon egy pohár finom forralt bor elfogyasztásával bárhol jó hangulatban érezhetjük magunkat. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a forralt bornak is van alkohol tartalma, és amennyiben nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, nem ajánlott gépkocsit vezetni.

A vörösbor pozitív hatásai már mindenki számára ismertek, azt viszont kevesen tudják, hogy a forralt bor fogyasztása még értékesebb a szervezet számára!
Persze, ne felejtsd el: a mérték érték! Napi 3 deciliternél többet forralt borból sem ajánlott fogyasztani – még akkor sem, ha forraláskor az alkohol egy része elpárolog.

Természetes anyagcsere gyorsító
Sok múlik a fűszerezésen, ha az anyagcsere gyorsító hatását szeretnék kihasználni italunknak. Cukrot ebben az esetben minél kevesebbet tegyünk bele, hiszen a cukor lassítja az anyagcserét, de a fahéjjal és a gyömbérrel ne fukarkodjunk. Ezek a növények számos egyéb pozitív hatásuk mellet segítik a bélműködést, serkentik az emésztőnedvek termelődését a bennük található illóolajoknak, cser- és nyákanyagoknak köszönhetően.

Nátha és köhögés ellen
A meleg italok egyébként is jót tesznek a meghűléses panaszok esetén, de erre a hatásra rá is erősíthetsz, ha ízesítéskor szegfűszeget és fahéjat használsz. Ez a két fűszernövény erős fertőtlenítő hatású, segít elpusztítani a torokban és a garatban tanyázó bacikat, vírusokat.

Puffadás ellen
Az ánizs egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Ezt elsősorban finom édeskés ízének, másrészt jótékony hatásainak köszönheti. Segít a puffadás enyhítésében, ezenkívül vértisztító, idegerősítő, és étvágyjavító hatású is. A nehezebb napokon mindenképp érdemes 1-2 szem ánizs főzéskor a borunkba csempészni!

Különleges BOROS utazási-, gasztronómiai- és programajánlatok a Travelbooggie weboldalon!

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb