Titokzatos hely Dél-Olaszországban, ahol 100 évig élnek az emberek

szerző Ada 2 8510

Létezik néhány hely a világban, ahol egyáltalán nem meglepő, ha az átlagos életkor meghaladja a 100 évet. Ilyen hely például egy kis falu is Dél-Olaszországban.

acciaroli4

Azonnal felmerül bennünk a gondolat, hogy vajon mi lehet a titkuk.

A Cilento régióban található Acciaroli egy álmos kis falu, mely festői tengerparti sétánnyal, hosszú kristálytiszta vizű homokos stranddal és bájos kis utcácskákkal rendelkezik. Nem meglepő módon a legfontosabb üzletág a halászat. Állítólag ez a város ihlette Ernest Hemingway “Az öreg halász és a tenger” című művét is. A helyiek elmondása szerint a II. Világháború után Acciaroliban vendégeskedett maga a híres író. A helyi legenda úgy tartja, hogy egy öregedő halászember, Antonio Masaron mindennap kivitte halászni Hemingwayt csónakján a tengerre. Egyesek szerint Hemingway Masaronról formálta a történet főszereplőjét. Regényében az író így jellemezte a halászt: „Minden öreg volt rajta, csak a szeme nem, mert a szemepárja vidám volt és törhetetlen, s olyan kék, akár a tenger.”

Acciarol5

A 2000 fős Acciaroli lakosból több, mint 300 fő már meghaladta a matuzsálemi kort. Egy nemzetközi vizsgálat szerint az ott élő embereknél nagyon ritkán fordul elő szív-érrendszeri betegség és az Alzheimer kór sem ismeretes számukra. Hosszú életük titka a stresszmentes élet, az egészséges táplálkozás – rengeteg halat, olívaolajat és zöldséget fogyasztanak – és a rozmaring, mely köztudottan jó a memóriára, gyulladáscsökkentő hatása van és felveszi a harcot a daganatos megbetegedésekkel, illetve hatásos fegyver lehet a kognitív diszfunkció (időskori leépülés) megelőzésében, valamint az öregedés lelassításában. Acciaroli lakosainak életét az is jelentősen meghosszabbítja, hogy rengeteg testmozgást végeznek, mivel a helyi közlekedés számukra általában hegymászást jelent.
Hosszú életük titka még a kényelmes és nyugodt életmód: „Esténként és késő délután az éttermekben ücsörögnek, bort vagy éppen kávét kortyolgatnak. A városka közelében nincs túl sok gyár, így a levegő is sokkal tisztább, az enyhe időnek és a kellemes klímának köszönhetően az emberek pedig sok időt töltenek a szabadban, így jókedvűek és életerősek.”

Acciarol3

Forrás: Lafemme.hu

 

Válogass a Travelbooggie legnépszerűbb utazási és szabadidős ajánlatai közül >>>

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb