Hétvégi programajánló

szerző kislolli 4 7640

Eljött az az időszak, amikor a legszínesebb arcát mutatja a természet. Ennek örömére összegyűjtöttünk pár remek kirándulós programot október első hétvégéjére, ahol az ősz minden szépségét megfigyelheted.

Színes falevelek, hangulatos erdei ösvények és pazar panorámák. Ajánlunk néhány hazai helyszínt, ahol mindezeket egyszerre kiélvezheted. A Bakony, a Balaton-felvidék, az Aggteleki-karszt erdőségei és a Fertő-táj szikes tavainak őszi pompája is alkalmas lehet emlékezetes élményszerzésre.

1. Vulkánoktól az almádi monostor rejtelmes világába

A Monostorapátiból induló túrán elsőként egy bazalt salakkúp gyomrába tekintünk bele a Boncsos-vulkánmező szélén, majd egy megdermedt lávató oszlopairól nézünk le a Déli-Bakonyra, majd hazánk legfiatalabb vulkánjának kráterében lávabombákat kutatunk fel. Végül bepillantást nyerhetünk az egyik legrégibb, a maga korában európai jelentőségű bencés apátságának lebilincselően izgalmas történetébe egy szenzációs régészeti feltárás bemutatásával. Táv: 10 km.

Mikor? 2020. október 3. 9.00 – 15.00
Hol? Monostorapáti, találkozóhely: Nepomuki Szent János-templom
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.


1 / 6 Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

2. Az ősz színei a Fertő-tájon

A lászlómajori látogatóközponttól indul a vezetett túra. Először a térség jellemzőit, élővilágát bemutató interaktív elemekkel tarkított kiállítási anyagát tekinthetik meg a résztvevők szakvezetéssel a központban. Ezt követően pedig egy kb. 4 km-es kerékpáros túrán az őszi puszta és a szikes tavak világával ismerkedhetnek meg, amely során lehetőség lesz fotózásra is.

Mikor? 2020. október 3. 9.00 – 12.00
Hol? Lászlómajor, Bemutató Majorság és Látogatóközpont
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.


2 / 6 Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság

 

3. Kirándulás az Aggteleki-karszt legszebb részein

A vezetett túra első részében a Jósvafő településtől északra fekvő terület felszíni földtudományi és tájképi szépségeivel (Tohonya-szurdok, Kő-völgy, Kuriszlán-fennsík) ismerkedünk meg, majd a mélybe ereszkedünk, ahol barlangi túravezető segítségével a Vass Imre-barlangot járjuk be. Táv: kb. 7 km.

Mikor? 2020. október 3. 10.00 – 14.00
Hol? Jósvafő, találkozóhely: Kúria Oktatóközpont és Lovasbázis
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.


Fotó: Tóth Judit

 

4. Mesélő kövek Csólyospáloson

A csólyospálosi földtani feltáráshoz szervezett geotúra során lehetőség nyílik az Alföld egyetlen szilárd építőkövét bemutató „Varangykő tanösvény” bejárására, valamint bepillantást kaphatunk a kőfejtés és a hagyományos paraszti életmód eszközeit őrző Helytörténeti Gyűjteménybe is. Könnyű túra, akár gyermekekkel, de még babakocsival is teljesíthető. A túra hossza 4 km.

Mikor? 2020. október 3. 10.00 – 12.00
Hol? Csólyospálos, találkozóhely: Helytörténeti Gyűjtemény, Csólyospálos, Korona u. 1.
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.


4 / 6 Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

 

5. Őszi kenutúra a Külső-Bédán

A résztvevők először eveznek egy jót a Duna hullámterén található varázslatos Külső-Béda mellékágon, majd a Fehér Gólya Múzeumban egy tartalmas tárlatvezetés során ismerhetik meg e gyönyörű madarak életét. A vezetett kenutúra négy-, illetve hétszemélyes túrakenukkal zajlik, a túra időtartamára a résztvevők mentőmellényt és evezőlapátot kapnak.

Mikor? 2020. október 3. 10.00 – 14.00
Hol? Kölked, találkozóhely: Fehér Gólya Múzeum
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.


5 / 6 Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park

 

6. Barangolás a Dörögdi-medence értékei között

A túra a Tik-hegyet és környékét veszi célba. A gyümölcsösök, apró kaszálórétek világából a tágas vulkáni fennsíkra felvezető szakvezetéses tájsétán bükkösök, hangulatos tölgyfaliget, pompás kilátópontok sora, egy különösen szép, öreg berkenyefa és a Szent András kolostorrom vár minket. Táv: 6 km.

Mikor? 2020. október 4. 15.00 – 18.00
Hol? Taliándörögd, találkozóhely: Faluház, Kossuth utca 36.
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.


6 / 6 Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Még több utazási- és szabadidős program a hétvégére: www.travelbooggie.hu

Forrás: Turistamagazin.hu

BANNER_tb
BANNER_tb