Így készíts frissítő levendulás limonádét!

szerző Lolli 100 3390

Az aromás levendulát a Rómaik hozták be Európába. A mediterrán félcserjét az ókorban főként a szépségápolásban használták, de padlóra szórva a szobát is illatosították. Dél-Franciaországban Provence a levendula termesztés fő központja, de hazánkban is található jól ismert levendulaültetvény, például a Tihanyi-félszigeten, ahol 100 hektáron terül el az “öreglevendulás”, amelyet 1920-as években telepítettek.

Fajtáját tekintve megkülönböztetünk ’Mini Blue’ – folyamatosan, bőségesen virágzik, Ellegance Purple’ – intenzív lila-kék, 30 cm magas, ’Aromatico Blue’ – mélykék, 35-50 cm magas, Lavandula stoehas Javelin ’Compact Rose’- rózsaszín virágú, zömök termetű és ’White Blush’- fehér virágú, ezüstös lombú típusokat.
A levendula fő hatóanyaga a nagyon finom illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is.

levendulacsokor

Mire jó?

Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Régóta használják rovarcsípések esetén is. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában. Szárított virágja általános rovarűző, leginkább molyok ellen szokták használni.

Így készíts frissítő levendulás limonádét!

Levendulás limonádé
Levendulás limonádé
  • 15 g levendulavirág
  • 0,5 liter víz a forraláshoz
  • 15 dkg nyírfacukor
  • 1,2 liter hideg víz
  • frissen facsart citromlé

Használhatunk kiszáradófélben lévő virágot, vagy vehetünk szárított levendulát a piacon, a drogériákban. 0,5 liter vízzel forrázzuk le a levendulát és lefedve hagyjuk állni 10 percig, ezután szűrjük le és adjuk hozzá a nyírfacukrot – a cukor helyettesíthető mézzel, sztíviával. Ha jól elkevertük a cukrot, akkor adjuk hozzá a hideg vizet és csavarjuk bele a citromot, ami kellemes rózsaszínűre színezi a levendulás limonádénkat. Díszítéshez tegyünk bele egy egész szál levendulát vagy levendulás jégkockát.

Levendulás jégkocka
Levendulás jégkocka

További levendulás receptek!

Készülj a téli időszakra isteni levendulás sárgabarack lekvárral!

 

Levendulás sárgabarack lekvár
  • 3 kg érett sárgabarack
  • 1,5 kg nyírfacukor
  • 1 db nagy citrom kifacsart leve
  • 6 szál levendula morzsolt virága

A barackot forrázzuk le és távolítsuk el a héját, majd a megtisztított kimagozott barackvelőt beletesszük egy nagy fazékba és lassú tűzön, időnként kevergetve 40 percig főzzük. Hozzá adjuk a cukrot és a citrom levét és a morzsolt levendula virágot és a forrástól számított további 15-20 perc alatt összefőzzük. A megtisztított kifőzött üvegekbe forrón beletesszük, majd légmentesen lezárjuk és fejjel lefelé állítjuk az üvegeket. 10 perc várakozást követően száraz dunsztban hagyjuk kihűlni a lekvárt.

 

A húsokról se feledkezzünk meg, ha a levendulára gondolunk!

Használj rendszeresen PROVENCE-I LEVENDULÁS FŰSZERKEVERÉKET,

amely olívaolajjal keverve remek pác lehet sült és grill húsokhoz, de salátákhoz is.

Provence fűszerkeverék
Provence fűszerkeverék
  • 1 evőkanál bazsalikom
  • 1 evőkanál majoranna
  • 1 evőkanál borsikafű
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 2 evőkanál narancshéj
  • 1 morzsolt babérlevél
  • 1 evőkanál édeskömény
  • 1 evőkanál szárított levendula

TIPP: A szárított levendula virágot legegyszerűbben úgy tudjuk aprítani, ha virágjaira szedjük, rátesszük egy sima, és nagy felületű lapra, pl. gyúródeszkára. Majd egy nagy és igen éles pengéjű késsel kezdjük el aprítani úgy, hogy a kést rányomjuk a fára, a hegyénél ráfeszítjük a vágófelületre, a másik (nekem jobb) kezünkkel pedig erősen föl-le mozgatjuk.

Játssz velünk és nyerj akár havonta értékes nyereményeket >>>>>

 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb