Zamatos őszi zöldség: a sütőtök (különleges receptekkel)
szerző 2020-10-02 04:03 7 0630
Nagyanyáink azt mondták, a sütőtök akkor jó, ha megcsípte a dér. Nem volt olyan konyhakert, ahol néhány hatalmasra nőtt tök ne termett volna. Hideg őszi estéken, a sütőtök sütve, főzve terítékre került és a finom illat átjárta az egész lakást.
Szerencsére nem kell feltétlenül az első fagyokig várni, ennek a nagyon egészséges zöldségnek a korai fajtái már kaphatók a piacon. Azon kívül, hogy finom, egészségünkre gyakorolt jótékony hatása vitathatatlan.
Miért egészséges a sütőtök?
A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.
Sütőtökös receptek
Fahéjas sütőtökös csiga uzsonnára
Tészta hozzávalók:
- 4 tojás, 100 g cukor,
- 100 ml tej,
- 25 g élesztő,
- 150 g vaj,
- vanília aroma, csipet só,
- kb. 600 g liszt.
Töltelék hozzávalók:
- 1 csésze reszelt sütőtök,
- 3-4 kanál cukor,
- 1 kanál vaj,
- 1 kanál fahéj,
- mazsola,
- 1 tojás fehérje,
- 4-5 kanál darált dió.
Tészta
Az élesztőt összekeverjük egy kanál cukorral, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejet, a cukorral felvert tojást, a vajat, a sót és a lisztet. Jól összedolgozzuk, amíg egy lágy tésztát kapunk, amit egy meleg helyen hagyjuk megkelni.
Töltelék
A tököt megpároljuk a cukorral és vajjal. Amikor megpuhult, levesszük a tűzről, és belekeverjük a mazsolát, a diót és a habbá felvert tojásfehérjét. Kinyújtjuk a tésztát, szétkenjük a tölteléket, feltekerjük és felszeleteljük. Kikent, lisztezett tepsibe helyezzük őket, és hagyjuk kelni még 15-20 percet. Jól előmelegített sütőbe tesszük 40-45 percre.
Currys sütőtök krémleves
Hozzávalók:
- 3 evőkanál vaj
- 1/2 kg apróra vágott sütőtök
- 1/2 kg meghámozott, feldarabolt Granny Smith alma
- 1 hagyma
- 1 teáskanál curry
- 1 liter csirke alapleves
- 1/2 pohár száraz fehérbor
- 2 dl tejszín
- 1 csomag metélőhagyma
- só, bors
Olvasszuk fel a vajat egy mély tálban, adjuk hozzá a sütőtököt, az almát, a hagymát és a curryt. Pároljuk össze őket, amíg a hagyma üvegessé nem válik. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd öntsük fel a borral, majd a csirke alaplevessel. Közepes lángon forraljuk fel. Főzzük 25-30 percig, ezalatt a tökök teljesen megpuhulnak. Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk, hogy valamennyire kihűljön, majd turmixoljuk össze. Főzzük fel újra a tejszínnel, majd metélőhagymával tálaljuk.
Sütőtökös-parmezános palacsinta
Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
- 120 g sült sütőtök
- 125 g natúr joghurt
- 200 ml tej
- 1 ek. frissen reszelt parmezán
- 1 tk. sütőpor
- 150 g liszt
- só
- csipetnyi őrölt fehér bors
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- csipetnyi őrölt szárított fokhagyma
- a sütéshez extra szűz olívaolaj
- 150 ml tejföl
- 50 g rukkola
- parmezánforgács
A sült tököt a joghurttal, a tejjel, a sütőporral, a liszttel, a reszelt parmezánnal és a fűszerekkel botmixer segítségével simára dolgozzuk, és 15 percig állni hagyjuk. A masszából olajjal vékonyan kikent serpenyőben kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat sütünk. Tejföllel, rukkolalevelekkel és parmezánforgáccsal rétegezve, melegen tálaljuk.
Sütőtökös sajtgolyó
Hozzávalók kb. 20 db diónyi nagyságú golyóhoz:
- 200 g reszelt sajt
- 120 g sült sütőtök
- 1 tojás
- 3 ek. liszt
- 10 rozmaringlevél
- só
- frissen őrölt fekete bors
- a sütéshez napraforgóolaj
A rozmaring levélkéket finomra aprítjuk, a sült tököt villával szétnyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a sajtot, a tojást, 3 ek. lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük, és legalább fél óráig állni hagyjuk.
A masszából diónyi gombócokat formázunk, lisztbe forgatjuk, és bő olajban aranybarnára sütjük. A sajtgolyókat papírtörlőre szedjük, és azonnal tálaljuk.