Zamatos őszi zöldség: a sütőtök (különleges receptekkel)

szerző Ada 7 0630

Nagyanyáink azt mondták, a sütőtök akkor jó, ha megcsípte a dér. Nem volt olyan konyhakert, ahol néhány hatalmasra nőtt tök ne termett volna. Hideg őszi estéken, a sütőtök sütve, főzve terítékre került és a finom illat átjárta az egész lakást.

Szerencsére nem kell feltétlenül az első fagyokig várni, ennek a nagyon egészséges zöldségnek a korai fajtái már kaphatók a piacon. Azon kívül, hogy finom, egészségünkre gyakorolt jótékony hatása vitathatatlan.

Miért egészséges a sütőtök?

A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.


Sütőtökös receptek

Fahéjas sütőtökös csiga uzsonnára

 

Fotó: https://streetkitchen.hu

Tészta hozzávalók:

  • 4 tojás, 100 g cukor,
  • 100 ml tej,
  • 25 g élesztő,
  • 150 g vaj,
  • vanília aroma, csipet só,
  • kb. 600 g liszt.

Töltelék hozzávalók:

  • 1 csésze reszelt sütőtök,
  • 3-4 kanál cukor,
  • 1 kanál vaj,
  • 1 kanál fahéj,
  • mazsola,
  • 1 tojás fehérje,
  • 4-5 kanál darált dió.

Tészta

Az élesztőt összekeverjük egy kanál cukorral, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejet, a cukorral felvert tojást, a vajat, a sót és a lisztet. Jól összedolgozzuk, amíg egy lágy tésztát kapunk, amit egy meleg helyen hagyjuk megkelni.

Töltelék

A tököt megpároljuk a cukorral és vajjal. Amikor megpuhult, levesszük a tűzről, és belekeverjük a mazsolát, a diót és a habbá felvert tojásfehérjét. Kinyújtjuk a tésztát, szétkenjük a tölteléket, feltekerjük és felszeleteljük. Kikent, lisztezett tepsibe helyezzük őket, és hagyjuk kelni még 15-20 percet. Jól előmelegített sütőbe tesszük 40-45 percre.


Currys sütőtök krémleves

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál vaj
  • 1/2 kg apróra vágott sütőtök
  • 1/2 kg meghámozott, feldarabolt Granny Smith alma
  • 1 hagyma
  • 1 teáskanál curry
  • 1 liter csirke alapleves
  • 1/2 pohár száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag metélőhagyma
  • só, bors

Olvasszuk fel a vajat egy mély tálban, adjuk hozzá a sütőtököt, az almát, a hagymát és a curryt. Pároljuk össze őket, amíg a hagyma üvegessé nem válik. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd öntsük fel a borral, majd a csirke alaplevessel. Közepes lángon forraljuk fel. Főzzük 25-30 percig, ezalatt a tökök teljesen megpuhulnak. Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk, hogy valamennyire kihűljön, majd turmixoljuk össze. Főzzük fel újra a tejszínnel, majd metélőhagymával tálaljuk.


Sütőtökös-parmezános palacsinta

Fotó: NLC.hu

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

  • 120 g sült sütőtök
  • 125 g natúr joghurt
  • 200 ml tej
  • 1 ek. frissen reszelt parmezán
  • 1 tk. sütőpor
  • 150 g liszt
  • csipetnyi őrölt fehér bors
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • csipetnyi őrölt szárított fokhagyma
  • a sütéshez extra szűz olívaolaj
  • 150 ml tejföl
  • 50 g rukkola
  • parmezánforgács

A sült tököt a joghurttal, a tejjel, a sütőporral, a liszttel, a reszelt parmezánnal és a fűszerekkel botmixer segítségével simára dolgozzuk, és 15 percig állni hagyjuk. A masszából olajjal vékonyan kikent serpenyőben kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat sütünk. Tejföllel, rukkolalevelekkel és parmezánforgáccsal rétegezve, melegen tálaljuk.


Sütőtökös sajtgolyó

Hozzávalók kb. 20 db diónyi nagyságú golyóhoz:

  • 200 g reszelt sajt
  • 120 g sült sütőtök
  • 1 tojás
  • 3 ek. liszt
  • 10 rozmaringlevél
  • frissen őrölt fekete bors
  • a sütéshez napraforgóolaj

A rozmaring levélkéket finomra aprítjuk, a sült tököt villával szétnyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a sajtot, a tojást, 3 ek. lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük, és legalább fél óráig állni hagyjuk.
A masszából diónyi gombócokat formázunk, lisztbe forgatjuk, és bő olajban aranybarnára sütjük. A sajtgolyókat papírtörlőre szedjük, és azonnal tálaljuk.


Őszi szabadidős tippek: a 9 éves TRAVELBOOGGIE-n!

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb