Tudd meg mire jó a Füredi savanyúvíz

szerző Ada 5 3440

Balatonfüred jó hírét és nagyságát nem csupán a Balatoni táj szépsége, a jó borok vagy éppen a gyönyörű sétányok adják! Évszázadok óta az itt feltörő szénsavas források és azok használata is hozzájárulnak a teljes képhez.

Eleinte három szénsavas forrást ismertek:

  • Őskút v. Fürdőforrás, a mai Szívkórház épülete alatt van, az első felhasznált forrás.
  • Kossuth Lajos forrás a mai Gyógytéren, főleg ivókúrára használták.
  • Savós forrás, a kórház épülete előtt található, melynek vizét juhtúróval keverve tüdőbetegségek gyógyítására használták.

A XX. századig ezek a források szabadon folytak ki a földből, eltűnve a nádasok között, de befogásuk után Lóczy Lajos javaslatára még négy újabb kutat fúrtak, s így terelték “hasznos mederbe” a gyógyvizet.

a10

Később 14 helyen sikerült savanyúvizet és széndioxid kitörést kimutatni, amiket ma már fürdőkúra formájában főként a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, a szervezet általános kimerültségének orvoslására alkalmaznak.

A füredi gyógyvizet ivókúraként gyomorhurut, epe- és bélbántalmak, sőt cukorbaj ellen is használják, hiszen jelentős ásványi anyag tartalmú, jellege szerint kalcium- és magnézium- hidrogén-karbonátos, szulfátos típusú, jelentős szabad széndioxid tartalmú (un. savanyúvíz), amely a 74/1999. (XII. 25.) EüM. rendelet szerint ivásra és fürdővízként történő felhasználásra ásványvíznek minősíthető.

A kúra nélkülözhetetlen összetevői: víz, csend, jó levegő és a harmonikus szépségű táj.

 

Forrás: Balatonfuredma.hu - A Kossuth forrás-kút egy korabeli képeslapon. A műemlék kútházat tervezte és építette Lechner Mátyás 1800-ban, átépíttette Fruman Antal 1852-ben. I. Ferenc József császár-király 1852-ben látogatta meg először Füredet.
Forrás: Balatonfuredma.hu – A Kossuth forrás-kút egy korabeli képeslapon. A műemlék kútházat tervezte és építette Lechner Mátyás 1800-ban, átépíttette Fruman Antal 1852-ben. I. Ferenc József császár-király 1852-ben látogatta meg először Füredet.

 

A városba látogató több helyen kóstolhatja meg a füredi savanyúvizet, a leglátogatottabb a Tagore sétányon lévő ivókút.

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb