Az orgona íze – Orgonakrémleves, lekvár, szörp és kandírozott virág szirmok

szerző kislolli 6 0970

Orgonáról sok mindenre asszociál az ember. A tavaszra, ballagásra, gyönyörű lila árnyalatokra, egy isteni finom illatra. Na és igen, van aki gasztronómiára is. Sőt, a cikkünk után valószínűleg neked is eszedbe jut majd az evés-ivás egy szépen kinyílott orgonabokor látványáról.

 

Nem csak ballagás utáni ebédre, de arra aztán kifejezetten..
A nyár eleji melegben jól esik egy könnyed ízű hideg leves, főként ha varázslatos pasztel lila színben pompázik. Az orgonakrémleves éppen ilyen!
Minden orgonás recept alapja, hogy a virágokat szedjük le egyesével a fürtökről. Ez időigényes, pepecselős munka, de a szabadban, napsütésben ücsörögve vagy megfelelő társaságban elrelpül az idő a dolgos kezek között. Ezután mossuk el hideg vízzel a szirmokat és kezdődhet a főzés!

Orgonakrémlevesünkhöz kb. 2 marék virágsziromra, fél liter vízre, 3 ek. nyírfacukorra, fél citrom levére, 1 dl főzőtejszínre és 2-3 evőkanál szeletelt mandulabélre lesz szükségünk, a krémes állag eléréséhez pedig 1 ek kukoricakeményítő lesz segítségül.
A vizet a cukorral, citromlével felfőzzük, majd amikor forrásban van, 5 percre beledobjuk a virágszirmokat. Figyeljünk, hogy tovább ne ázzanak, mert megkeseredik a levesünk. Leszűrés után ismét felforraljuk és a tejszínnel elkevert keményítőt újraforráskor hozzákeverjük. Pár perc forralás után kész is a levesünk. Hűtve, tejszínhabbal és pirított mandulával igazán különleges fogás!

Fotó: Eletmod50.com
Fotó: Eletmod50.com

Kandírozott Orgona
Önmagában is finom ropogtatnivaló, de vadételek és torták díszítésére egyaránt használható. A virág lefejtése, tisztítása itt is nagyon fontos. Amikor ezzel kész vagyunk, félig felvert tojásfehérjével kenjük be a szirmok minden oldalát egy apró ecset segítségével, majd hempergessük meg cukorban. A bevont virágocskákat aszalógépben, vagy napon, zsírpapírra helyezve szárítsuk ki teljesen. Légmentesen elcsomagolva akár fél évig is eltartható a zamatos fűszer-dekorációnk.

Orgonaszörp
Bármit készítünk orgonából, a dolog kulcsa – a végtelen türelmet igénylő pepecselős munkán kívül- az, hogy ne hagyjuk hosszan ázni a szirmocskákat. A szörp készítéséhez 3 bögre orgonavirágot használjunk, másfél bögre cukorból és ugyanennyi vízből készült forrásban lévő szirupba helyezzük a virágokat, majd 5-6 perc elteltével szűrjük le. Egy fél narancs és egy fél citrom levét csavarjuk hozzá és egy leheletnyi mentával ízesítsük, majd szűrjük át ismét és töltsük át csinos üvegekbe a kész italt.

Fotó: Peakshop.hu
Fotó: Peakshop.hu

Orgonalekvár
Ehhez a csemegéhez kell nagyjából két liter térfogatú virágszirom, amit egy liter víz- fél kilogramm cukor forrásban lévő szirupjába adunk. A keveréket ezután addig forraljuk, míg a fele elfő, majd lezárjuk, és pihentetjük egy napig. Másnap egy kisebb almát reszelünk a sziruphoz és két citrom levét is, majd botmixerrel péppé keverjük. Újraforraláskor egy tasak dzsemfixszel sűrűsítjük és ha felforrt száraz dunsztban hűtjük ki.

Orgonaecet
Tegyünk egy jól záró üvegbe 2 marék orgonát és öntsük nyakig fehér borecettel. Zárjuk le az üveget és hagyjuk kb. 1 hónapig sötét helyen hagyjuk pihenni, időnként rázzuk össze. 1 hónap elteltével szűrjük le.
Salátákhoz nagyszerűen használható, különleges íze- és illata miatt a legegyszerűbb saláta keveréket is feldobja!

Orgonaolaj
Elkészítése teljesen hasonló az ecetéhez, csak ebben az esetben például extraszűz olívaolajjal töltsük fel az üveget és két hétig hagyjuk pihenni. Leszűrés utána süteményeket, sült húsokat tehetünk vele még ízletesebbé.

orgona2.1

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb