Eszünk vagy falunk? A legelemibb tudnivalók az illedelmes étkezés terén

szerző Ada 41 8950

Fotó: Visitfortmyersbeach.co

Az, hogy valakiben mennyi tapintat, illem, megértés, finomság, önuralom, bölcsesség, tisztaság, alázat, önérzet, tisztánlátás, jóság, netán bölcs derű van, az nem az egyetemi végzettségen múlik. Ez érettség kérdése. – Müller Péter

Az étkezés az egyik legkényesebb terület, ha illemről van szó, mert sok mindenre kell figyelni, ugyanakkor sok szabály egyértelmű és kézenfekvő. Ha társaságban eszel, mindenképpen ügyelj, hogy ne bakizz. Íme, a legfontosabb illemtani viselkedési útmutató.

A terített asztalnál való helyes étkezés és viselkedés, a jó modor elválaszthatatlan része:

  • Az asztalnál helyet foglalva arra kell ügyelni, hogy könyökünk szorosan az oldalunk mellett maradjanak.
  • Ha csak jobb kézzel eszünk, a bal kéz ez alatt kézfejjel az asztalon nyugszik.
  • Minden evőeszközt a nyelének a végénél fogjuk meg, nem illik azt megmarkolni.
  • Az evőeszközöket, ha egyszer az abroszról felvettük, csak a tányérra szabad visszatenni.
  • A tányérokat nem illik megfogni, érinteni és mielőtt poharunkból iszunk, előtte meg kell törölnünk az ajkunkat a szalvétával vagy asztalkendővel.
Fotó: Wired.com
Fotó: Wired.com

Az evőeszközök használatára vonatkozó szabály a következő:

  • Kanállal levest, felfújtféléket, krémet, befőttet, fagylaltot eszünk és a levesben lévő húst vagy zöldségfélét is ezzel daraboljuk szét, nem pedig késsel és villával.
  • A kanalat nem merítjük tele és elkeskenyedő végével emeljük a szánkhoz a tányér megdöntése nélkül.
  • Az erőleves kanál a csészében felszolgált leves elfogyasztására szolgál.
  • Ha a levest csészében tálalják, a betét /tészta, hús, zöldség / elfogyasztása után a csésze kézbe vehető, és a tartalma kiiható.
  • Kiskanállal kell enni a lágytojást, a rákkoktélt a grape-fruitot, ananászt, a kompótot és a gyümölcssalátát.
  • Késsel és villával kell enni a húsos előételeket /sonkatekercs, hortobágyi palacsinta / hidegtálakon felszolgált felvágottakat, húst, nagyobb szendvicseket, sülteket.
  • A kenyeret két kézzel törve, falatonként helyezzük a szánkba.
  • Pirítóst egy kézzel is törhetünk, ezután kenjük meg vajjal. A vajat kanállal vagy késsel először a tányér szélére helyezzük, majd a vajkéssel a kenyérdarabra tesszük.
  • Késsel csak vágunk és az ételt a villára csak rátoljuk. Húsfélét nem illik előre apróra felvágni, csak akkora darabkát vágunk le, amennyit a villára szúrva elfogyasztunk.
  • Halat csak haleszközzel illik enni, amely halkésből és halvillából áll, hagyományos késsel nem vágható. A szálkákat szájunkból a nyelvünkkel a villára toljuk és az erre a célra elhelyezett tányérra tesszük.
  • A szárnyasok csontrészeit a klasszikus etikett szerint nem illik kézbe venni, hanem késsel és villával vesszük le róluk a húst. Újabb szokás szerint ezeket a csontrészeket meg lehet fogni kézzel, ekkor a csontvégek megfelelően be vannak csomagolva pl. fóliával. A csontokat nyelvünkkel a villára, majd a csonttányérra helyezzük.
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Étkezés után szokás a fogközök és az íny tisztítása fogvájóval. Ekkor ügyelni kell arra, hogy ne az asztalnál végezzük, és másik kezünkkel takarjuk.

Forrás: protokoll-etikett.hu

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb