Minden út Rómába vezet – #gyerekkel is!

szerző Ada 4 9040

Sokan úgy vélik, hogy Róma nem éppen a legideálisabb úti cél a gyerekekkel – ebben van annyi igazság, hogy babakocsival nem könnyű közlekedni; a macskaköves utak, lépcsők, óváros romjai, a Vatikán és egyéb túlzsúfolt turista célpontok sem ideális terepek. Ettől függetlenül itt is fellelhetők olyan látnivalók amelyek a kisgyermekeket lekötik és a végén a pizza, a fagyi simán leveszi a gyerekeket a lábukról.

Róma látnivalói szinte végtelen – bármerre is veszi az ember az irányt mindenhol talál építészeti remekműveket, műemlékeket, szent helyeket, műalkotásokat.


KÉRJ ajánlatot a legjobb: gyerekbarát szállodákra!Vatikán

A Vatikán múzeum a Szent Péter téren található, egy hatalmas kőfallal körülvett terület része. A múzeumban csodálható meg a Sixtus-kápolna is, mely a múzeum szoros része. A múzeumok tucatnyi termében található például Praxiteles knidosi Aphroditéje, Leonardo da Vinci Szent Jeromosa vagy Tiziano Madonnája. Részei: Pápai Palota, Sixtus-kápolna, Rafaello-freskók, Laokoón szoborcsoport. Itt található még a híres Vatikán Könyvtár több, mint 16 millió könyvvel, a Biblioteca Apostolica Vaticana, melyet a 15. században alapítottak és a Négyszögletű kert, a Vatikán kert.

Vatikán #gyerekkel

A Family Tour keretében vezetést tartanak 5-12 éves gyerekeknek. Egy MP3 Audioguide és egy játékos térkép segítségével maguk is felfedezhetik a múzeumot, ahol a gyerekeket Merkúr-Isten, angyalok, egyiptomi lakosok a Sixtus-kápolnában pedig maga Michealangelo vezeti és a túra során egy izgalmas kincsvadászat keretében még egy rejtvényes feladatot is meg kell oldaniuk.

Érdemes online megvásárolni a jegyeket, hogy a hosszú kígyózó – néha több órás sorban állást megússza a család.
Nyitvatartás: Hétfő-szombat 09:00-18:00., Vasárnap 09:00-14:00
Jegyárak, online vásárlás >>>


Említésképpen még néhány történelmi helyszín – mindenki maga döntse el, hogy meglátogatja-e gyermekével

~ Colosseum: Róma jelképe, az ókorban gladiátor- és állatviadal helyszínéül szolgált. FIGYELEM! Március 1-jétől időpontfoglalás szükséges!

~ Patheon
: itt nyugszik I. Umberto és II. Viktor Emanuel. Ingyenes belépés!

~ Capitolium
: Róma 7 dombjának leghíresebbje – ám a legkisebbje. A tér közepén Marcus Aurelius aranyozott bronzszobra áll. Számos eseményt tartanak itt.

~ Forum Romanum
: az antik Róma központja, az állami- és kereskedelmi élet színtere volt.~ Trevi-kút
: Róma egyik legnagyobb és világszinten legismertebb szökőkútja. A monda szerint, aki jobb kézzel a bal válla fölött pénzt dob a kútba, az még biztosan visszatér Rómába. Ám ha 2 érmét dobunk a vízbe, az szerencsét hoz a házastárskeresésbe, azonban ha három pénzérmét röpítünk a vállunk fölött, az segít a válásban. Naponta nagyjából 3000 eurót dobálnak a turisták a kút vízébe. Ezeket éjjel összegyűjtik és a rászorulók megsegítésére fordítják.

~ Spanyol lépcső
: Róma egyik legelegánsabb köztere a híres Piazza di Spagna, melyet a látványos Spanyol lépcső köt össze a magaslat tetején trónoló Trinitá dei Monti templommal. A monumentális lépcsősor Európa leghosszabb, és legszélesebb kültéri lépcsője, 138 lépcsőfokból áll.

~ Sant’Angelo vár / Angyalvár
:
Itt található Hadrian sírja, 1280-tól egy fedett járat köti össze az Angyalvárat a Vatikánnal, amely így a pápák menedékhelyéül szolgált, és innentől fogva várként működött, a 16. században egy kápolna is épült hozzá. A pápa dísztermei mellett itt megtekinthető a pincében lévő kínzókamra is, valamint egy remek fegyvergyűjtemény. Az Angyalvár nevét az erődítmény tetején található angyalszoborról kapta. A tetőről csodálatos a 360 °-os panoráma Rómára és a Vatikánra.

~ Piazza Navona
:
A téren három szökőkút található, köztük Gianlorenzo Bernini remekműve, a híres Fontana dei Quattro Fiumi (A négy folyó szökőkútja). Bernini szobrai négy kontinens folyóit szimbolizálják: a Gangeszt, a Dunát, a Rio de Platát és a Nílust. A téren templomok, és egyéb műemlékek is megcsodálhatók. Hangulatos meginni valamit egy kávézó kinti asztalánál, figyelve a sürgés-forgást.

~ Villa Borghese
nek otthont adó terület 80 hektáros kiterjedésével Róma harmadik legnagyobb parkja. Az angolparkban egy mesterséges tó is található, ahol csónakázva megpihenhetünk, és élvezhetjük az idillt két római látnivaló megtekintése közben. A csodás természeti szépségeket felvonultató parkban szép sétányok, és szobrok találhatóak. 1902-ig a Borghese család tulajdona volt, amikor is közparkká tették.


A legjobb élményparkok Rómában >>>

Játszóterek Rómában

  • Parco Giochi Monte Celio, Via della Navicella: játszótér, pónilovaglás
  • Piazza Celimontana: játszótér a Colosseum közelében
  • Piazza San Cosimato, Via Natale Del Grande
  • Villa Doria Pamphili, Via San Pancrazio: játszótér pónilovaglással
  • Villa Sciarra, 35 Via Dandolo

Múzeumok gyerekkel

Gasztronómia
A rómaiak és egyben az olaszok egyszerűen zseniálisak a gasztronómiában! Róma nagy előnye, hogy a legválogatósabb gyerekek is garantáltan találnak kedvükre való ételt.

Ha gyerekbarát éttermet kerestek, ezen a linken találhattok!
Ha valami ínycsiklandó nasira vágytok, akkor ne hagyjátok ki a város legrégebbi piacát, a Campo dei Fiori-t.
Fagyizó – a város legrégebbi fagyizója a Giolitti. 1890-ben alapította meg Giuseppus és Bernardino Giolitti és a híres Pantheon közelében találjátok.Forrásvíz –
A nagy római kánikulában jól jöhet a város kútjainak androidos applikációja. Az ingyenesen letölthető alkalmazás megmutatja a legközelebbi ivókutat, melyből a Róma környéki források friss és jéghideg vize folyik szakadatlanul, és oda is navigál hozzá. A víz minősége sokkal jobb a műanyag palackos társainál. Rómában mintegy 2500 ilyen köztéri ivókút található.

Ha elég volt a városnézésből, akkor irány a tengerpart –  háromnegyed óra alatt Lido di Ostia strandján lehetünk.
Útvonal: busszal vagy metróval Porta S. Paolóig, majd vonattal valamelyik tengerparti városig: Lido Centro, Stella Polare, Castel Fusano, Cristoforo Colombo.

Közlekedés
Rómába több légitársasággal érkezhetünk. A római Fiumicino (Leonardo da Vinci) reptér a Wizz Air, illetve az Alitalia gépeit, míg a Ciampino reptér a Ryanair járatait fogadja. Fiumicinoról a Leonardo Expresszel juthatunk be legegyszerűbben a Termini pályaudvarra, amely Róma szívében található (viteldíj 14 euró, a vonatok fél óránként közlekednek), de olcsóbb megoldás lehet a Metropolitan Train (Fr1/FM1 jelű vasút), amelynek viteldíja 8 euró, a Termini pályaudvart metróra való átszállással (Ostiense, Tuscolana, és Tiburtina megállók) érhetjük el.  A Ciampinóról a COTRAL buszok (1.20 euró) közlekednek negyed óránként az ’A’ jelű metró Anagnina végállomásáig, de taxival is mehetünk a városközpontig (kb. 30-40 euró).
Rómában 10 éves kor fölött a tömegközlekedéshez felnőtt árú jegy vásárlása kötelező. Roma Pass kártya vásárlásával a tömegközlekedés ingyenes, emellett számos múzeumba sorban állás nélkül ingyenes belépést biztosít!


BANNER_tb
BANNER_tb