Mikulás-napi téveszmék: ki is Ő valójában?

szerző Ada 2 4600

Joulu Pukki, Santa Claus, Nikolaus, – több millió kisgyermek várja azt a titokzatos vendéget, aki az éjszaka leple alatt ajándékokkal pakolja meg a kifényesített bakancsokat. De vajon ki is Ő?

Valószínűleg csak kevesen tudják, hogy az igazi Mikulás soha nem járt Lappföldön, és piros orrú rénszarvasát, Rudolfot még csak hírből sem ismeri.

Egyesek Szent Miklós, myrai püspök történetét tekintik etalonnak, aki három hajadon lányt mentett meg a rabszolgasorstól. Történt ugyanis, hogy egy szegény ember – megfelelő hozomány hiányában – nem tudta férjhez adni lányait. Egy este éppen azon vitatkoztak, melyikük adja el magát rabszolgának, hogy másik két testvére férjhez tudjon menni. Miklós püspök meghallotta ezt a beszélgetést, és egy marék arannyal teli keszkenőt dobott be a nyitott ablakon. Egy év múlva ugyanezen a napon még egy keszkenő aranyat dobott be a második lánynak. A harmadik évben bedeszkázva találta Miklós püspök az ablakot, így a kéményen dobta be az aranyat.

Ez tehát az alapja a keresztény hagyománynak, amely egyes országokban más értelmet is kapott: az angolszász területeken például a Mikulás – Santa Claus – hozza a karácsonyi ajándékot.

A globalizáció hatására napjainkban leginkább a kereskedők ünnepévé nőtte ki magát a hagyomány.

Végső soron azonban a szülőké a döntés: beállnak a sorba, vagy ötletes, személyre szóló apróságokkal, esetleg egy tartalmas programmal teszik önfeledté gyermekeik ünnepét.

Mikulás programra vágysz? Látogass el a www.travelbooggie.hu portálra!

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb