Megdöbbentő számok – Lenyűgöző tények Németország természeti tájairól

szerző kislolli 3 3880

Kevesen tudják, de Németország előkelő helyen áll, ha természetvédelemről illetve természeti kincsekről van szó. Az ENSZ szabályai alapján az országnak közel fele (48%-a) védelem alatt álló területnek minősül. Ezzel a hatalmas aránnyal egyébként vezeti is az európai rangsort.

Alsó-Odera-völgy-Nemzeti-Park
Alsó-Odera-völgy-Nemzeti-Park

Azonban az sem elhanyagolható tény, hogy területileg is nagy országról beszélünk- tehát a védelem alatt álló területek méretükben is kiemelkedőek. Több, mint tízezer négyzetkilométert tesznek ki a nemzeti parkok, közel tizennégyezer négyzetkilométer a természetvédelmi területek összmérete, és a természeti parkok is hozzá adnak a pompás flórához és faunához közel százezer négyzetkilométert.

Berchtesgadeni vidék UNESCO-bioszfére-rezervátum
Berchtesgadeni vidék UNESCO-bioszfére-rezervátum

A fák országa

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, tartja a mondás. Aki pedig a fákat szereti…  Németország egyharmada pedig erdővel borított terület. Hála a sok természetvédelmi területnek, nemzeti és természeti parknak, hosszú életű boldog lombosok és tűlevelesek képzik a növényvilág igen fontos részét és adnak otthont számtalan állatfajnak. Az erdők több mint fele (5,9 millió hektár)  fenyves, főként luc- és erdei fenyő, a másik fele, 4,7 millió hektárnyi területen pedig lombos erdő, bükk és tölgyfákkal. Ez 90 milliárd fát jelent, ráadásul igen éltes darabok is vannak köztük, az átlag életkoruk pedig nagyjából 77 év. Bizony egy emberöltő, egy fa életének szerencsés esetben csak töredéke, de ne felejtsük el, hogy átlag életkorról beszélünk, amit jócskán lefelé nyom a gondos állomány fenntartási és ápolási munkáknak köszönhető fiatal fák tömege.

Berchtesgaden Nemzeti Park
Berchtesgaden Nemzeti Park

Élet az erdőkben

A növényvilág általában meghatározza az állatvilágot is, az pedig, hogy az adott ország mennyire tud vigyázni a körülötte lévő kincsekre nagyban meghatározza a változatos növény és állatvilág fennmaradását egyaránt.

Késői-pók-orchidea-a-bliesgaui-növények-királynője
Késői-pók-orchidea-a-bliesgaui-növények-királynője

Az ország ebben is példamutató: 71,5 ezer vadon élő faj került nyilvántartásba, számos olyannal tarkítva, amelyek ritkák, egyediek, így különleges védelmet élveznek. Közel ötvenezer állatfaj és 9,5 ezer növényfaj mellett 14 ezer gombafaj is képviselteti magát Németország területén. Ember legyen a talpán, aki gombaszakértőnek áll nyugati barátainknál. Mindenesetre ennek a sokszínűségnek a fenntartásához bizony szükség van az állományok tudatos ápolására is, ami meg is mutatkozik a számokban.

Forrás: http://www.germany.travel/hu

 

 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb