Mesés úti célok: A világ legkisebb államai

szerző Ada 7 6600

Melyek a világ legkisebb államai? Indulj el velünk egy különleges virtuális utazáson és megtudhatod!

Elképzelhető, hogy nem hallottál még egyes országokról, mert annyira kicsik, hogy utcácskája el sem éri a 10 km hosszúságot. Ennek ellenére igaz a mondás, a méret nem lényeg, hiszen az aprócska államok óriási élményeket kínálnak.
Az is tény, hogy még Budapest 525 km2-én 1.5 millió ember él, addig például a Vatikánban a 0.44 km2-es területen élő lakosok száma nem éri el az ezret, még is megszámlálhatatlan az ide utazó turisták száma.

Málta – Dél-Európa törpeállama, amely mindössze 316 km2
A világ kilencedik, és Európa ötödik legkisebb nemzetközileg elismert független országa. A törpeállam ezek mellett az Európai Unió legkisebb tagállama.
Málta lenyűgöző számos kulturális és történelmi látnivalóival rengeteg érdekességet nyújtanak. Akár szárazföldi, akár vízi túrára indulsz, földöntúli élményben lesz részed. Javasoljuk, hogy tégy egy sétát a természetben, csodáld meg a természetes barlangokat, a tenger apró öbleit és sziklákkal szabdalt partszakaszait.

A máltai konyhára erős olasz hatás jellemző, helyi specialitásnak számítanak a különböző halételek, a nyúlpaprikás, a tengerparton sütött barbecue, de az ünnepi alkalmaknak is megvannak a speciális ételei. Boraik erősek. Gozón ezenkívül mézet készítenek, illetve az itt nagy számban élő kaktuszfügéből készítenek lekvárt, pálinkát.

Mált
Málta / Fotó: malta.tripzone

Maldív-szigetek – A szigetek összterülete 300 km2
A szigetvilág az Indiai-óceánon helyezkedik el. A szigetország 1192 szigetből áll, amelyből csak 200 lakott, további 87 a turisták részére fenntartott hely. A szigetek összterülete 300 km2 – egyik sem éri el a 13 km2-t.
A Maldív-szigetek ma az egyik legkedveltebb trópusi úti célok egyike és nagyon népszerű a nászutasok körében is. Csodálatos korallzátonyai, vakítóan fehér homokos partja, izgalmas pálmafái és türkizkék óceánja igazán megérdemli a bakancslista első helyét.

A legfőbb maldív étel a hal és a rizs, amelyet különleges alkalmakkor hússal és csirkével esznek. A nemzeti ételek közé tartozik a sült hal és a halászlé. Alkohol csak a nyaralóövezetekben kapható. A helyi ital a raa, amely egy édes és ízletes puncs, amelyet a pálmafa törzséből csapolnak le. A kókusz mellett elég kevés gyümölcs és zöldség terem a szigeten, ezért a turisták által elfogyasztott legtöbb nyersanyagot importálják.

Maldív-szigetek / Fotó: Pinterest
Maldív-szigetek / Fotó: Pinterest

Marshall-szigetek – 180 km2
Az Óceániában elhelyezkedő állam, Mikronézia szigetvilágában található.  Az állam neve J. Marshall angol hajóskapitány nevét viseli. 29 korall atollból és 5 nagyobb szigetből áll, melyek két szigetláncba rendeződnek. Bámulatos természeti környezet és páratlanul gazdag élővilág jellemzi.

2005-ben az Aloha Airlines kivonult több piaci területről, melynek során megszüntették járataikat a Marshall-szigetekre is. Bár a nemzetközi légitársaságok indítanak járatokat Majurora, az Aloha döntése nagy visszaesést okozott az ország turizmusból származó bevételében.

Marshall-szigetek Fotó: Huffpost.com
Marshall-szigetek Fotó: Huffpost.com

Liechtenstein – 160 km2
Liechtenstein, Ausztria és Svájc között a Rajna völgyében helyezkedik el. Kis mérete ellenére nagy nemzetközi hírnévnek örvend, mivel az adóparadicsomok egyike közé tartozik. Fővárosa és a hercegi család székhelye Vaduz. A tradíciók és a modernitás fúziója érvényesül a kis államban, ettől igazán egyedülálló. Nincs napilapja, nincsenek városok, csak mindössze 11 falva.
Az Alpok területén fekvő országban, számtalan látnivalóra bukkanhatunk, és kellemes élményekben lehet részünk: különleges, helyi borokat fogyaszthatunk a hercegi pincészetben, a művészettörténet remekeit tekinthetjük meg a vaduzi művészeti múzeumban, vagy hegyi túrákat tehetünk az Alpokban és a Rajna völgyében. A fővárost elsősorban a hercegi vár miatt keresik fel a turisták, ez azonban nem látogatható. A város sétálóutcája, a Städtle elegáns butikjaival és múzeumaival (bélyegmúzeum, művészeti múzeum, állami múzeum) várja a látogatókat. Az állami múzeumnak (Landesmuseum) van Schellenbergben egy néprajzi kiállítóhelye is, egy népi bútorokkal berendezett hagyományos liechtensteini.

Nemzeti étel a Käsknöpfle – sajtos gombóc -, a Riebel – egyfajta étel kukoricából, tejből és vajból- , és a Älplermagronen mit Wirz – fűszeres alpesi makaróni.

Liechtenstein / Forrás: therussianabroad.com
Liechtenstein / Forrás: therussianabroad.com
San Marino – 61,4 km2
San Marino, teljes nevén a San Marino Köztársaság Dél-Európában található – mindössze 23 km-re az Adriai-tengertől, Olaszország teljesen körülöleli. Kilenc kis települése van, nyolc kis falu és fővárosa San Marino. A főváros a 750 méter magas hegyen, a Monte Titano tetején helyezkedik el. Nevét egy dalmát kőfaragóról Marinoról kapta, aki a Titano-hegyen élt szent életet.
A szűk utcákon és tereken hömpölyög a turisták áradata. Gyönyörű kilátásra számíthatsz a kormánypalota előtti teraszról nyugat felé, az Appenninek hegyláncára. A parlament épülete előtt hagyományos ruhába öltözött milícia áll őrt. A három bástya ormairól ellátni Rimini lankás tengerpartjára s az Adria kéklő vízére. Az idegenforgalom mellett a bélyegkereskedelem jelentős, így a bélyeggyűjtők paradicsoma az olasz kisállam.
A köztársaság rendszeresen küldi szét a gyűjtőknek a világ minden tájára a többnyire nagyon szép bélyegeket.

A kicsiny ország konyhájának jellemzője a bor és a sajt.
Régi hagyományos ételei közé tartozik a piada (élesztő nélkül készült lepény), amely mind a mai napig elengedhetetlen hozzátartozója a legtöbb ételnek (a szegényesebb főzelékektől kezdve a húsételekig).
Másik hagyományos étel a kukoricakása, amelyet szalonna szaftjával és reszelt juhsajttal vagy szalonnával és zsályával tálalnak. Kedvelt étel még a strozzapreti.

Strozzapreti / Forrás: thelunacafe.com
Strozzapreti / Forrás: thelunacafe.com

Nauru szigetállam – 21 km2
A Csendes-óceán nyugati részén található, Mikronéziában. Fővárosa hivatalosan nincs. Felszíne korallmészkőből és foszfátból épül fel. A sziget lapos korall atoll. Legmagasabb pontja mindössze 65 méter. Egy nagyszerű hely a búvárkodásra, mélytengeri horgászatra, sétákra, túrákra.
Yaren, a főváros, nem kimondott turistaparadicsom, de a tengerparti strandok közelsége, a II. világháborús emlékek és a szálloda miatt a legtöbb Naurura látogató turista mégis ide érkezik. Az Anibare-öböl az ország legjobb strandja, mindennel rendelkezik, amivel egy trópusi strandnak rendelkezni kell. A központi magaslat, a „Csúcs”, nem szépségéről, hanem inkább csúfságáról vált híressé, hírhedtté. A magaslatról nagyon jól látható, hogyan tette tönkre a foszfátbányászat a tájat.

Nauru / Forrás: Tourist.destinations.com
Nauru / Forrás: Tourist.destinations.com

Monaco – 1,94 km2
A világ második legkisebb országa, amely Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán. A kiemelkedő turisztikai ágazat fő jövedelemtermelői: a hercegi palota, a kaszinó, a tengerparti luxus üdülőövezet, az érme- és bélyegkibocsátás és legújabban a Formula 1-es versenyek monacói futama.

Kedvelt turisztikai célpontjai a hercegi palota, amely a tengerbe nyúló félsziget 60 méter magas sziklaszirtjén áll. Belsejében igen gazdag a Héraklész-galéria. Látványos a Trónterem, a Tükörfolyosó. A Napóleon Múzeum a császár tiszteletét árasztja. A monte-carlói kaszinó, amely III. Károly herceg tiszteletére kapta nevét 1886-ban. Az Oceanográfiai Múzeum, melynek fő látványossága a mélytengeri akvárium. Az évente megrendezésre kerülő Formula-1-es verseny monacói nagydíja.

Nem rendelkezik markánsan elkülönülő nemzeti konyhával. A tenger közelsége, elérhetősége miatt fontos alapanyagok a különböző tengeri élőlények, a különféle halak, kagylók, rákok vagy a kaviár is. Ezen túl leginkább a francia konyha befolyása érzékelhető, a szoros szomszédság megjelenik az ételek, a fűszerek és az egyéb hozzávalók vonatkozásában.

Monte Carlo Kaszinó / Forrás: Eurorail
Monte Carlo Kaszinó / Forrás: Eurorail

Vatikán, avagy Vatikánváros – 0,44 km2
A katolikus egyház központi kormányzata található itt. A világ legkisebb független állama. Területe mindössze fél Margit-szigetnyi. Róma egyik városrésze, a Tevere-folyó partjánál. Saját egyeteme, telekommunikációs rendszere és vasútállomása van. Évente több millió turista keresi fel ezt a piciny államot. Kedvelt célpontok a Szent-Péter-bazilika, a Sixtus-kápolna, a vatikáni múzeumok – Felbecsülhetetlen értékű, világhírű gyűjteménnyel rendelkeznek: Museo-Pio-Clementinóban szoborgyűjtemény van. A Chiamonti gyűjteményben túlnyomórészt rómaikori anyag van. A belvederei gyűjteményben található a híres Laokoón-csoport szobra, a Museo Profanóban Caracalla fürdőjének romjai vannak kiállítva.

Ha kedvet kaptatok az utazáshoz, akkor mindenképpen látogassatok el a Travelbooggie oldalra, ahol naponta frissülő utazási és szabadidős ajánlatok várnak!

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb