Kisvasutak Magyarországon

szerző kislolli 6 4730

“Megy a Zsuzsi vonat, csattognak a kerekek, Vígan integetnek az óvódás gyerekek” mondja az úttörő időkből átörökített gyerekdal. A szép idő beköszöntével pedig aktuálissá válik a fülbe mászó mondóka, hiszen csattogva – zötyögve indul neki az erdei vasúti szezonnak idén is a debreceni Zsuzsi vonat.. és még sok másik!

Kisvasutak szinte behálózzák Magyarország csodás tájait, így a Hortobágytól Lillafüreden át,  a nyugati országrészben fekvő Nagycenkig számos helyen van lehetőségünk felülni a kisvonatra és csodálni a körülöttünk lévő világot egy út erejéig.
Romantikus és nosztalgikus élmény egyszerre – az élet egy kicsit lelassul, a pillanatok lassabban haladnak előre. Hogy ezt az érzést az adja, hogy az állomásról bebújunk egy erdő árnyas fái közé? Vagy az, hogy mindezt egy régimódi divatját múlt közlekedési eszközön tesszük?  Vagy az, hogy egy kicsit időt szánunk megállni és elmélázni a körülöttünk elterülő természet csodáján? Talán mindez egyben.
Az viszont biztos, hogy kisvonatozni jó.

Fotó: Mandiner.blog.hu
Fotó: Mandiner.blog.hu

Ücsörögni, nézni, ahogy a fák között átszűrődik a fény, jegyet venni a lelkes kisvasutas fiataloktól. Fóliába tekert szendvicset enni és szörpöt inni, málnát, üdítős flakonból. Egymás kezét fogni és “emlékszel, amikor..” kezdetű beszélgetéseken nevetni, régi táborokról.

De mást is ad a kisvasút. A gyermekedet vinni kisvonatozni teljesen átformálja az addigi hangulatot, hiszen ő még nem nosztalgiázik, ő még most gyűjti az élményeket hozzá.
A kisgyermekeket lenyűgözik a járművek – különösen, ha egy kicsit az ő méretükre van szabva. Nem olyan ormótlan nagy, felnőttes méretre. Így van ez a kisvonattal is, biztos a siker. A rácsodálkozásuk pedig szerencsére ragadós:)

Fotó: Turistamagazin.hu
Fotó: Turistamagazin.hu

Mindenkinek tökéletes program, aki még az első emlékeit gyűjti, annak azért, aki már az elsők között vissza lapozgat, annak pedig azért. Tehát induljon a kis vasút, kezdődjön a szezon, legyetek rajta Ti is!

Kisvasutak Magyarországon

A gőzmozdonyos nosztalgia vonatok is megindultak már,
Gemencen – A Gemenci erdő az Alföld nyugati szegélyén, a Sárközben terül el. A Sió torkolatától délre mintegy 30 km hosszúságban és 5-10 km szélességben húzódik. Rendszeresen elöntés alá kerülő 180 km2-es területével nem csak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. Hétköznapokon, ill. ősszel, télen és tavasszal Pörbölyről Malomtelelőig utazhatunk (8 km). A turista szezonon kívül naponta egyszer fut ki a vonat a pörbölyi Ökoturisztikai Központból. Télen zárt, fűtött kocsik várják az utasokat.
Nagycenken – A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút az 1970-es évek elején létesült két ütemben, összesen 3,6 kilométer hosszban. Létesítésének célja az akkor rohamosan fogyó kisvasutak értékeinek összegyűjtése, megőrzése volt. A kisvasúti pályán túl a nagycenki végállomáson egy járműgyűjtemény is várja az érdeklődőket. A kisvasút áprilistól októberig hétvégenként üzemel. 

Csömödéren
– A Csömödéri Állami Erdei Vasúté a leghosszabb kisvasúti hálózat Magyarországon, a Zala megyében található rendszer teljes hossza 109 kilométer. Szeptember 29-ig hétfőtől-szombatig vehetjük igénybe a járműveket.

Gyöngyösön – A fővárostól egyórányi autózásra található kisvasút két vonalon szállítja az utasokat: a Gyöngyös és Mátrafüred között húzódó sínpályán márciusban és áprilisban hétvégenként, húsvéttól november elejéig naponta, míg a Lajosházán át Szalajkaházhoz vezető vonalon márciustól novemberig hétvégéken, illetve június közepétől augusztus végéig szerdán, csütörtökön és pénteken is járnak a szerelvények.

Budapest, MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút – Október 31-ig, Hétvégente

Zsuzsi Erdei Vasút, Debrecen – Indulási pont a Hétvezér megállóhelyről! A kisvasút a nagyvárost elhagyva az Erdőspuszták világába nyújt betekintést. Homokos talajra, néhol nagyobb buckákra telepített akácosok, fenyvesek, tölgyesek között, vagy annak belsejében halad, melyeket szántóföldek, tanyák szakítanak meg. A gazdag növény- és állatvilág, az itt élő gombafajok sokszínűsége figyelemreméltó.  Szeptember 30-ig szerdán és hétvégén, Október 01-28 között csak hétvégén közlekedik.

Vál-Völgyi Kisvasút, FelcsútA gyerekeket vidám kikapcsolódással, a felnőtteket tartalmas nosztalgiázással várja a Vál-völgyi Kisvasút. Kellemes időtöltés mindenkinek, aki a vonatozás élményét családi programokkal akarja teljessé tenni! Október 28-ig hétköznap és hétvégén közlekedik.

Felsőtárkányi Állami Erdei VasútA Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút a Bükk-hegységben található, nem messze Egertől északra. A vonatok hétvégén és munkaszüneti napokon szállítják a kirándulni és pihenni vágyókat, de természetesen különvonat más napokra is rendelhető.
A bal oldali menüben részletes információkat talál a kisvasútról, annak megközelítéséről és környékéről.

Hortobágy, Öreg-tavi kisvasútA hortobágyi Öreg-tavi kisvasút évtizedeken át a vonala mellett elterülő halastavakat szolgálta ki; a szerelvényekkel vitték be a haleledelt és hordták ki a kifogott halakat. A vízimadarak által rendszeresen látogatott területek idővel védetté váltak, a Hortobágyi Nemzeti Park pedig úgy gondolta, hogy a kisvasút szerepet kaphatna a turizmusban is. A pályát felújították, új járműveket szereztek be, majd 2007-ben megindult a személyforgalom.

Kaszói Erdei VasútEz a kisvasút a Dél-Dunántúlon, összefüggő erdőterületeken halad, a számos természeti különlegességet rejtő Baláta-tó közelében. 

Kemencei Erdei MúzeumvasútCsak hétvégén és ünnepnapokon közlekedik.

Királyréti Erdei Vasút – Magyarország legrégebbi erdei vasútjainak egyike a Királyréti Erdei Vasút, mely az egykor 200 km-t meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egyik fennmaradt vonala. A Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad a Dunaparttól Szokolya községen át Királyrétig. Királyrét szinte a hegység közepén van, a legszebb börzsönyi túrák kiindulóhelye.

Lillafüredi Állami Erdei Vasút – A Lillafüredi ÁEV Magyarország egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, valódi hegyipálya; vonala meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. Városi környezetből indulva, a diósgyőri vár közeléből juthatunk el vonataival számos látványossághoz: a Garadna völgyben a Hámori-tó partján kanyarogva a lillafüredi Palotaszállóhoz, vízeséshez, barlangokhoz, az újmassai őskohóhoz, és számos gyalogos túra kiindulópontjára.

Mesztegnyői Erdei Vasút – A Mesztegnyői Erdei Vasút Magyarország talán egyik leghangulatosabb kisvasútja, a Balaton partjától mindössze harminc kilométerre. Bár nem hegyipálya, vonala nagyrészt erdőben vagy tavak mellett halad. A nyolc kilométeres vonalon hétvégén menetrend szerinti járnak személyvonatok, de különvonat szinte minden napra rendelhető. 

A Pálházi Állami Erdei Vasút – Ez a zempléni hegyek közötti kisvasút a legrégebbi működő kisvasutak közé tartozik. Különlegessége az egyre beszűkölő völgyben vezető vonala, melynek Kőkapu megállóhelyénél a kő kapu sziklájába vájt alagúton halad át, egy nagyszerű fekvésű vadászkastély alatt. 

Mecseki Kisvasút, PécsVégre elkészült és be is vált a futópróbán! Március 15-tôl minden szombat,vasárnap és ünnepnapon (menetrend szerint) szeretettel várunk mindenkit!

A Szegvári kendergyár kisvasútja – A kendergyár egykori technológiai kisvasútja 2012. augusztustól működik szórakoztató-személyszállító funkcióval.

A Szilvásváradi Erdei Vasút – A kisvasút a méltán nemzetközi hírű bükki Szalajkavölgyben vezet, a szilvásváradi lovaspályától a Fátyolvízeséséig. Nem csak a legmeredekebb vonalvezetésű hazai kisvasút, de egyben a legforgalmasabb is. 

Szob-Nagybörzsöny – Transzbörzsöny – Kisvasút – A 2016-ban átadott Márianosztra – Nagyirtáspuszta (7 km hosszú) szakasszal megvalósult a természetjárók több évtizedes álma, újra végigutazható a Szob és Nagybörzsöny közötti erdei vasúti hálózat teljes, 22 kilométer hosszú vonala. A transzbörzsönyi vasút ma Magyarország egyik leglátványosabb hegyi pályája, a vonala szűk patakmedrek partján, sűrű erdőkben kanyarog, irányfordítóval és hármas hurokkal győzi le a meredélyeket. Azonban változatos vonalvezetés többféle üzemeltetési viszonyt jelent, ez az oka, hogy a vonalon két helyen, Márianosztrán és Nagyirtáspusztán (a vízválasztón) át kell szállni másik szerelvényre (leszámítva a reggel Nagybörzsönyből induló és Márianosztrára érkező, továbbá az este, a Nosztráról és Nagybörzsönybe utolsóként visszaérő járatot). A jegykiadás a vonatokon is ehhez igazodik, tehát a három szakaszra külön-külön lehet megvásárolni a menetjegyeket a szerelvények kalauzainál. Tekintve azt, hogy a teljes vonal bár beutazható – az említett átszállásokkal – egyvégtében is, mégis azt javasoljuk, hogy Márianosztrán vagy méginkább Nagyirtáspusztán tegyenek rövid pihenőt a következő vonatig: büfé, biciklikölcsönző, rövid és jól járható turistautak várják a látogatókat. Étkezési, ebédelési lehetőség Márianosztrán és Nagyirtáspusztán is van (Szent Orbán Fogadó), és természetesen Nagybörzsönyben is, mely község a Börzsöny-hegység közepén bekerült Magyarország tíz legszebb, leglátványosabb kistelepülése közé.


Naponta frissülő utazási- és szabadidős ajánlatok a www.travelbooggie.hu portálon!


GYEREKKEL UTAZOL? SZERETNÉD TUDNI MELYEK A LEGJOBB #GYEREKBARÁT ÚTI CÉLOK ÉS SZÁLLÁSHELYEK? KÖVESS MINKET A FACEBOOK-ON >>>


WWW.FACEBOOK.COM/GYEREKKELUTAZOK

 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb