Így szabadulhatsz mihamarabb a karanténból egy külföldi utazás után

szerző Ada 2 1460

Szeptember elsejétől minden külföldről hazatérő magyar állampolgárnak két hetes karanténba kell vonulnia, ezt két, itthon végeztetett negatív PCR-teszttel lehet csak lerövidíteni. Nézzük, hogyan működik mindez a gyakorlatban!

A cikkel azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, tippeket adni, akik nem tudnak szeptember 1. előtt hazatérni, mindenképpen utazniuk kell ősszel, vagy külföldön élnek és az ősz folyamán terveznek itthoni látogatást.

Szeptember elsejétől bármely országból hazatérve csak két negatív PCR-teszteredmény megléte esetén oldják fel a karantént.

Fontos változás, hogy szeptember 1-től a külföldön elvégzett PCR-teszteket nem fogadják el a magyar hatóságok, tehát hazaérkezéskor mindenképpen elrendelik a járványügyi megfigyelést. Ha 14 napnál előbb szeretnénk szabadulni a karanténból, itthon kell elvégeztetni a két PCR-tesztet.

Kedvezményes (26900 Ft) PCR-teszt: www.gyermekkel.oltokozpont.hu*
Bejelentkezéskor hivatkozz: Gyerekkel.hu

A kormány a schengeni övezetbe tartozó országok felől is visszaállította a határ-ellenőrzést, így bárhonnan érkezve okmányellenőrzésen esik át minden utas a repülőtéren (és az egyéb határokon is). A reptérre érkezéskor már célszerű egy előre kitöltött karanténűrlappal rendelkezni, mert az lerövidítheti a várakozást Ferihegyen, erre korábban a repülőtér üzemeltetője is felhívta a figyelmet.

Az országba történő belépéskor minden utas kap egy határozatot a járványügyi megfigyelés elrendeléséről, és egy piros karanténpapírt, amelyet a lakása bejáratára kell kiragasztania mindenki számára jól látható módon.

A két hetes karanténból két negatív PCR-teszt felmutatásával lehet kiszabadulni, ami a legjobb esetben is legalább három napot vesz igénybe, mivel a tesztelések között 48 órának kell eltelnie, és az eredmény is csak 24-48 órán belül érkezik meg.

A tesztek költségét már augusztus 1-től az utasnak kell viselnie, ez nem változik szeptembertől sem, az árak szolgáltatónként és az igénybe vett szolgáltatás tartalmától függően eltérőek lehetnek. A magyar hatóságok csak akkreditált laboratóriumokban készült PCR-tesztek eredményét fogadják el, a mintavétel céljából felkereshető intézmények listája a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található.


GYEREKKEL UTAZOL? SZERETNÉD TUDNI MELYEK A LEGJOBB #GYEREKBARÁT ÚTI CÉLOK ÉS SZÁLLÁSHELYEK? KÖVESS MINKET A FACEBOOK-ON >>>
WWW.FACEBOOK.COM/GYEREKKELUTAZOK


Hogyan lehet a minél hamarabb szabadulni a karanténból?

Ha gyorsítani szeretnénk a karantén feloldási folyamatán, érdemes az érkezéskor a repülőtérre rendelni a mintavételt, vagy érkezésünk napján az otthonunkba: Delta Mentőknél lehetséges, ahol a reptéri tesztelés 36 ezer forintba került augusztusban, hétvégén a mintavétel feláras, 5000 forinttal drágább.

Amennyiben úgy döntünk, hogy inkább otthonunkban teszteltetnénk magunkat, szintén érdemes olyan szolgáltatót keresni, aki vállal helyszíni mintavételt. Az említett szolgáltatónál egy teszt 31 ezer forintba került, ingyenes a kiszállással Budapesten belül. Az eredményt 24-36 órán belül küldik meg.

Érdemes jó előre telefonon egyeztetni, hogy legyen megfelelő, szabad tesztidőpont.

Érdemes a repülőtérre rendelni az első tesztelést (forrás: Pixabay)

A vizsgálathoz felső légúti minta szükséges, garatból történő mintavétellel, a mintavétel néhány percet vesz igénybe, fájdalommal nem jár. A mintavételhez éhgyomori állapot szükséges, a mintavételt megelőző 4 órában TILOS enni, inni (vizet sem), dohányozni, fogat mosni, szájfrissítőt használni, és rágógumit, cukorkát sem szabad fogyasztani.

Fontos, hogy a mintavételkor jelezni kell, hogy milyen emailcímre kérjük a vizsgálat eredményét, de ezeket a leleteket is feltöltik Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT), így aki rendelkezik működő ügyfélkapu hozzáféréssel és TAJ-számmal, online is hozzá tud férni.

Lakhely-elhagyási engedély szükséges, ha magunk mennénk egy tesztelési helyszínre

Ha mégis mi magunk keresnénk fel a tesztelőhelyet, az némileg lassítja a folyamatot, ugyanis a járási hivatalnál legalább 24 órával előre jelezni kell, hogy a mintavétel idejére elhagynánk a karantént, ez a kérelem 3000 forintba kerül.

A hivatalos papíron ez szerepel: “Az utazással kapcsolatos hatósági házi karanténnal összefüggő karantén helyének elhagyására vonatkozó kérelem Osztályunkhoz történő benyújtása illetékköteles, az illeték összege 3000 Ft. Az illetéket a Magyar Államkincstár által vezetett 10032000-01012107 számú Eljárási illeték-bevételi számlára az eljárás megindítását megelőzően banki átutalással kell megfizetni. Banki átutalás esetén szükséges a megjegyzés rovat megfelelő kitöltése, az átutalásnak tartalmaznia kell az Ügyfél pontos nevét, az ügy tárgyát (lakhelyelhagyási kérelem) és az eljáró hatóság nevét is. A Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya részére küldött kérelemhez – melyben fel kell tüntetni a mintavétel pontos időpontját és pontos helyét – az átutalásról szóló igazolás másolatát is csatolni kell.”

Tehát ha például vasárnap este érkezik a gépünk és hétfőn reggel igényeljük a lakhely elhagyását, akkor legkorábban kedden reggel tudjuk elhagyni a mintavétel érdekében a számunkra kijelölt hatósági házi karantént, az eredményt pedig legkorábban szerda délután kaphatjuk meg – és ez még csak az első teszt volt.

A második tesztet 48 óra elteltével lehet elvégezni, ezt már a www.gyermekkel.oltokozpont.hu -ban is megtehetjük kedvezményes áron!

Amennyiben a második teszt negatív eredménye is megérkezik, 3000 forintot kell utalni a fenti számlára, megjegyzésként fel kell tüntetni, hogy “karantén feloldása”, valamint a nevünket és a járási hivatalt, ahová tartozunk.

Az illeték átutalásának visszaigazolását el kell küldeni emailben a járási hivatalnak, csatolva a két negatív teszteredményt is, ezek után pedig már csak arra kell várnunk, hogy megküldjék a határozatot a karantén feloldásáról.

A karantén feloldásáról szóló és a mintavétel céljából történő lakhely-elhagyási kérelmet ügyfélkapun keresztül is be lehet nyújtani, nekünk viszont azt mondták telefonon, hogy gyorsabb, ha ugyanarra az email címre küldjük el a szükséges dokumentumokat, amelyről első nap megkaptuk a hivatalos tájékoztatást.

A határzár elrendeléséről szóló, vasárnap megjelent kormányrendelet hatálya a rendelet 1. § 3. c pontja szerint nem terjed ki arra a személyre, aki a  Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. Tehát aki túl van a betegségen, annak érdemes erről megfelelő formátumú igazolást beszereznie erről.

A cikk az augusztus második felében általunk végigjárt folyamat során gyűjtött személyes, gyakorlati tapasztalataink, és a cikk készítésének időpontjában elérhető jogszabályok, tájékoztatók alapján készült.

Amennyiben a folyamat változik frissítjük a cikket, vagy új anyaggal jelentkezünk!
Forrás: airportal.hu

BANNER_tb
BANNER_tb