A legendás Michelin-csillag története

szerző Ada 61 5240

A Michelin gumigyár tulajdonosainak 1926-ban született promóciós ötletének köszönhetően, a világ éttermeinek egén is hullanak az “Oscar-díjává” lett Michelin-csillagok. A rangos elismerés új magyar gazdára talált!

André és Edouard Michelin gumiabroncsgyáros testvérpár kitalálta, hogy termékeinek úgy szereznek nagyobb népszerűséget, hogy eladott abroncsaik mellé egy ingyenes könyvecskét ajándékoznak, ami felsorolja a francia benzinkutakat, autószerelőket, szálláshelyeket és persze az éttermeket is.

A vendéglátóhelyek értékelésének különösen nagy lett a sikere, így a cég gyorsan ráállt a csak szálláshelyeket és éttermeket listázó kiadványokra, amik azóta is zöld és piros színű kalauzok formájában foglalják össze, amit Franciaország, később Európa és az elmúlt öt évben az Egyesült Államok és Ázsia nagyobb városainak vendéglátóhelyeiről feltétlenül tudni kell.

A nemzetközi kommunikáció megkönnyítése érdekében a helyeket kedves kis piktogramokkal jellemzik.
A csillagos értékelés 1926-ban jelent meg.
Akkortájt egy csillagot kaptak a jó éttermek, a két és három csillagos jelölést viszont csak a harmincas években vezették be.

  • Egy csillaggal (Michelin star.gif) minősíti a Vörös Könyv a „a kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket.
  • Két csillagot (Michelin star.gif Michelin star.gif) kapnak azok a kitűnő éttermek amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni.
  • Három csillagot (Michelin star.gif Michelin star.gif Michelin star.gif) adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.

Az értékelést gasztronómiában jártas inspektorok végzik, akiket a Michelin Franciaországban képezi ki, majd egy három-hat hónapos szupervízó alatt végzett munka során próbálja ki őket. A címre érdemesek rangját jelzi, hogy mindössze 80-90 kiválasztott él világszerte. Az inspektorok inkognitóban élnek, asztalt foglalnak, rendelnek, esznek, fizetnek, és még az anyukájuk sem tudhatja meg, mivel foglalkoznak.

A kitüntető címet 2016. március 09-én a budapesti Prestige Hotelben található Costes Downtown is kiérdemelte, s ezzel csatlakozott a szintén fővárosi Costeshez, Onyxhoz, Tantihoz és a Borkonyhához. Gratulálunk az elismeréshez!

Magyarországi éttermek

  • Costes, Budapest; séf: Miguel Rocha Vieira Michelin star.gif
  • Onyx Étterem, Budapest; séf: Szulló Szabina és Széll Tamás Michelin star.gif
  • Borkonyha, Budapest; séf: Sárközi Ákos Michelin star.gif
  • Tanti, Budapest; séf: Heiszler Olivér Michelin star.gif
  • Costes Downtown, Budapest; séf: Tischler Petra és Tiago Sabarigo Michelin star.gif

Naponta ÚJ utazási- és szabadidős ajánlatok a TRAVELBOOGGIE-N!

 

 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb