Sósivatag, ahol a Föld és az Ég eggyé válik

szerző Ada 2 7040

Az Andok hegyvonulatai között Bolíviában terül el a világ legnagyobb – 10 582 km2-es területű és 3 656 m magasan fekvő – hófehér sómezeje, a Salar de Uyuni.

A sivatag felszínét mintegy 64 milliárd tonna só borítja. Az időjárás elég szélsőséges, hiszen éjjel -10, nappal +50 °C -ot is elérheti a hőmérséklet.

Salar de Uyuni, Bolivia
Salar de Uyuni, Bolivia

Az álomszerű táj különleges, délibábszerű látványt nyújt, mivel a napsugarak fénye megtörik a sóval borított tájon, amely tükörként képes visszaverni az égbolt képét, nem mellesleg megkettőzve azt. Ezt a különleges természeti jelenséget a Föld legnagyobb tükreként is szokták emlegetni.

Salar de Uyuni, Bolivia
Salar de Uyuni, Bolivia

 

Egészen különleges rajta sétálni, hiszen olyan érzése van az embernek, mintha csak a felhőkön járkálna.

A talajt 11 rétegben és néhol 120 m vastagságban só borítja, ezen kívül gipsz fordul még elő. A területen néhány tó is található, melyek furcsa színekben pompáznak a vizükben feloldódott ásványi anyagoknak köszönhetően.

40 ezer évvel ezelőtt a terület még víz alatt állt, a hatalmas kiterjedésű Minchin tó része volt. Amikor a nagy tó kiszáradt, két tó maradt utána, a Poopó és az Uru Uru, valamint két nagy sósivatag, a Salar de Coipasa és az annál jóval nagyobb Uyuni.

Itt található még a Hotel Palacio de Sal a világ egyik legérdekesebb és legnagyobb sóból épült dizájnszállodája.

Forrás: Hotel Palacio de Sal
Forrás: Hotel Palacio de Sal

Ez a hotel Bolívia délnyugati részén, autóval Colchani várostól 15 percre, a sósivatag szélén fogadja a pihenni vágyókat. A szálloda kizárólag faragott sótéglákból, -tömbökből épült, minden bútorral, beleértve az ágyakat is. A 4 500 nm2-es szállodához körülbelül 10 000 tonna sót használtak fel.

Forrás: Hotel Palacio de Sal
Forrás: Hotel Palacio de Sal

Ez a természetes alapanyag az építkezéshez adott volt, hiszen a szálloda a Salar de Uyuni sósivatagra épült.

Forrás: Hotel Palacio de Sal
Forrás: Hotel Palacio de Sal

 

A luxushotel területén sóból készült golfpálya is található, a száraz szauna, gőzfürdő és a saját sós fürdői mellett. Az étteremben pedig remek sós ételspecialitások fogyaszthatók.

Forrás: sopont.hu

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb