Ciprus – Nyár a nyárutón

szerző Lolli 1 0870

Bizony már két lábbal állunk az őszben, a felnőtteknek az őszi hajtás kezdődött meg, a gyerekeknek az iskola. Az idő is borongósabbra fordult, úgyhogy szívesen gondolunk vissza a nyárba. Ha pedig van rá lehetőségünk, bizonyára valamennyien ruccanunk ki mesés tengerpartokra. Ott van például Ciprus..

Ciprus a Földközi-tenger keleti részén fekszik a maga kicsit több, mint kilencezer négyzetkilométerével. Viszont amilyen pici, annyira változatos, a sziget két felén a vallás, de még a nyelv is különbözik. délen görögül, északon törökül beszélnek – és a török rész valamennyire autonóm is, bár ezt a világon egyedül Törökország ismeri el.

A változatos kultúra és a ide-oda csatolási események következményeképpen az ország izgalmas, látnivalókban bővelkedő, ami a kulturális és vallási életet, élményeket, nézegetni valókat illeti. Azonban a fő húzó erő talán mégis csak a tengerpart, a helyiekből áradó déli nyugalom, a napsütés, a gyönyörű táj.

Mivel az sziget maga nagyjából tized akkora, mint Magyarország, a felfedezése nem telik különösebben sok időben, azonban a tömegközlekedéssel már bő tíz évvel ez előtt sem kellett számolni, taxival közlekedni abszolút ér. Persze a helyiek vezetési stílusa elsőre hajmeresztő (hajhullasztó) lehet egy másik kultúrából érkezőnek, úgyhogy készüljünk lélekben az olaszos, délvidéki, laza -sőt vakmerő – vezetési stílusra. Egyébként akár autót és bérelhetünk, akkor méginkább kötetlenül ismerkedhetünk meg Ciprus bájaival.

Minden szempontból kiemelkedő

Troodos-hegység az egyik legjelentősebb természeti látványosság Cipruson. Helyes kis falvak és kolostorok által csipkézett hegyoldalak, és csinos kis vízesések összessége. No meg persze fa, sok -sok nyugalmat árasztó fa. Szóval összességében.. bájos!

Családos nyaraláshoz, lánykéréshez, lánybúcsúhoz, osztálykiránduláshoz, évfordulós utazáshoz, kulturális felfedezéshez, strandoláshoz, napozáshoz, tengeri gyümölcsökre koncentráló gasztró túrához.. vagy bármilyen más kiruccanáshoz izgalmas helyszín. Nyáron általában tele van turistákkal, és június-július környékén a jó idő is sokaknak túlteljesít, azonban így kora ősszel éppen ideális úti cél. Ráadásul aki kifejezetten az éjszakai élet és bulizás vonz, az sem húzhatja le a bakancs listájáról Ciprust. A déli ráérős habitus a mulatásra nem vonatkozik, Ayia Napa buli negyedet tekintve állandóan pezseg az élet!

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb