Zika-vírussal fertőzött országba utazol? Itt a lista, hogyan védekezz!

szerző Ada 27 6900

A szúnyogok által terjesztett betegségek, mint a malária, dengue-láz és a nyugat-nílusi vírus még mindig kihívást jelent az egész világon. A legújabb veszély azonban nem rég Afrikából indult, jelenleg Latin-Amerikában terjed a leggyorsabban, de már Európában is megjelent. Ez a rettegett Zika-vírus. A betegség sokszor észrevétlen marad, viszont a magzatoknál rettenetes fejlődési rendellenességet okozhat. Egyelőre ellenszere nincs. Viszont egy kis odafigyeléssel csökkentheted annak kockázatát, hogy megfertőződj, amennyiben az érintett országok valamelyikébe utazol, mint például: Brazília, Karib-térség, Közép-Amerika, Mexikó, Puerto Rico és Dél-Amerika.
Európában eddig 15 fertőzött embert regisztráltak, Magyarországon egyelőre egyet sem, de akik az érintett országok valamelyikébe kívánnak utazni, azok jobb, ha nagyon elővigyázatosak.

A Zika ellen nincs védőoltás!

A Zika-vírus fertőzések 80 százaléka tünetmentesen zajlik, illetve jellemzően enyhe, magától gyógyuló, 4-7 napig tartó lázas, kiütéses betegséget okoz. A betegség legfőbb tünetei a láz, fejfájás, gyakran az arcon kezdődő és a törzsre továbbterjedő kiütés, amit kötőhártya-gyulladás és ízületi fájdalom követ. A vírus magzatkárosító hatása a jelenleg zajló brazíliai Zika-vírus-járvány kapcsán merült fel.

A vírus fertőzött szúnyogok csípése során terjed az emberre. Emberről emberre csak speciális esetekben terjed (pl. szexuális kapcsolat, anyáról a magzatra, illetve születés közben az újszülöttre). A betegség megelőzésére nem áll rendelkezésre védőoltás, nincs célzott terápia. A megelőzés – azaz a fertőződés elkerülésének egyedüli módja – a szúnyogcsípés elleni védekezés az érintett területeken.

Hogyan védekezhetsz a Zika-vírus ellen?

A WHO ezeket ajánlja, ha a Zika sújtotta területre utazol:

  • Használj szúnyogriasztó szert a gyártó utasításának megfelelően. DEET (diethyltoluamide) hatóanyag-tartalmú riasztó 3 hónapos kor alatt nem ajánlott, de várandós nők használhatják az alkalmazási előírások szerint.
  • Viselj hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt, különösen a Zika-vírust hordozó Aedes szúnyog aktív időszakában (nappal).

  • Aludj, pihenj szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helységben, ennek hiányában használj az ágyra rögzíthető szúnyoghálót nappal is.

A várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő illetve kisgyermekkel utazók indulás előtt tájékozódjanak a használható szúnyogriasztó szerekről és az egyéb megelőzési lehetőségekről.

Az elmúlt 9 hónapban a Zika-vírus helyi terjedését 19 országban észlelték. A 2015. december 21-i állapot szerint:

  • Dél-Amerika: Brazília, Francia Guyana, Kolumbia, Paraguay, Puerto Rico, Suriname, Venezuela
  • Közép-Amerika: Guatemala, Honduras, Martinique, Mexikó, Panama, Salvador

  • Csendes-óceáni területek: Fidzsi-szigetek, Salamon-szigetek, Samoa, Új-Kaledónia, Vanuatu

  • Atlanti-óceán: Zöld-foki Köztársaság

Az aktuális helyzetről itt tájékozódhatsz.

 

Forrás: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/veszelyes_lehet_a_varandosokra.html

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb