Tiszafüred és környéke látnivalók

szerző Ada 3 9900

Ha idén a Balatonon kívül más térséget is szívesen felfedeznétek, akkor irány a Tisza-tó, hazánk második legnagyobb tava!
De vajon miért is érdemes ide látogatni? Cikkünk végére érve tudni fogod a választ!

A Tisza-tó hazánk legnagyobb mesterséges tava, saját ökoszisztémával és rendkívül sokszínű programlehetőségekkel. Érintetlensége, természetes bája egyre több turistát, családot, kikapcsolódásra vágyót vonz. Sokan azért szeretik, mert évről évre egyre több kiemelkedő színvonalú vendéglátóhelyet, strandot, szálláslehetőséget kínál, a felkapott helyekre jellemző tömeg nélkül. Íme 6 ok, amiért érdemes ide ellátogatni!

1. Biciklis paradicsom a Tisza-tó körül

A Tisza-tavat körbebringázni különleges természet-élmény és remek mulatság, mert nem csak könnyű a terep, de laza tempó mellett is rengeteg látnivalót bele lehet sűríteni egy-két napba. A biciklis út a tavat körbeölelő gáton fut végig, így egész utunk során gyönyörködhetünk a páratlan atmoszférájú, nagy vízfelületben. Családoknak a kényelmesen, nagyjából 4 óra alatt teljesíthető kis kör végigtekerése ajánlott, amely azt jelenti, hogy nem tesszük meg a teljes kört a tó körül, hanem Poroszló és Tiszafüred között a 33-ason levágjuk az utat. Nyáron, nagy melegben megmártózhatunk az egymás után sorakozó – körei, dinnyésháti, sarudi, poroszlói vagy abádszalóki, tiszafüredi – pompás strandok valamelyikén.

Tipp: Aki nem tudja megoldani a kerékpár szállítást, a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban bérelhet az egész családnak, de ide annak is érdemes betérni, akinek van sajátja, mert itt minden van, amire a bringásoknak szüksége lehet.

2. Az elsüllyedt falu

1876. március 24-én az akkori Tisza morotvájában lévő Árpád-kori kis falut, Tiszahalászt és rajta kívül még 23 községet elöntött a gátját átszakító Tisza. A 800 éves falu megsemmisült, de az emberek szerencsésen megmenekültek és a sarudi gát megépítésével új életet kezdhettek.

A Tisza-tó rejtélyes, elárasztott faluját felkeresni valódi élmény a kalandokat, természetet kedvelők számára. Az út az Óhalászi-Holt Tiszán át vezet, mely a tó egyik legszebb területe hatalmas, gyönyörűen virágzó tündérrózsa mezővel. Érdemes ellátogatni a sziget kilátó tornyához, melyről körbetekintve az egykor virágzó kis település maradványait pillanthatjuk meg.

Tipp: Fogadjunk szakképzett túravezetőt, aki a térség olyan helyszíneire is elvisz bennünket, amelynek a létezéséről csak nagyon kevesen tudnak.

3. A nyugalom szigete – A Kiskörei Hallépcső

Immár 5 éve került átadásra az az ökológiai szempontból kulcsfontosságú Kiskörei Hallépcső, melyet azért hoztak létre, hogy biztosítsák a folyamatos kapcsolatot a Tisza-tó és az olykor akár 10 méterrel is alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között. A másfél kilométer hosszú csatorna 37 vízlépcsőből és zsilipből áll, melynek partján sétálva, a halakat szemlélve, a zubogó vizet hallgatva, teljesen magunk mögött hagyhatjuk a város zaját, az idegeskedést, rohanást.

Tipp: A Hallépcsőhöz érdemes biciklivel vagy gyalog menni, mert autóval nehéz a parkolás.

Tisza-tavi Ökocentrum, – Kép: Páczai Tamás

4. Feledhetetlen élmények a családnak – A Tisza-tavi Ökocentrum

Érdemes a gyerekekkel olyan programokat is kitalálni hétvégékre, vagy egy-egy kósza szabadnapra, ami később nem csak szép emlék lesz, de megkönnyíti a tanulást is  az iskolában. Ilyen hely például a Tisza-tavi Ökocentrum!

A Tisza-tó környéke -főként nyáron- rengeteg izgalmas programot kínál. Számos fesztivál, zenei és kulturális programok, családi szórakozási lehetőségek, és természetesen a strandolás is rendelkezésére áll az ide érkezőknek. Ám van egy olyan ékkő Poroszlón, amit az év bármely szakában érdemes meglátogatni. Akár többször is. És semmiképp ne hagyjuk otthon a gyerekeket!

Az ökocentrum interaktívan, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva a folyót és gazdag élővilágát.

Tipp: Poroszlón ne hagyjuk ki a Rétesház fenomenális réteseit és a Füzes Sajtműhely sajtkülönlegességeit!

5. Csónaktúra a holtágakon – A Tiszafüredi Madárrezervátum

Az Európában is unikumnak számító Tiszafüredi Madárrezervátum a Világörökség részeként számon tartott Hortobágyi Nemzeti Park legszebb területe. A 2500 hektárnyi természetvédelmi terület a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek egyike, természetbúvárokat és madárkutatókat ámulatba ejtő, egyedülálló faunával, változatos élővilággal. Maradandó élményben lehet részünk, ha befizetünk egy holtágak és nádasok mentén vezető, szervezett csónaktúrára. Utunk során láthatunk gémet, kócsagot, kerecsensólymot, kormoránt, bakcsót vagy barna kányát és olyan különlegességek tárulnak szemünk elé, mint a tündérrózsa, vízitök vagy a tündérfátyol.

A Tisza-tó csodáit nem csak csónakkal, hanem gyalog is megtekinthetjük. A Tisza-tavi Vízi Sétány másfél kilométer hosszú fahíd-rendszerét bejárva – mely körbefut egy kis belső tavon és elvezet két madárvártához és egy megfigyelő toronyhoz is -, úgy érezhetjük, mintha vízen járnánk, miközben megismerhetjük a Tisza-tó növény-, és állatvilágát.

Tipp: Akinek van távcsöve, feltétlenül vigye magával, megéri!

6. A kisvasutak szerelmeseinek – Halastavi kisvasút

A kisvasút lehetőséget biztosít arra, hogy a turisták kényelmesen elérhessék a halastórendszer távolabbi részeit is, és gyönyörködjenek az egyedülálló tájban, valamint a belső tavak gazdag madárvilágában. A kisvasút a halastavak belső gátja mentén tesz meg egy kb. 5 km-es távot, a végállomásnál leszállva egy 460 méter hosszú pallóúton gyalogosan végighaladva betekintőkből, magaslesről csodálhatjuk meg az elképesztően gazdag növény- és állatvilágot.

7. Örvényi Pákász Tanösvény

Tudod, hogy kik azok pákászok és honnan kapták a nevüket? Hallottál már a Tisza menti pákászat hagyományairól? Vajon hogyan szerezték az ősi vízi világ lakói az élelmüket, hogyan közlekedtek az ingoványokon, hol laktak, hogyan élték mindennapjaikat?

Mindezekre a kérdésekre választ kapsz, ha végigjárod a Göbe vízi világába vezető ösvényt. A hol vízen, hol szárazföldön kanyargó Örvényi pákász tanösvény tizenkét állomáson keresztül tizenkét témakörre bontva mutatja be a Tisza menti pákászat hagyományait. A labirintusban barangolók eközben a természet adta élmények sokaságából is csemegézhetnek.

A 12 állomás felkeresése során számos érdekes kalandban lehet kipróbálhatod a lápjárást, lábadra húzhatod az Örvényi Pákász hétmérföldes csizmáját, készíthetsz nádsípot, célba dobhatsz sárgolyóval, játszhatsz csontcsikóval, ha pedig elfáradnál, megpihenhetsz a „nyugalom szigetén”. Kalandra fel! Járd végig egy igazán vadregényes kb. 1 km-es útvonalat az Örvényi Pákásszal és válj a természet részévé!

8. Vízi Élménypark

Sarud nevét egyre többször hallani a Tisza-tó kedvelői körében, egy páratlan attrakciónak köszönhetően azonban egész biztos , minden vízimádó megjegyzi! Az országban egyedülálló, első, vízre épült játszóterét már készítik elő a szakemberek. Itt a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkire gondoltak ennek a teljesen egyedi játékparknak a megtervezésénél. Miből is áll egy ilyen aktivizáló játék? Sok- sok vízen úszó elemből: úszó szőnyegekből, billenő lapokból, egyensúlyozó hengerekből, trambulinokból, mászókákból, csúszdákból, katapult hintából és különböző egyedi „társasjátékokból”.
Mitől izgalmas ez a különleges világ? Az első mindenképpen a látvány, hiszen a 60-70 cm-es kis elemektől 4-5 méter magas tornyokig már messziről vonzza a tekintetet. A vízi-játék kicsiknek és nagyoknak izgalmas kaland: csúszni- mászni a nedves felületeken, véletlenül vagy mások “segítő” szándéknak eredményeként vízbe pottyann! -igazi adrenalin bomba.”

9. Tiszaigari Arborétum

Már a bejárat előtt a megújult parkolóból impozáns látvány tárul az ide látogató elé. Fantáziadús tervező által megálmodott, remekül kivitelezett új fogadó épület várja az érkező látogatókat, akik egy igazi – mesterember által készített,- páratlan szépségű, kunkapun haladhatnak keresztül. Az elmúlt évtizedekben többször is elkészített fejlesztési elképzelések és tervek most végre gyakorlati megvalósításra leltek. Az eddig irodaépületként funkcionáló épület kulcsos házzá történő átalakítása lehetővé teszi kutatók, iskolai táborozók, hosszabb idejű itt tartózkodását is. A meglévő gazdasági épület felújítása munkások kulturált elhelyezését, a fenntartáshoz nélkülözhetetlenül szükséges műszaki eszközök, szakszerű tárolását oldotta meg. Megtörtént a sétautak részleges felújítása, teljesen kicserélték a növényjelző táblákat, de újjá épült az arborétumot körbe vevő kerítés is. A növényállomány bővítésének folyamata egy 43 darabból álló tölgy fajtagyűjtemény kialakításával kezdődött el, melyet 65 cserje- és 14 rózsafajta ölel körül. A bemutatásra kerülő fafajokat, a helytörténeti érdekességeket új ismertető, eligazító táblák jelzik. A korábban kialakított gyűjtemény felülvizsgálata folyamatos, a kipusztult egyedek cseréje az arborétum új vezetőjének szakmai felügyelete mellett zajlik.

Egész évben látogatható, minden nap 8-17 óra között! Belépőjegy ára 400 Ft/fő

 

10. Tisza-tavi MINIZOO

A Tisza-tavi miniZOO állatsimogatója új megvilágításba helyezi ember és állat kapcsolatát. Különleges állatokkal ismerkedhetsz meg itt, többek között Terkával, a kopasz bocival, aki az országban egyedülálló, Lolo-val a hegyi lórinkkal, aki a válladról vizsgál meg Téged, Jancsi varjúval, akivel kergetőzhetsz.Vagy csupán csak csodáld meg egzotikus madarak közül az Erckelfrankolinokat.
Nyitva tartás:  Nyári nyitva tartásunk: 2020.06.20-tól. Péntek-Szombat- Vasárnapig. 10.00-18.00-ig

 

Kép: Páczai Tamás

+ 1 Tipp: Gasztrotúra a Tisza-tó körül

Érdemes a Tisza-tó körüli kirándulásainkat egy-két kulináris élménnyel is gazdagítani. Aki szereti a halászlevet és a valóban friss halból készült ínyencségeket, feltétlenül térjen be a poroszlói Fehér Amúr Halászcsárdába vagy Tiszafüreden a Hello Hal halfalatozóba! Aki pedig inkább az édességeket részesíti előnyben, el ne menjen anélkül, hogy meg nem kóstolta volna a tiszafüredi Korona Cukrászda desszertjeit vagy a poroszlói Rétesház utánozhatatlan réteseit.


Együttműködő Partnereink
Karatanya
Tisza Balneum Hotel****, Tiszafüred
Tisza-tavi ÖkocentrumPrémium külföldi családi utazások – akár egyedi igényekre szabva!

Kövess minket Facebook oldalunkon vagy csatlakozz VIP Facebook csoportunkhoz!

Felhasznált forrás: gyereatiszatora-blog.hu, tiszafured.hu
BANNER_tb
BANNER_tb