Tisza tavi nyaralás – ökoturizmus és szórakozás egy helyen

szerző Lolli 1 4980

Bár kétségtelenül a Balaton áll toronymagason a hazai turisztikai célpontok élén, ám mégis érdemes más tavakra is gondolnunk ha nyaralást tervezünk. Ezzel például a hatalmas tömeget is megkerülhetjük és a pancsoláson kívül is új élményeket szerezhetünk. Irány hát a Tisza tó környéke!

Természetesen a lentebb felsorolt programlehetőségek és látnivalók mindössze töredékét adják a nagy Tisza-tavi körképnek, de ezek között is mindenki megtalálhatja magának a vonzó pontokat.

Ott van mindjárt a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón. Akinek a Tropicarium tetszett, azt biztosan le fogja nyűgözni az Ökocentrum is, de aki még ott nem járt, annak is hatalmas élmény lesz. A Tisza összes halfajával, és az élővilágának nagy részével megismerkedhetünk testközelből, mindez természetesen olyan izgalmas programokkal tarkítva, mint a vidraetetés. Európa legnagyobb édesvízi akváriuma ráadásul egy igencsak impozáns épületben kapott helyet, a gyerekeknek pedig játszópark is kialakításra került.

Hallépcső

Szállást keresel a Tisza-tó környékén? 
Ezen a vonalon tovább haladva más lehetőségünk is adódik közel kerülni a hazai élővilághoz. A Tisza-tavi Madárrezervátum egyedi élővilágával nem csak a laikus gyönyörködőket, de a madárkutatókat is vonzza, nem véletlenül lett a Világörökség része. A kétezer-ötszáz hektáron elterülő rezervátum egyébként  a Hortobágyi Nemzeti Park része.

 

Eredetileg a Tisza-tó és Tisza folyó közöttit kapcsolat biztosítására szolgált a Kiskörei Hallépcső, mégis megállja a helyét izgalmas turisztikai látványosságként is. A ökológiai halfolyosó tíz méter szintkülönbséget hidal át másfél kilométer hosszan, harminchét zsilippel ellátott lépcső segítségével. A víz folyamatos csordogálása, olykor zúdulása pedig nem csak gyönyörű, de észrevétlenül mossa ki az ember agyából a stresszt.


Misztikus, izgalmas és megdöbbentő élményt kínál,az Óhalászi-Holt Tiszán elárasztott falu. Egyrészt gyönyörű tündérrózsa mezőkön csónakázhatunk át, öreg, vízbe hajló fák ágai alatt, másrészt érdemes túravezetővel menni, hiszen így a bokrokkal benőtt, egykori falu romjait is felfedezhetjük és megismerhetjük a történetét is.

 

Don Quijote szerelmetes szívét biztosan megdobogtatná a Karcagon 1858 óta álló szélmalom. A korábban környéken működő hatvan malomból mára már csak ez az egy szélmalom maradt fenn. Az azóta szépen felújított és karban tartott, ám már csak műemlékként álldogáló malom 1949-ig őrölt, történetét, és az életszagú kis anekdotákat pedig örömmel osztja meg a látogatókkal a malom mellett lakó gondnok. A belsejében régmúlt korok romantikáját őrzi a korábbi lakosságnak lisztet adó hatalmas malomkő, malomkerék. Gyerekeknek is izgalmas élmény!

Olvasnál még hazai turisztikai érdekességekről? Kattints ide! 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb