Szívembe zárlak – Szerelmes lakatfalak a világban!

szerző Ada 5 4710

A kínaiak szerint, ha szerelmesek hídra vagy láncra lakatot tesznek, s a kulcsot együtt eldobják, szerelmük örök lesz. E szokás már számos helyet tett híressé a világon.

Az ősi kínai hagyomány szerint, ha a szerelmesek lakatot helyeznek el egy véget nem érő láncon vagy kerítésen, szerelmük örökké fog tartani. Ennek a hagyománynak köszönhetünk jó néhány látványos helyet a világon. A fiatal párok egy lezárt lakatot kattintanak egy kerítésre, láncra vagy hídkorlátra, és a kulcsokat együtt eldobják.

Ha Pécsett járunk, még egy királyi szerelemlakattal is találkozhatunk, melyet a spanyol trónörökös, Felipe de Borbón helyezte el feleségével és feltehetően örök szerelmével, Letizia Ortiz Rocasolano hercegnővel.

Egy kicsit messzebb, Kína középső-déli részén, Huangshan hegyeiben is találhatunk hasonlóan izgalmas helyet, ahol a nászutas ifjú párok, szerelmesek és turisták hagyják örök kötelékük jelképét. A hegyen szinte minden fémből készült láncon lakatok ezrei lógnak.

Kína, Huangshan
Kína, Huangshan

Na, és szerelmes olaszok? Természetesen Firenzében is találunk lakatfalakat. Az ámor rabja lakatjaikat a Ponte Vecchio közepén álló Benvenuto Cellini-szoborra kerítésére zárják, s a kulcsot az Arno folyóba ejtik.

Firenze - Benvenuto Cellini-szobor
Firenze – Benvenuto Cellini-szobor

Rómában szintén a hidakat szemelik ki a párok, és kulcsaikat a Tevere nyeli el. Állítólag a 3 méterrel az ég felett című olasz film oly nagy hatást tett a római ifjakra, hogy a sok-sok fogadalom súlya alatt a lámpaoszlop, melyre a temérdek lakat került, ki is dőlt.

Párizs - Pont des Arts gyalogoshíd
Párizs – Pont des Arts gyalogoshíd

Párizsban a Szajna fölött átívelő Pont des Arts gyalogoshíd őrzizte a lakatokat, míg valaki egytől egyig eltüntette róla a sokszáz fogadalmi zálogot. De a francia ifjak nem adták fel, és azóta a Pont de l’Archevêché-re kattannak a lakatok, így a Notre-Dame-tól nem került távolabb a fogadalmi hely. Moszkvában, a Luzskov hídon található az egyik legimpozánsabb lakaterdő. A kölni Hohenzollern-híd szintén e szokásnak köszönheti hírnevét és népszerűségét.

Itthon az első lakatok Pécs belvárosában jelentek meg, a lakatok két egymáshoz közeli vaskerítésen landoltak. De van már lakatplacc a budapesti Erzsébet téren, Miskolcon a Szinva terasz kis hídján, Szolnokon a Tiszavirág hídon,  de van Egerben, Szekszárdon, Nyíregyházán, Győrben és még Szombathelyen is.

Budapesten, a Margit híd északi oldalán is találni már elvétve egy-egy lakatot, amelyet nem a kerékpárosok hagytak ott. Ki tudja, egyszer talán majd a Duna is kulcsszerepet kap a szerelmesek életében.

Travelbooggie ….a szabadidő érték!

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb