Színes festékekben fog úszni fél India!

szerző Ada 1 8280

Hihetetlen színek, rengeteg ember és a gonosz máglyával való elűzése. Ez a Holi, az indiaiak télüző-tavaszköszöntő ünnepe, amely holdnaptártól függően február végén vagy március elején kerül megrendezésre. Sok ezer ember egyszerre elkezd egymásra színes port dobálni majd egy hatalmas, mosolygós buli keretében élvezni a rögtönzött fesztiválhangulatot… Ez a Holi!

Fotó: Szenczi Zsolt
Fotó: Szenczi Zsolt

A Holi fesztivál telihold napján zajlik és az egyik leghíresebb ünnepség India északi részein. Az emberek szárazfestéket és vizet visznek magukkal, valamint színezett vízzel feltöltött lufikat és vízi pisztolyokat. Ezzel kezdetét veszi a tavasz köszöntése, amikor mindenki a magasba vagy épp egymásra dobja a festéket és egy négyzetcentiméter sem marad festék nélkül, ezzel kifejezve az egyenlőséget és a szabadságot.

A tolerancia, a béke, a harmónia és az összetartozás jegyében zajló fesztivál különlegessége, hogy a világon egyedüliként közvetíti egy hatalmas bulival az üzenetét az emberek felé, akik ezáltal egy életre szóló élménnyel lesznek gazdagabbak.


Szenczi Zsolt élménybeszámolója

Fotó: Szenczi Zsolt
Fotó: Szenczi Zsolt

Az elmúlt években volt szerencsém többször átélni a „ Színek ÜnnepétIndiában. A készülődés már napokkal a fesztivál előtt elkezdődik, az „izgalom” szinte kézzel fogható. Turistaként is kedvünk szerint bekapcsolódhatunk a tavasz ünnepének készületeibe. Az utcákat ellepik a színes festékport kínáló árusok, akiktől 10-15 rúpiáért vásárolhatunk alapanyagokat.

A festékszórás előestéjén kerül sor a Phalguna Poornimara, vagyis telihold éjjelén, a tél folyamán összehordott gyúlékony anyagokat máglyarakásként égetjük el az utcákon, ezzel jelképezve a hűvös napok elmúlását, a tavasz győzelmét. A reggeli óráktól zajlik az élet a sikátorokban, tereken és utakon, ahol Holikászellem elűzését ünnepeljük és színes festékek záporát zúdítjuk a körülöttünk ünneplőkre.

Zuhanyzás során a festék könnyen lemosható, így nem kell attól tartanunk, hogy hetekig ünnepi színekben fogunk közlekedni. India egyik legszebb ünnepét idén is Jaipur városában éljük át, majd innen tovább utazunk a Taj Mahal felé.

Élje át 2016-ban ezt a szuper programot a Budavár Tours tapasztalt kollégájával, Szenczi Zsolttal!

Részletek >>>

Forrás: Budavár Tours Utazási Iroda – Hello Világ

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb