Sörkorcsolyák csatájában nyert a toros derelye, a tepertős pogácsa és a lisztmentes csokitorta

szerző Ada 2 1790

A modern magyar gasztronómia forradalma nem lehet teljes a sör nélkül. A sör a magyar mindennapokban is jelen van, a sokszínű ital reneszánszát éli, azonban míg a szomszédos országoknak, megvannak azok a nemzeti ételei, amelyek jól beváltan kísérik a különböző söröket, itthon nem alakult ki, olyan falatka, azaz sörkorcsolya, mint ami a német vagy cseh mindennapok része.

A pályázat célja az volt, hogy túllépve a pogácsa-virsli-földi mogyoró unalmas „szentháromságán” megtalálják azokat a modern magyar gasztronómiába illeszkedő, hazai, jó minőségű alapanyagokból, könnyedén elkészíthető sörkorcsolyákat, melyek méltó kíséretet biztosítanak a különböző típusú söröknek.

NYERJ A TRAVELBOOGGIEVAL CSALÁDI PIHENÉST!

Mit nevezünk sörkorcsolyának?

Olyan falatka, harapnivaló, esetleg desszert, ami nem csupán kiegészít egy pohár sört, hanem megjelenésében, illatában, ízében harmonizál a hozzá kínált sörrel és együtt fogyasztva új, komplex gasztronómiai élményt is nyújt, kiemelve az adott sörfajta karakteres jegyeit. Az igazán jól megkomponált sörkorcsolya épülhet a hasonló ízekre, érzetekre, az illat- és ízkontrasztokra és a sörözés közben keletkező könnyű éhségérzetet is elmulasztja, „jól csúszik rá” a sör. Emellett könnyen elkészíthető, tálalható és fogyasztható.

A Sörszövetség idén először rendezte meg a versenyt, melyre 49 pályázó nevezett. A pályázók maximum 2 sörkorcsolyával indulhatott. A döntőbe jutott, kategóriánként három sörkorcsolyát Lenk Zsolt séf prezentálásában kóstolhatták meg a zsűritagok.

A Toros derelye / Forrás: Acsai Miklós
A Toros derelye / Forrás: Acsai Miklós

Magyarország nyertes sörkorcsolyájának címét a lager sör kategóriában a Toros derelye (recept), a búza kategóriában a Tepertős rétespogácsa (recept) nyerte. Ezzel egyből duplázott a zamárdi Hotel Wellamarin, hiszen mindkét recept tőlük érkezett.

Lisztmentes csokoládétorta / Forrás: Acsai Miklós
Lisztmentes csokoládétorta / Forrás: Acsai Miklós

A barna sör kategóriájában a budapesti Seasons Bisztró Lisztmentes csokoládétortáját ítélte a zsűri a legjobbnak, ez volt az egyetlen édes nevezett recept, pedig, a csokoládé is jól passzol.

Tepertős rétespogácsa/ Forrás: Acsai Miklós
Tepertős rétespogácsa/ Forrás: Acsai Miklós

A díjazott sörkorcsolyákat szeptember 23. és 29. között a Sörgasztronómiai Hét keretében több budapesti étterem kínálatában meg is lehet kóstolni. Sőt, a résztvevő éttermek erre a hét napra különleges sörös menüvel készülnek, mindegyik helyszínen más-más izgalmas sör és étel párosításból kaphatnak ízelítőt a vendégek. A programban résztvevő éttermek listáját és az eseményről még több információt a Sörgasztronómiai Hét oldalán találhatnak.

Források:

sorszovetseg.hu
Turizmus Online
BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb