Plank őrület tombol hazánkban

szerző kislolli 5 7970

Has(s), alkoss, gyarapíts- s a hasizmod újra vonzó lesz mire beköszönt a nyaralási szezon!

Edzeni jó, mert javíthatunk az erőnlétünkön, az egészségünkön, a külsőnkön, jobban tudunk koncentrálni, és sportolás után hatékonyabban tudunk pihenni is.

Azonban, ha rendszeres edzésől van szó, bizony sokszor olyan akadályokba ütközünk, amiket csak elviekben könnyű áthidalni. Például, hogy arra van időd, amire szánsz és hogy a sporthoz nem feltétlenül kell anyagi befektetés…

Gyakorlatban azonban egy dolgozó Édesanya vagy egy egyetemista életébe nem biztos, hogy belefér a napi 1 óra aktív mozgás. Főként ha reálisan nézzük, hogy mennyi időt vesz igénybe egy óra testmozgás… plusz odaút, öltözködés, zuanyzás, stb. Tehát valójában legalább másfél órát rá kell szánni még egy szimpla futásra is.

A krónikus időhiányban szenvedő sportolni vágyóknak sincs azonban veszve minden: a plank edzésekkel szó szerint pár perc alatt erősíthetjük az izomzatunkat!
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a plank őrület világszerte, a mozogni, fogyni és erősödni vágyók körében. Önálló gyakorlatként és más edzés kiegészítéseként egyaránt helytáll, és mivel saját testsúlyunkat használjuk közben, nem erőlteti túl az ízületeket sem. A plank, vagyis a  hídtartás kiváló has- és törzserősítő gyakorlat.

A plank előnyei – Miért érdemes plank gyakorlatot csinálni?

  • A plank erősíti a hasizmokat, segít egy szép, lapos has kialakításában.
  • Erősíti a hátizmokat, csökkenti a hátfájást.
  • A plank növeli a váll és kulcscsont körüli izmok rugalmasságát.
  • Ellazítja a sok ülés okozta izommerevséget.
  • Javítja az egyensúlyérzéket és testtartást.

Pozíció

Helyezkedj el fekvőtámasz állásba, de ne a tenyereden támaszkodj, hanem az alkarodon. A lábad pedig lábujjhegyen legyen. Fontos, hogy a tested egyenes vonalat alkosson, a csípődet nem szabad túlságosan leengedni, sem pedig túlzottan kinyomni a popsit fölfelé. A könyökök a vállakkal legyenek egy vonalban és figyelj rá, hogy ne legyen túl széles a kartámasz, mert akkor nem a megfelelő helyeken terheled a felsőtested.
Tehát ebben a tetőtől talpig egyenes pozícióban vagy, megfeszíted a hasizmokat, behúzva tartod a hasad, és odafigyelsz, hogy a gyakorlat során végig helyes pozícióban maradj, a vállaid ne ugorjanak fel vagy előre, a lábaid pedig feszesen egymáshoz zárva legyenek.

Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest

A lényeg

A plank lényege, hogy kitartod a fönti pozíciót, nem könnyítesz rajta hosszabb időtartam alatt sem -például popsi kitolással. Rendkívül egyszerűnek tűnik, de amikor már 4-5 perce csinálod, akkor azért érzed, hogy nem is olyan könnyű.. 🙂
Szépen erősíti a törzs, a has izmait, de azért önmagában csodát ne várjunk tőle, kockás hasunk nem lesz napi 4 perc plankingtól, de aki valóban változásra vágyik kombinálhatja egyéb hatásos pár perces mozdulat sorokkal.

Fotót: Pinterest
Fotót: Pinterest

Kihívás – készülj az OOGG Press-szel a nyárra

Forrás: Pinterest / Guggolás és Plan kihívás a tökéletes strand alakért
Forrás: Pinterest / Guggolás és Plank kihívás a tökéletes strand alakért

Fontos! Mindig csak akkor növeld újra az időtartamot, amikor a korábbi már stabilan megy, ne erőltesd meg magad, és időnként iktass be egy-egy pihenő napot is!

Ne felejtsd el, mint minden kitartott mozdulatokkal végzett sportnál (például jóga), itt is nagyon fontos az egyenletes lélegzés. Ne tartsd vissza a levegőt, amíg az izmaidat szorítod, figyelj rá, hogy közben is lélegezz folyamatosan.

 

Sok sikert kívánunk!

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb