Magyar Nemzeti Parkok – Varázslatos buckavidék

szerző kislolli 2 3340

Visszamenekülni a természetbe, felfedezni egy még szinte érintetlen szépségű csodálatos tájat, talán mindenkinek szerepel a bakancslistáján, hiszen különleges és örök élményt jelent. Azonban a legtöbben azt gondolják, talán sosem lesz lehetőségük eljutni olyan helyekre, ahol ezt átélhetik. Pedig közelebb van, mint gondolnánk..!

Forrás: turistamagazin.hu/Fotó: Daróci Csaba
Forrás: turistamagazin.hu/Fotó: Daróci Csaba

A Kiskunsági Nemzeti Park 1975-ben az ország második nemzeti parkjaként alakult a Duna-Tisza közén. Az alapításkor 6 nemzeti parki terület mára kilenc egységből áll. Kiterjedése 50523 hektár.

Elhagyott tanya / Forrás: civilhetes.hu / Fotó:   H. Szabó Sandor
Elhagyott tanya / Forrás: civilhetes.hu / Fotó: H. Szabó Sandor

A „mozaikos szerkezetű” nemzeti parkhoz változatos, egymástól egészen eltérő tulajdonságokkal bíró területek tartoznak, mint például Közép-Európa egyik legnagyobb kiterjedésű homokvidéke, a Homokhátságon a szélfújta homokbuckások nyílt homoki gyepjei, a szikes tavak és szikes puszták, de kiemelhetnénk a madárvilág szempontjából különös jelentőséggel bíró szegedi Fehér-tavat vagy a növényvilágáról ismert ásotthalmi „Csodarétet” és a ma is élő tanyavilág csak a türelmes embereknek mutatja meg igazi titkait.

Csodarét / Forrás: alfahir.hu / Fotó: Béli Balázs
“Csoda rét” Ásotthalom és Mórahalom között terül el a másfél hektáros terület  / Forrás: alfahir.hu / Fotó: Béli Balázs

 

Kocsányos tölgy - Magyarország fája 2015-ben
Kocsányos tölgy – Magyarország fája 2015-ben

A nemzeti park területén számos tanösvény csábít barangolásra. A fülöpházi buckavidéken kialakított 8 kilométeres Garmada tanösvény bemutatja a nemzeti parki terület természeti értékeit, de az ember tájformáló szerepére is rávilágít.

 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb