Költőink városai: Debrecen

szerző Ada 1 1130

A magyar egy büszke nemzet, szeret emlékezni hőseire, kiemelkedő tudósaira, irodalmáraira, művészeire. Ezért hazánkban nagy kultúrája van annak is, hogyha egy faluban, városban valaha olyan ember született, aki később így-vagy úgy híressé lett, akkor arra örökké emlékezik, látnivalót és turisztikai jelképet is farag büszkeségéből.

Csokonai Vitéz Mihály például Debrecenben született, amire a debreceniek – és főként a debreceni Lillák rettentő büszkék is lehetnek. A költő emlékét számos módon igyekeznek őrizni a helyi kulturális élet és a közterek alakítói. Hogy a legalapvetőbb példával éljek: Csokonai szobor romantikus tekintettel néz a Református Kollégiumra a Nagytemplom árnyékából, már egészen az 1870 óta. Izsó Miklós szobrász készítette a szobrot, ám nem volt egyszerű dolga, ugyanis a költőről nem maradt fenn hiteles fénykép, ami alapján dolgozhatott volna.


A debreceniek pedig élő -éltető példái annak, milyen büszke tud lenni egy lokálpatrióta az egy anyaföldből származóira; az egykori temetőben található Csokonai-síremléket ugyanis kétszer is megpróbálták eltessékelni eredeti helyéről, de a lakossági akarat kivívta a síremléknek az eredeti helyén maradásának jogát. Mi több, kb. száz évvel az odakerülése után parkosították a környékét, igazi kulturális emlékhellyé alakítva a környéket. Szintén ezt az elkötelezett alázatot jelképezheti már a síremlék elkészülte is; A kilenclyukú híd méltán elismert tervezője Povolny Ferenc, ingyen vállalta el annak idején a szobormű alapozásának elkészítését.

Az emlékmű egyébként önmagában is különleges: gúla alakjának nyugati oldalát emléktábla, keleti felét Csokonai idézet, délről Csokonai műveit bemutató táblák, míg észak felől olajágat tartó géniusz, lant és furulya feletti ábrázolása díszíti.

 

Kultúra és oktatás – az élő emlékezés

Debrecenben a fenti egyértelmű totemikus emlékeken kívül iskola, és színház is viseli Csokonai Vitéz Mihály nevét. A Csokonai Nemzeti Színház, Vitéz Mihály kézjegyével fémjelezve nem kis feladatot vállal magára, hiszen a hazai irodalom egyik igen jelentős alakjának színvonalát kell felérnie művészetében. Szerencsére ez úgy tűnik, a társulatnak nem okoz problémát. Az aktualitás  pedig igen fontos: a Tizenegyedszer is megrendezésre került a Deszka Fesztivál – kortársak a magyar drámáért – hagyomány őrző-teremtő mókázás.

Ha Debrecenben jársz, jó szívvel ajánljuk, ugorj be például Závada; Jadviga Párnája című darabjára. De ha éppen a klasszikusok felé hajlik az ízlésed, Molière is van repertoáron!

Természetesen a költő nevét viselő étterem sem maradhat el: a Csokonai Étterem házias ízekkel, modern luxussal csalogatja az éhes vendégeket. Megjelenésében az étterem egyszerre bohém és romantikus, – könnyed, de mégis komolyan vehető, akár Csokonai versei.

 

 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb