Kalandozások Európában: Moldovát látni kell!

szerző Ada 1 0270

Mindenhol olvasunk Ausztria, Németország, Franciaország, Olaszország és még talán Prága szépségeiről, de sok-sok más csodás hely is van még Európában, ami azonban méltatlanul elhanyagolt mostanság. Itt van például Moldova, ez a csepp kis ország, ami bár rengeteg szép hellyel várja az utazókat, nem tartozik a mainstream célpontok közé.

Románia és Ukrajna közt megbújt kis ország, főként ortodox vallású lakosságot tudhat magáénak, ennek köszönhetően pedig jelentős a vallási épületek jelenléte, amik szebbnél szebb templomokban nyilvánulnak meg. Ezek a jellegzetes épületek akár fő irányvonalát is adhatják moldovai túránknak, hiszen garantáltan nem lesz unalmas, annyi különböző stílusú, színű, formájú templomot látogathatunk meg. Az ország talán legismertebb épülete a fővárosban, Kisinyovban található kék, kupolás ortodox templom, amely erősen magán viseli az orosz építészeti stílus jegyeit.

Forrás: Mapio.net

Azonban a moldovai látványosságok nem merülnek ki csupán a vallási jelképekben és épületekben. Sőt. A legjellegzetesebb dolog sokkal inkább a borvidék, ami nem csak ízletes borai miatt annyira különleges, – bár kétség kívül a magyar turistáknak ez sem egy elhanyagolható szempont- sokkal inkább az, hogy a cricovai borgazdasághoz egy 130 km hosszú pince rendszer is tartozik. Bizony, nem gépeltük el, százharminc kilométer, szinte egy teljes földalatti város, ahol autóval villamos hajtású autókkal közlekedhetünk, betartva a helyi KRESZ szabályait. Ez teljesen egyedülálló élmény önmagában is, de földalatti városlátogatásunk során szerencsénk van megnézni kóstolótermeket – és persze kóstolni, mozit, ami bemutatja a helyi bortermelést és pezsgőpalackozót is. A kóstolótermek luxus körülményei viszont éles ellentétet húznak az egyébként többnyire szegényes felszíni világgal.

Forrás: WineTours.md

Orhei – a Várhely

Talán Orhei az a város, ahol leginkább szembesülhetünk azzal, hogy a természet Moldovában is maga a csoda. Dombok és völgyek váltják egymást, és az egyik domb gerincén, a semmiből emelkedik ki két kis kék bóbitájával az Orhei vár. Túra célpontnak ez is kiváló választás, akár könnyebb, akár állóképesség növelő, hosszabb sétára indulnánk.

Az ország hangulata összességében véve kicsit olyan, mintha harminc évet csusszannánk vissza. Ennek minden nyomasztó és minden szép hangulatával, beleértve a döbbenetes mértékű nosztalgiát is. Az ország még mindig nagyon poszt-szovjet hangulatú, nem nőtte ki úgy ezt a vonását, mint korábbi Szovjetuniós tagállamok. Azonban ennek meg van a maga varázsa, főként azok számára, akik akkoriban fiatalok voltak, de a mostani fiatalságnak is nagyon különleges a hangulat. A főváros ilyen szempontból már egy kicsit kettős: a hangulat általában véve épp úgy jellemző, mint az országban, de a nyugati multik már erősen jelen vannak, legyen szó a legnépszerűbb divatmárkák üzleteiről és a gyorsétterem láncokról egyaránt. És ha már kaja.. a helyi konyha ízletes és olcsó, azonban a higiéniára érdemes különösen oda figyelni, és azt se felejtsük el, hogy általában véve a csapvíz nem iható.
Moldova ugyan nem tagja az Európai Uniónak, azonban 90 napnál rövidebb tartózkodás esetén magyar állampolgároknak nem szükséges vízum a kiutazáshoz, tehát egy útlevél birtokában már indulhatunk is!

 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb