Ismét régi pompájában a Kállay-kastély

szerző kislolli 2 9060

Kállósemjén aprócska de jelentőség teljes pontja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének, hiszen itt áll a Kállay család kastélya és mellette a Wolkenstein-kastély. Az idő és történelem is rajta hagyta romboló kéznyomát ezeken a szépséges épületeken, azonban idén befejeződött a felújításuk és ismét régi pompájukban tündökölhetnek.

Múlt…
A kastély lakója az egykori miniszterelnök, Kállay Miklós volt. A 20.század elején kormányozta a poltikai és társadalmi viharok tengerében az országot, azonban a Kállay család és a Szabolcs vármegye története már évszázadok óta közös úton haladt. A család már a törökök elleni harcokban is épp úgy kiállt a magyar érdekek mellett, mint később 1848-ban és végül Kállay Miklós a miniszterelnöksége során. Nekik szolgált hát anno családi fészekül, biztos otthonául az egykor különleges szépségű épület.

..és jelen
Az ezernyolcszázas évek derekán barokk stílusban épült otthon műemléki és természeti védettséget is élvez, azonban az utóbbi években erősen leromlott az állapota, így mindenképpen szükség volt a rekonstrukcióra. Az újjáépítés lehetőséget adott olyan átalakításokra, amik lehetővé teszik kulturális, családi és közösségi események megrendezését, illetve a Kállay család tárgyi emlékeinek kiállítását is.
A Kállay-örökség bemutatása mellett régi autók, motorok és kerékpárok is kiállításra kerülnek, sőt egy eredeti 1928-ból származó Ford A-modellel pedig a kastély pompázatos kertje is körbeautózható.

A felújítás során igyekeztek megőrízni a hely eredeti hangulatát. A látogatók korhű bútorok között fogyaszthatják el a kávéjukat, de rendelkezésre áll régi stílusú focipálya, és múlt idéző játszótér is. A kerékpár kölcsönző egy régi, korhű berendezéssel helyreállított cselédszoba szomszédságában található így belecsöppenhetünk a régi uraságok kiszolgáló személyzetének mindennapjaiba is.

Az emlékek őrzője
A hathektáros kastélykertben találunk még egy különleges épületet: a szintén frissen felújított Kállay-kápolnát, ahol a Kállay család tagjainak, Kállay Miklósnak is földi maradványai, hamvai nyugszanak.

 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb