Fűszer kisokos

szerző kislolli 3 2750

A fűszernövények világa szinte végtelen, hiszen szerte a világon rengeteg féle növényt használnak ízesítésre. Általában minden területen a helyben fellelhetőek a legnépszerűbbek. Fűszer kisokosunkból többet tudhatsz meg a hazánkban legnépszerűbb természetes ízesítőkről. Hogy ne csak só, bors, paprika legyen a konyhád állandó vendége..!

A legtöbb növénynek a termését használjuk ízesítésre, ilyenek például az ánizs, a csillagánizs, a boróka, a koriander, a kardamom és az édeskömény. Ezek mind fűszeresen édeskés ízűek, nagyon jól harmonizálnak süteményekkel, bonbonokkal, de akár likőrökkel is. Vadételeknek, savanyúságoknak különleges ízvilágot adnak, a borókabogyóból pedig borovicska nevű pálinka is készül. Minthogy sok fűszernövény egyben gyógynövénynek is alkalmas, ezek között is van olyan, ami nem csak ízesítésre jó; az édesköményből például gyermekeknek hasfájás elleni tea is készíthető. Szintén a termése kerül felhasználásra a köménynek is. Felhasználása nagyon széleskörű, leveseket, péksüteményeket, főzelékféléket, tejtermékeket, salátákat és likőröket egyaránt ízesíthetünk vele. A két legnépszerűbb fűszer termés pedig az indiából származó bors, és a fűszerpaprika. A borsból a feketebors a leginkább elterjedt, de emelett használhatunk még fehér-, és zöldborsot, rózsaborsot, vagy ezek keverékét. Szinte minden típusú ételt ízesíthetünk vele a levesektől a húsokon át a csokoládékig, amihez a rózsabors nagyon jól passzol.

A paprika érett, szárított bogyóterméséből készül a csípős, jellegzetes aromájú fűszer. Csípősségük szerint megkülönböztetünk csemege, édes-nemes, rózsapaprika és erős paprika ízű fűszert.

Kép: Kapszaicinfuggok.blog.hu
Kép: Kapszaicinfuggok.blog.hu

Néhány étel elképzelhetetlen a jellegzetes illatú és ízű fűszerrnövény levelei nélkül. Ilyen levelek például a babérlevél (ami nélkül ugye elképzelhetetlen egy-két főzelék féle) a kapor, a majoránna és a petrezselyem is. A kaprot főleg húsfélékhez és túróval készült ételekhez szokás használni, a teljes föld fölötti rész fűszerként alkalmazható. Az örökzöld babérfa levele szárítva és frissen is nagyon jó, főleg babételekhez és főzelékekhez tesszük, nagyon jól kiemeli az ízét, ha egy kis ecetet is használunk vele együtt. Majorannával leveseket, húsokat ízesítünk, különlegessége, hogy vadon is begyűjthető. A petrezselyem levesekben és köretekhez az legfinomabb, ráadásul fagyasztva nagyon jól eltartható, így télen sem kell nélkülöznünk.
A bazsalikom és oregánó levelek is egyre népszerűbbek hazánkban, ezeket főként a mediterrán ízvilágú ételekhez ajánljuk. Pizzák és tésztát szószaihoz, salátákba, húsokhoz egyaránt kiválóak.

Forrás: Pinterest / zöldfűszerek
Forrás: Pinterest / zöldfűszerek

Vannak olyan fűszernövények is, amiknek a héjrészeit vagy virágrészét használjuk fel a konyhában. A fahéj például Darabosan és őrölve is népszerű – gyümölcsök, likőrök, befőttek, sütemények és forraltbor ízesítéskor szinte elengedhetetlen jellegzetes aromája.
A gyömbér sajátos aromáját, csípős ízét sütemények, alkoholos italok és napjainkban egyre többször húsok készítésénél is megtalálhatjuk a receptben. Mindkét növény Ázsia jellegzetes ízeit hozza egy kicsit a konyhánkba.
Sokan nem tudják, hogy a szegfűszegnek tulajdonképpen ki nem nyílott, szárított bimbóját használjuk. Édeskés, kesernyés íze, magas illóolaj tartalma finom befőttek, forralt borok, sütemények ízesítője és jellemzően a karácsonyt juttatja eszünkbe.

Ánizs / Forrás: Pinterest
Ánizs / Forrás: Pinterest

A magok közül a két legnépszerűbb hazánkban a mustármag és a szerecsendió. Előbbit savanyúságok, húsfélék ízesítéséhez, utóbbit reszelve, megtörve levesek, húsfélék és italok fűszereként használhatjuk.

Játssz velünk és nyerj akár havonta értékes nyereményeket >>>>>

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb