Balaton: Észak vagy Dél.. Észak ÉS Dél

szerző Ada 3 2410

A Balaton hazánk legnépszerűbb turisztikai célpontja, akár a hazai, akár a külföldről érkező turisták számát nézzük. Ez természetesen nem véletlen, hiszen a Balaton jó alapot ad fürdőzéshez, vízi sportokhoz, ugyanakkor a partokon egyaránt központosul szórakozás, családi élmények, zene-, kultúra és vallási emlékek sora. Hagyomány őrző falusi és modern wellness turizmus egyaránt jelen van a balatoni térségben.

Észak vagy Dél.. Észak ÉS Dél

Ha a magyarok kérdezzük, szinte mindenki aki volt már a Balatonnál, határozottan állást tud foglalni abban, hogy nála az éjszaki, hirtelen mélyülő, vagy a déli lankás, besétáló víz part adott többet. Persze nem csak a part sekélysége vagy meredeksége, de a Balaton körüli élmények is jócskán hozzájárulnak ezen vélemények kikristályosodásához.. Mi mindkét oldalt egyaránt rajongjuk, így választás helyett inkább bemutatjuk a legizgalmasabb látnivalókat.. mindkét oldalról!

Észak-Balaton

Nem az első, de az egyik kihagyhatatlan állomás a Balaton északi partján Kelet felől haladva Balatonfüred, ahol a Tagore sétány – ahová hagyományt teremtve Rabindranath Tagore fát ültetett szanatóriumi gyógyulásának örömére. Azóta pedig számos híres személyiség, magyar politikus és Nobel-díjas tudós ültetett fát emlékül. A partszakasz kialakítása szép és igényes, megér egy alapos sétát, fagyizást, kutya sétáltatást. Balatonfüreden található a Vaszary Galéria is, ami egy szimpla kiállítási helyszínen túl képzőművészeti fejlődési lehetőséget is ad.  Alig pár kilométerre pedig máris a következő gyöngyszembe botlunk – sőt, Füredről jól látszik is: A Tihanyi-félsziget. Földtani, történeti, vallási és kulturális emlékekben egyaránt gazdag körzet, azonban ne feledkezzünk meg a ritka növény- és állatvilágának jelenlétéről sem. Egyetlen nap alatt is izgalmasan körbejárható, de ha szeretnénk elmélyülni a Balaton kincseiben, bizony erre a környékre is érdemes egy hetet szánni.

Forrás: bfnp.hu

Tovább folytatva utunkat nyugat felé  a parton igazi ékszeres dobozra lelhetünk: Keszthely jellegzetesen olyan város, ahol annyi látnivaló van, hogy a bőség zavara jut minden napra. A Festetics kastély egész Európában híres szépségével akár a múlt iránt érdeklődőknek, akár a szépséggel töltekezőknek egész napos program is lehet. A sétáló utcán egymást érik a régi, múltidéző épületek, például  a Csokonainak egykor ideiglenes otthonául szolgáló Amazon szálló. Levezetésnek pedig nézzük meg a Csigaparlament óriásmakett kiállítást, ami kialakításában is, alapötletében is egyedi, a maga 28 millió éves alkotóelemeivel.

 

Dél-Balaton

A déli parton vissza felé (az ország közepe felé) haladva, Fonyód mindjárt szembe jön velünk. Itt lelhetünk rá az 1600-as években épült Palánkvárra, ami valószínűleg az első fonyódi erődítmény lehetett. Különlegessége, hogy a nagy sietségben a török elleni védelem első vonalait nem a falak, hanem a természeti akadályok jelentették, ami által a várfal megközelíthetetlenné vált. A parton tovább haladva Zamárdit és Siófokot se felejtsük el, hiszen nyáron a fiatalok számára ezek a városok óriási vonzerővel bírnak, nemzetközi színvonalú és hírű zenei fesztiváljaik miatt. Ugyanakkor Zamárdiban például a Világháborúk Múzeuma, Siófokon a Tojásmúzeum, a víz tortorony és a Töreki Tavak Tanösvénye várja a látogatókat, számos gasztronómiai vendéglátóhely pedig kitűnő borokkal és konyhai remekművekkel okoz örömet az arra járóknak.

Emellett pedig a  borok és a víz természetesen a Balaton teljes területén hozza azt, amit a magyar vizektől és boroktól okkal várhatunk!

Utazási és szabadidős ajánlatok a Balatonon >>>

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb