Az egyedülálló szigetország, avagy a nyolcadik kontinens

szerző Ada 4 9240

Fotó: Dxnews.com

Riszálom úgyis-úgyis… ismerősen cseng?

Madagaszkár az Indiai-óceán egyik lenyűgöző szigetországa az Afrikai-kontinens délkeleti partjánál. Korai elszigetelődésének köszönhetően növény- és állatvilága igen egyedinek számít. Az állatok 90%-a endemikus élőlénynek számít, azaz sehol máshol a Földön nem található meg.

Fotó: Travel.cab
Forrás: Travel.cab

A mai Madagaszkári Köztársaság 1992 óta létezik hivatalosan, főváros Antananarivo.

Az 587 041 négyzetkilométernyi trópusi szigeten számos félmajom fajta honos, például a véznaujjú maki, gyűrűsfarkú maki, stb. További különleges állatok a tanrek, a cibetmacskák (elsősorban kígyókra vadászó madagaszkári mungó), denevérek, boakígyók (mérges kígyók nincsenek Madagaszkár területén), leguánok, kaméleonok, a helyi legnagyobb ragadozó a fossza.

Forrás: Pinterest / Lemúr család
Forrás: Pinterest / Lemúr család

Első számú üdülőszigete Nosy Be, mely hosszan elterülő gyönyörű strandjairól híres, de találhatók itt egészen különleges természetvédelmi területek is, mint a Lokobe park és a Kráter tavak vidéke. Az ország északi részén található a Parc National de Montagne d’Ambre, az óriási, vulkáni eredetű nemzeti park. Dzsungeleiben egészen különleges hüllőkkel és kétéltűekkel találkozunk, a természetet vízesések és kanyonok tarkítják. Akár csónakba vagy kenuba pattanva is folytathatjuk utunkat, hiszen megannyi folyó és patak csörgedezik az országban, melyekben olyan különleges halak és kétéltűek úszkálnak, amelyek a világon egyedül csak itt találhatók meg. Madagaszkár természeti szépségeinek elismeréseként a szigetország mintegy hét nemzeti parkja tartozik világörökségi védelem alá.

Forrás: Pinterest / Nosy Be
Forrás: Pinterest / Nosy Be

Gasztronómiájának alapját a rizs adja, amelyből leírhatatlanul sokféle ételt készítenek. A húsok közül a marhát részesítik előnyben, és a legtöbb ételt egy enyhén csípős currys zöldségszósszal tálalják. A helyi specialitások közül érdemes megkóstolni, a romazavá-t és a ravitot--ot. Mivel a szigetország az Indiai-óceán partján fekszik, a különleges halételek sem maradhatnak ki a különböző fogásokból. Az egzotikus gyümölcsök és saláták sokasága egészen biztosan nehéz döntés elé állítanak bennünket, ahogyan az igazán finom helyi borok sem különben.

Fotó: Lifeorigin.free.fr
Forrás: Lifeorigin.free.fr

Nevének hallatán a magyar utazónak valószínűleg Benyovszky Móric is eszébe jut, akit – állítólag – a helyiek királyuknak is megválasztottak. 1774-ben telepedett le Madagaszkáron, és neki támadt az az ötlete, hogy a sziget független államként legyen Franciaország szövetségese. Még ma is erősen érződik a francia gyarmati uralom a helyi kultúrában, életvitelben és gasztronómiában.

Fotó: Flickriver.com
Forrás: Flickriver.com

A gyönyörű trópusi táj különleges állat- és növényvilágáról ismert, így nem csoda, hogy a legkülönlegesebb fűszerekben bővelkedik. Például az ott termesztett vaníliának nincs párja a világon – íze és illata mindenkit rabul ejt, aki megkóstolja.

Fotó: Cuk.ch
Forrás: Cuk.ch

Madagaszkári vanília fagyi recept >>>

UNESCO Világörökségi helyszínek:
A zafimaniry törzs fafaragó művészete
Antsinana Esőerdő – Ranomafana Nemzeti Park (természeti)
Antananarivo – Ambohimanga Királydombja

Fotó: Mangoafricansafaris.com
Forrás: Mangoafricansafaris.com

Travelbooggie TIPP: Utazz Madagaszkárra már 499000 Ft-tól!

 

 

BANNER_tb

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BANNER_tb