A rizs, nem csak táplálék! Tudd meg miért érdemes fogyasztanod!
szerző 2016-02-12 11:19 3 9750
Tudtad? A RIZS, nem csak táplálék!
A rizs számtalan variációját elkészíthetjük – főzve, párolva, tejben, vajban, édesen vagy akár sósan. A világ 4 milliárd lakosának alapvető tápláléka.
A pázsitfű-félék családjába tartozó rizs számtalan fajtája között lehet eligazodni. Az első rizsszemet a legenda szerint az isteni földműves, Shennong ültette.
Protein forrás
A rizs egyik nagy előnye, hogy nagyon magas a protein tartalma, így a húsok mellett az egyik legkiválóbb fehérjeforrás. Nem véletlen, hogy a szegényebb országok lakossága is főleg a rizs fogyasztásával pótolja a fehérje hiányát a táplálkozásukban. Az egyik fontos tulajdonsága ennek a fehérjének, hogy még azok is nyugodtan fogyaszthatják, akiknek ételallergiája van, ugyanis hipoallergén tulajdonságokkal rendelkezik a rizs.
Ásványi anyagokban gazdag
Főleg vasat, foszfort és magnéziumot tartalmaz. Ezen kívül található benne kalcium, kálium és nátrium is. Éppen ezért a magas vérnyomásban szenvedőknek, illetve szívelégtelenség esetén különösen érdemes fogyasztani. De vízhajtó hatása miatt az ödémás láb és a különböző vizesedéssel járó panaszok esetén is hatásos csodaszer lehet.
Koleszterinbarát
Számos jótékony hatása mellett érdemes kiemelni, hogy a rizs koleszterinmentes, így azoknak, akiknek a koleszterinszintjükkel van problémája, az egyik legjobb táplálék. Ezen kívül pedig segíti a szervezet méregtelenítését úgy, hogy eltávolítja a szervezetből a káros zsírokat.
A rizsnek többféle változatát is ismerjük. A fehér rizs mellett a barna rizs kifejezetten hatásos segítség lehet hajhullás ellen, illetve különböző bélgyulladások esetén is érdemes minél többet fogyasztani belőle.
Allergiásoknak is
Nagyon fontos, hogy aki például laktózérzékeny, annak a rizstej az egyik olyan lehetősége, amellyel kiválthatja a tej használatát a különböző ételek elkészítésekor. Ráadásul nagyon fontos aminósavakat tartalmaz, így nem csak az allergiások számára ajánlatos a fogyasztása.
Rizsfajták
Barna rizs – nagyon magas tápértékű rizsfajta. Hátránya: lassabban fő és keményebb marad. A hosszú szemű fajták a főzésnél nem tapadnak össze, így inkább köretnek és rizottóknak javasoljuk. A rövid szemű fajták puhábbak lesznek és hajlamosabbak az összetapadásra – kiváló gombócnak, pudingnak, tejberizsnek.
További rizsfajták
A lábon álló rizst tao-nak a hántolt rizst mi-nek nevezik. A főtt rizs neve fan vagy mifan.
Forrás: Kulináris világ